- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

ΚΚΕ Καρδίτσας: Τα σχολεία απροετοίμαστα για τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας

Με το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς, αποκαλύφθηκαν οι τραγικές ελλείψεις στις σχολικές μονάδες του νομού που αφορούν την ασφαλή λειτουργία εν μέσω αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή μας.

Η κυβέρνηση από το καλοκαίρι ήδη μπορούσε να πάρει μέτρα για τα σχολεία. Χρόνο είχε. Χρήματα είχε. Πολιτική βούληση δεν είχε. Και τα δισεκατομμύρια ευρώ που πήρε, τα χαρίζει “αριστερά και δεξιά”. Κάνει τα χατίρια σε μεγάλες εταιρείες του Τουρισμού, των Μεταφορών.

Γι’ αυτό και σήμερα κάνει λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα ακόμα και για τη λειτουργία των σχολείων που η ίδια θεωρούσε αναγκαία και μάλιστα σε συνθήκες που το επιδημιολογικό φορτίο ήταν μικρότερο.

Γι’ αυτό λοιπόν είναι απόλυτα λογικό να μην έχεις εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Είναι λογικό να υπάρχει φόβος αλλά και θυμός.

Γιατί είναι πρόκληση- ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να λέει- ότι κοστίζουν τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Αλήθεια; Από την τσέπη τους τα βάζουν; Ποιος πληρώνει ακόμα και γι’ αυτήν την κουτσουρεμένη δημόσια Παιδεία; Εσύ πληρώνεις και γι’ αυτό έχεις απαίτηση, και σωστά, να λειτουργούν τα σχολεία σωστά, με ασφάλεια.

Γι’ αυτό σου λέμε. Να μην έχεις εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Να έχεις εμπιστοσύνη στη δύναμή σου, να επιβάλλεις το δίκιο σου.

Βολεύει την κυβέρνηση να κατηγορεί τον κόσμο που έχει αγανακτήσει ότι είναι αντιδραστικός, ότι είναι συνωμοσιολόγος… Βολεύει την κυβέρνηση να βάζει στο ίδιο τσουβάλι τα δίκαια αιτήματα γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών με τον ανορθολογισμό.

Είναι κοροϊδία να καμαρώνουν κυβερνητικοί βουλευτές πως ο νομός της Καρδίτσας δεν έχει κενά σε εκπαιδευτικούς, την ώρα που τα σχολεία άνοιξαν  και με 25αρια τμήματα, με δύο μαθητές ανά θρανίο σε πολλά σχολεία, με συνωστισμό στα εργαστήρια.

.

Είναι κοροϊδία να λένε ότι οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί κοστίζουν και γι’ αυτό φέτος οι μόνιμες προσλήψεις είναι σταγόνα στον ωκεανό και μόνο για τα ειδικά σχολεία. Οι μόνιμοι διορισμοί συμβάλλουν ουσιαστικά στη συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Στη συνέχεια, που ειδικά σε αυτήν την περίοδο, αναδεικνύεται ακόμα πιο επιτακτική, λόγω και των συνεχών διαταραχών που υπάρχουν μέσα στην ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία.

 

Είναι κοροϊδία οι ευχές για καλή σχολική χρονιά των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών και άλλων παραγόντων, την ώρα που με το πρώτο κουδούνι σε πολλά σχολεία δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα καθαρίστριες. Η αναλογία καθαριστριών στο νομό είναι μια ανά σχολική μονάδα (!)ενώ στα περισσότερα θα εργάζονται με 4ώρη απασχόληση.

Είναι κοροϊδία να λέει η κυβέρνηση ότι έχει πάρει μέτρα για την Υγεία όταν καθένας μας εύχεται να μη νοσήσει γιατί ξέρει σε τι κατάσταση είναι το νοσοκομείο τη Καρδίτσας και τα Κ.Υ, με τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που φτάνουν το 75%.

 

Και το αλαλούμ έχει συνέχεια.

 

Την ώρα που το υπουργείο ανακοίνωσε πως θα δοθούν δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε όλους τους μαθητές, τελικά αυτές κρίθηκαν ακατάλληλες, δεν έγινε η παραλαβή τους με αποτέλεσμα να μοιραστούν πέντε μάσκες μια χρήσεως ανά μαθητή για όλη την εβδομάδα!!!

 

Η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ εκτιμάει πως είναι απολύτως ρεαλιστικό και αναγκαίο να υλοποιηθεί εδώ και τώρα το αίτημα για 15 μαθητές ανά τάξη. Έτσι θα υπάρξει αποφυγή συνωστισμού, όπως και οι ειδικοί λένε, αλλά και για θα καλυφτούν μορφωτικά κενά που δημιουργήθηκαν. Ταυτόχρονα θα αναβαθμιστεί και θα βελτιωθεί συνολικότερα το εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο σε κάθε σχολείο. Να αξιοποιηθούν  εδώ και τώρα οι κενές  αίθουσες που υπάρχουν σε πολλά σχολεία και  κλειστές σχολικές μονάδες που έκλεισαν λόγω συγχωνεύσεων προηγούμενων ετών αλλά και αίθουσες σε δημόσιους χώρους που είναι κατάλληλες για μάθημα .

 

Η ζωή συνεχίζεται… Και αυτό σημαίνει ότι συνεχίζουμε να διεκδικούμε

 

Μαζί με τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς μέσα από τους συλλόγους τους να απαιτήσουν:

 

Μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών για καλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών που προκύπτουν.

Εδώ και τώρα έλεγχους σε όλα τα σχολεία, κυρίως σε πολυπληθείς σχολικές μονάδες που είναι ασυντήρητες εδώ και πάρα πολλά χρόνια .

Ουσιαστική λειτουργία όλων των ολοήμερων, όλων των δομών προσχολικής αγωγής που είναι αναγκαίες.

Να εξασφαλιστεί η σχολαστική καθαριότητα χώρων και αντικειμένων με επιπλέον προσλήψεις καθαριστριών με πλήρη απασχόληση.

Επιπλέον χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών προκειμένου να υπάρξει επάρκεια ειδών καθαριότητας.  

Σε αυτόν το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης καλούμε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές , με τους κομμουνιστές, σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά, να οργανώσουμε τον αγώνα μας και να διεκδικήσουμε ουσιαστικές λύσεις για το σήμερα και το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας.