- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Κοινωνική Εργασιακή Ένταξη για τους ρομά

Οι «Ρομά Χωρίς Σύνορα» δημιούργησαν ένα πρωτότυπο μοντέλο εύρεσης άμεσης εργασίας, επανασύνδεσης των ανειδίκευτων Ρομά εργατών γης με το αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας, μέσα από τις κοινές δράσεις του οικοσυστήματος Καρδίτσας Θεσσαλίας, μια πρωτοβουλία της Αναπτυξιακής Καρδίτσας.

Οι «Ρομά Χωρίς Σύνορα» στα πλαίσια του Οικοσυστήματος  Καρδίτσας Θεσσαλίας συνεχίζουν να  υλοποιούν  δράσεις για την κοινωνική εργασιακή ένταξη και καταπολέμηση της φτώχειας μέσω της προώθησης  ίσων ευκαιριών εύρεσης αγοράς εργασίας  καθώς  και την δυνατότητα δραστήριας συμμετοχής και δημιουργία αναζήτησης εργασίας των Ρομά. Ενώ παράλληλα  εστιάζουν στη  βελτίωση των δυνατοτήτων απασχόλησης και των αναγκών αγορά εργασίας των νέων ανέργων και των εργατών γης.Αναζητούν τρόπους ενεργοποίησης  των  Τσιγγάνων Γυναικών στην απασχόληση και τη διασύνδεση των ατόμων ανειδίκευτων εργατών της κοινότητας με τον αγροτικό τομέα απασχόλησης.

Σε συνεργασία με τον δήμο Σοφάδων και Καρδίτσας  καθώς και τους τοπικούς αγροτικούς φορείς της περιοχής από 2014 έως σήμερα, η οργάνωση των Ρομά Χωρίς Σύνορα ξεκίνησε μια προσπάθεια  επανασύνδεσης των εργατών γης  Ρομά με τους αγρότες της περιοχής.

Κάθε χρόνο με τη δράση αυτή βρίσκουν δουλειά και εργασία περισσότερες από 150  πενταμελές και δεκαμελές οικογένειες. Απασχολούνται περίπου 750 άτομα σε εποχιακές εργατικές δουλειές (όπως μάζευα πιπεριάς, μάζεμα βαμβακιού και ντομάτας, επίσης υπάρχουν άτομα που  σκαλίζουν  ενώ κάποιοι άλλοι εργάζονται στη συγκομιδή για πράσινα χόρτα – ζόχια κτλ).

Βασικός στόχος  της δράσης είναι η άρση και  άμβλυνση δημιουργίας θυλάκων εργασιακού και κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά   (Τσιγγάνικων Οικισμών), που εδρεύουν στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας της Θεσσαλίας.

Ένας άλλος στόχος της δράσης  είναι η διασύνδεση επικοινωνίας  των Ρομά με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, με τα Αγροτικά Σωματεία και Συλλόγους, με τους αγρότες της περιοχής, τους Κρατικούς Μηχανισμούς και Φορείς καθώς και με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειαςγια εύρεση και αναζήτηση εργασίας.

Τα στελέχη της οργάνωσης  φέρνουν σε επαφή  τους εργάτες γης με το αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας.

Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής, η οργάνωση  πραγματοποιεί συναντήσεις και επισκέψεις με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τους αγρότες της περιοχής, προκειμένου  να τους ευαισθητοποιήσει για να προτιμήσουν στα χωράφια τους Ρομά εργάτες γης.

Αυτό  έχει ως αποτέλεσμα από τη μία οι Ρομά  να βρίσκουν εργασία και από την άλλη οι αγρότες να βρίσουν εργάτες.

Κατά τη διάρκεια της θερινής και καλοκαιρινής περιόδου, καθώς και τις εαρινές εποχές, μέλη της οργάνωσης,  προχωρήσουν στη σύσταση  ομάδας έργου όπου  συντονίζουν και οργανώνουν τα group και τις ομάδες ανά φάρες.

