- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Κοινή ενημέρωση του Ιατρικού, του Οδοντιατρικού και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας

Η επανειλημμένη ή εσφαλμένη αλόγιστη λήψη αντιβιοτικών συμβάλλει στην ενίσχυση της μικροβιακής αντοχής, δηλαδή στην αύξηση των ανθεκτικών, στα αντιβιοτικά, βακτηρίων, με αποτέλεσμα τη μείωση της δραστικότητάς τους όταν κάποιος χρειαστεί να λάβει αγωγή αντιβίωσης στο μέλλον. Τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια είναι επικίνδυνα για όλους μας, διότι προκαλούν λοιμώξεις οι οποίες είναι δύσκολο να θεραπευθούν.   Η αλόγιστη κατανάλωση των αντιβιοτικών που οδηγεί στην ανάπτυξη ανθεκτικών σε αυτά μικροβίων που ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους ετησίως, θεωρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) ένα από τα πιο επείγοντα προβλήματα δημόσιας υγείας στον κόσμο. Η Ελλάδα, αποτελεί, δυστυχώς μια από τις χώρες όπου καταναλώνονται  πολύ μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών.

Η χορήγηση των αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή αποτελεί ένα αίτημα όλων των επιστημόνων της υγείας και ίσως το μοναδικό μέτρο  στην καταπολέμηση της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών.

Ο υγειονομικός κόσμος του νομού μας ενωμένος χαιρετίζει την νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης με ΠΝΠ που από την 1 Σεπτεμβρίου 2020 όλα  τα αντιβιοτικά θα δίνονται  μόνο με ηλεκτρονική ιατρική  συνταγή, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων στις οποίες και πάλι ο θεράπων ιατρός, και μόνον αυτός, θα γράφει χειρόγραφη συνταγή, θα την δικαιολογεί και θα αναγράφει επ’ αυτής όλα τα στοιχεία που αναγράφονται και στην ηλεκτρονική συνταγή. Στους παραβάτες της παρούσας ρύθμισης επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις της κείμενης νομοθεσίας.

Τα Δ.Σ. των Συλλόγων μας, επί σειρά ετών, αγωνίστηκαν για το συγκεκριμένο πρόβλημα και σήμερα  αισθανόμαστε δικαιωμένοι από την νομοθετική αυτή ρύθμιση. Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, οι εμπλεκόμενοι επιστημονικοί φορείς και οι πολίτες, έχοντας υπόψη  ότι από την  1 Σεπτεμβρίου 2020 τα αντιβιοτικά χορηγούνται από τα φαρμακεία μόνον κατόπιν ηλεκτρονικής ιατρικής συνταγής από τον θεράποντα ιατρό.

 

Κοινή ενημέρωση του Ιατρικού, του Οδοντιατρικού και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας