- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Κοινοτική-Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλλιθήρου: αποΘΗΣΑΥΡίσματα 2018

Από τις 8 ως και τις 13 Αυγούστου στην Σέκλιζα πραγματοποιήθηκε το 6ο Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού της Κοινοτικής-Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλλιθήρου, μια βιωματική δράση πολιτισμού, ιστορίας, έκφρασης και δημιουργίας μέσα από γρίφους, αποστολές και γενικό σύνθημα: «πετάμε».

«πουλιά είσαστε όνειρα»

Με αφορμή τα ονόματά τους, οι Ομάδες που συμμετείχαν στο Παιχνίδι: Πολύχρωμοι Κορυδαλλοί, Κερομύτικα Κοτσύφια, Μπιρμπιλωτά Αηδόνια, Ελεύθερες Καρδερίνες και η Ομάδα της Βιβλιοθήκης: Πιτσιλωτές Δεκαοχτούρες, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πουλιά που ζουν δίπλα μας, καθώς και το βυζαντινό, δημώδες, σατιρικό, πολιτικό κείμενο «Πουλολόγος».

αργαλειός – ύφασμα – μόδα

Έγιναν εργαστήρια ύφανσης στον αργαλειό που στήθηκε με την συνεργασία των περσινών Ομάδων του ΘΗΣΑΥΡΟΥ και μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες έδειξαν σε νέα παιδιά την τεχνική κι εκείνα αποπειράθηκαν να υφάνουν.

Έγινε εστίαση στην στολή της καραγκούνας: τα μέρη και τον τρόπο ντυσίματος, αναζητήθηκαν πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για τις τελευταίες γυναίκες καραγκούνες του χωριού, καθώς και παλιές μοδίστρες, παλιούς ράφτες.

Κορύφωση αποτέλεσε η «επίδειξη» χρονογραμμής της μόδας, συνδυάζοντάς την με ευρωπαϊκή/αστική μουσική και αντίστοιχα τοπικά γεγονότα των ίδιων δεκαετιών: 1920-1990.

τοπική ιστορία

Μια άλλη διάσταση χρονογραμμής της θεσσαλικής αγροτικής καθημερινότητας (1881-1910), έναντι της αστικής, δόθηκε μέσα από την διασκευή του μυθιστορήματος της Μαρούλας Κλιάφα Ένα Δέντρο Στην Αυλή Μας, αποσπάσματα του οποίου οι Ομάδες παρουσίασαν σαν ένα ολοκληρωμένο θεατρικό έργο.

καρδιτσιώτικη ποίηση

Αξιοποιήθηκαν, δραματοποιήθηκαν ως και μελοποιήθηκαν αποσπάσματα από ποιητικές συλλογές σύγχρονων τοπικών ποιητών/ποιητριών (Δανάη Σιώζιου: Χρήσιμα Παιδικά Παιχνίδια, Ελευθερία Κυρίτση: Χειρόγραφη Πόλη, Χρήστος Κολτσίδας: Τα Ορεινά, Γιώργος Μπρούτσος: Ο Βασιλιάς της Κοινόχρηστης Αυλής, Χρήστος Διαμαντής: Λευκότητα). Στίχοι τους καλλιγραφήθηκαν και αποτέλεσαν το λάβαρο/ταυτότητα κάθε Ομάδας.

απρόσμενες αναγνώσεις

Μέσα από μια σπονδυλωτή αποστολή, παίχτες/παίχτριες των Ομάδων συμμετείχαν σε πρώτο χρόνο σε ένα φωτογραφικό παιχνίδι, προσπαθώντας να κάνουν τα σώματά τους φυσική συνέχεια των εικόνων εξωφύλλων λογοτεχνικών βιβλίων. Σε δεύτερο και τρίτο χρόνο ανέλαβαν ομαδικά να διαβάσουν/δραματοποιήσουν σελίδες αυτών των βιβλίων σε ανυποψίαστους θαμώνες καφενείων και εστιατορίων.

παλίμψηστα / επαναχρησιμοποίηση

Αντιλαμβανόμενες πως το παρόν χτίζεται με κομμάτια του παρελθόντος, οι Ομάδες προσπάθησαν να δραματοποιήσουν την ιστορία μιας πέτρας, που λειτουργούσε σαν σκυτάλη από το μακρινό ως το πρόσφατο παρελθόν.

Η «επαναχρησιμοποίηση», ως έννοια και πρακτική, διαχύθηκε στο Παιχνίδι: Οι Ομάδες «πιτσίλισαν» παλιά μπλουζάκια τους, χρησιμοποίησαν λευκά σεντόνια για λάβαρα, κατασκεύασαν πουλιά από χαρτόκουτες και παλιά/άχρηστα βιβλία.

Τα «παλιά/άχρηστα παπούτσια» αποτέλεσαν το εισιτήριο των παιχτών/παιχτριών για το ταξίδι του φετινού Παιχνιδιού. Ακούστηκαν οι ιστορίες τους, απλώθηκαν, μπερδεύτηκαν, υψώθηκαν ως τοτέμ, συνθέτοντας μια πυραμίδα, παρουσιάστηκαν με άλλες/εναλλακτικές χρήσιμες μορφές και τα εναπομείναντα κρεμάστηκαν ψηλά ως ανάμνηση σε μια γιρλάντα σε κεντρικό δρόμο.

μικρός θησαυρός

Τα παιδιά, στην ιδιαίτερη ενότητα του μικρού θησαυρού, έτρεξαν αναζητώντας λύσεις σε γρίφους και ανακαλύπτοντας εικόνες που συνέθεταν την ενδυμασία μιας καραγκούνας. Ενδιαφέρον παρουσίασε και το παιχνίδι κουίζ αντιστοίχισης βιβλίων που κουβαλούσε αυτές τις μέρες το ειδικά διαμορφωμένο 3κυκλο ποδήλατο.

μικρή επιφάνεια, μέγιστο βάθος

Ο φετινός θησαυρός: ένας ταχυδρομικός φάκελος που έκρυβε εικόνες αναμνήσεις μιας παλιότερης εποχής βρέθηκε από τους Συνδέσμους των Ομάδων στο τελευταίο εγκαταλελειμμένο περίπτερο της πλατείας. Συνεχίζοντας μια περσινή συνεργατική αποστολή, αναδύθηκε η ανάγκη διατήρησης αυτού του τόσο μικρού μνημείου διατήρησης αναμνήσεων.

υποσχέσεις για το μέλλον

Μετά από  κάθε ΘΗΣΑΥΡΟ σχεδιάζονται δράσεις για να αξιοποιηθούν στοιχεία που αναδείχτηκαν μέσα απ’ αυτόν, όπως ήταν φέτος ο αργαλειός, η χρονογραμμή τοπικών γεγονότων και η διάσωση του περιπτέρου.

Σιγά σιγά η Βιβλιοθήκη επιστρέφει στους ρυθμούς της κι από Σεπτέμβρη που θα ανακοινωθεί το ωράριο / τρόπος λειτουργίας της.

Συνεχής ενημέρωση και λεπτομερείς πληροφορίες, οπτικοακουστικό υλικό στην Ομάδα της Βιβλιοθήκης στο facebook [1]. Όλο το χειμώνα θα γίνουν συζητήσεις, ζυμώσεις, συνεργασίες, επαφές για νέες περιπέτειες!