Στη συνέχεια με ένα βανάκι/αμάξι αγροτικό κουβαλάνε  τον κόσμο στα χωράφια. Αυτό γίνεται για τους νέους εργάτες που δεν έχουν μέσω μεταφοράς ή για κάποιες οικογένειες που δεν έχουν δικό τους αυτοκίνητο.

Μέσα από αυτή τη δράση, η οργάνωση σε συνεργασία με το Οικοσύστημα Καρδίτσας, το Δήμος Σοφάδων και Καρδίτσας και την στήριξη της Αναπτυξιακής Καρδίτσας, κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να πετύχει πολλά σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Αναφέρουμε τα αποτελέσματα της δράσης για την απασχόληση στους Τσιγγάνικους οικισμούς.

Α) Τοπική κοινωνία 

1)  Αύξηση του τζίρου της τοπικής αγοράς και ανάπτυξη της  τοπικής οικονομίας.

2) Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις τοπικές επιχειρήσεις και μειώσει της ανεργίας σε τοπικό επίπεδο.

3) Μείωση της Παραβατικότητας  και της Εγκληματικότητας από μέλη  των Τσιγγάνικων Οικισμών.

4) Καταπολέμηση της Αδήλωτης και Μαύρης Εργασίας.

 

 Β) Τσιγγάνικη κοινωνία

1) Εύρεση και πρόσβαση στην αγορά εργασίας μέσα από το γραφείο διασύνδεσης.

2) Μείωση της ανεργίας των νέων Ρομά.

3) Εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων όπως  π.χ ( ΔΕΗ, ΔΕΥΑΣ, ΟΤΕ) κ.ά.

4) Περιορισμός παραβατικής και παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς των μελλών της κοινότητας. 

5) Ασφάλεια ΟΓΑ, αγροτικά ένσημα.

7) Κοινωνική ασφάλιση, Ιατρική Περίθαλψη και Φροντίδα.

Γ) Αγροτική οικονομία

1) Περισσότερη καλλιεργήσιμη γη.

2) Άφθονο και εφεδρικό  εργατικό δυναμικό.

3) Άμεση πρόσβαση σε εξειδικευμένους εργάτες γης.

4) Δυνατότητα ενσήμων  σε ημεδαπούς εργάτες.

Οι Ρομά Χωρίς Σύνορα δεν σταματούν  μόνο στο αγροτικό τομέα απασχόλησης αλλά αναζητούν και άλλους τρόπους προώθησης της εργασίας και απασχόλησης των Ρομα. Στοχεύουν στη προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας σε ευπαθές ομάδες του πληθυσμού.

Η οργάνωση πρόσφατα βοήθησε άτομα από τους Τσιγγάνικους Οικισμούς να υποβάλουν αίτηση στο επιδοτούμενο πρόγραμμα s/m Λάρισα για τη δημιουργία επιχείρησης με παράλληλη εκπαιδευτική κατάρτιση και δυνατότητα επιδοτούμενου ενοικίου εκτός Τσιγγάνικου Οικισμού.  Κάποια από τα μέλη της οργάνωσης συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό και αναμένουμε να ανοίξουν τις δικές τους επιχειρήσεις και να ενοικιάσουν σπίτια έξω από το γκέτο οικισμό.

Ακόμα η οργάνωση έχει ήδη ενημερώσει τους Τσιγγάνους  για τη δημιουργία νέων επιδοτούμενων επιχειρήσεων. Το περασμένο καλοκαίρι για το σκοπό αυτό έφτιαξε  μία λίστα,  που έχει καταγράψει στους Τσιγγάνικους Οικισμούς  Σοφάδων και Μαύρικας με περισσότερα από  30  άτομα που ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση για νέες επιχειρήσεις μέσω του  Προγράμματος LEADER.

Τέλος ο φορέας των Ρομά βοήθησε αρκετά άτομα να βρούν εργασία σε δημόσιες κρατικές  υπηρεσίες, στους δήμους και τις Περιφέρειες όπως υποβολήαιτήσεων στα κοινωφελής προγράμματα 8 μηνών καθώς και για τις θέσεις των διαμεσολαβητών στα κέντρα κοινότητας.

 

Με τιμή το Δ.Σ

ΡΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