- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Κοινό μέτωπο ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ με ψήφισμα

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Κοινού Συνεδρίου της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ με την έκδοση κοινού ψηφίσματος το οποίο και επισυνάπτεται. Η Αυτοδιοίκηση σ’ ενιαίο μέτωπο αποφάσισε ότι το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών δε μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση και καλεί την Κυβέρνηση και τα κόμματα να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος για τη μετάβαση στην Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση, την αποκέντρωση και την ενδυνάμωση των θεσμών Τοπικής Δημοκρατίας.

Οι Πρόεδροι της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ κ.κ. Κ. Αγοραστός και Γ. Πατούλης κάλεσαν την Κυβέρνηση να ακούσει τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης και να μην επιλέξει την πόλωση και τη ρήξη πλήττοντας το θεσμό.

Κ. Αγοραστός

«Η φωνή της Αυτοδιοίκησης ακούστηκε και σήμερα καθαρή, ηχηρή, ισχυρή. Εξαιρουμένου του εκλογικού συστήματος, για το οποίο υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, για το υπόλοιπο σχέδιο νόμου η διαπίστωση όλων των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης είναι κοινή, όποια διατύπωση κι αν χρησιμοποιείται:

Το Σχέδιο Νόμου δεν είναι μεταρρύθμιση και δεν είναι η μεταρρύθμιση που έχουν ανάγκη οι πολίτες, η χώρα μας, η Αυτοδιοίκηση, το αύριο. Δεν αποκεντρώνει νέες αρμοδιότητες με τους αντίστοιχους πόρους.

Όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει αλλά δεν ασχολείται καν με τα πραγματικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης. Το αντίθετο: είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία των ΟΤΑ και στα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών που ανάγονται σε κυρίαρχα.

Ο αγώνας που διεξήγαμε όλο αυτό τον καιρό, η ενότητα που σφυρηλατήσαμε, οι τεκμηριωμένες θέσεις μας, είχαν ως αποτέλεσμα να επεκταθεί το διάστημα της διαβούλευσης από τις 10 εργάσιμες ημέρες κατά 1 – 1,5 μήνα.

Βεβαίως, το χρονικό διάστημα της διαβούλευσης για να έχει ουσία πρέπει να οδηγήσει σε αποτελέσματα:

Μια καινούργια νομοθετική πρωτοβουλία με βάση τις προτάσεις και τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης, μια σοβαρή, τολμηρή και ριζοσπαστική μεταρρύθμιση με θετικό πρόσημο για την κοινωνία, την πατρίδα μας, την Αυτοδιοίκηση, ο συνάνθρωπό μας.

Έχοντας ισχυρή εντολή από το σημερινό συνέδριο, αναλαμβάνουμε νέες πρωτοβουλίες ώστε να γίνει πράξη η πραγματική μεταρρύθμιση στον πυρήνα της Αυτοδιοίκησης και της λειτουργίας του κράτους, η Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση».

Γ. Πατούλης

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση με ενότητα και σύμπνοια θα εργαστεί μεθοδικά προκειμένου να αποτρέψει τη διάλυση των δήμων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων σήμερα είπε ένα ηχηρό «ΌΧΙ» στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Με αποφάσεις τους η πλειονότητα των Δημοτικών Συμβουλίων και των Διοικητικών Συμβουλίων των ΠΕΔ τάσσονται υπέρ της απόσυρσης του συνόλου του νομοσχεδίου. Οι αποφάσεις αυτές θα επιδοθούν την ερχόμενη Τετάρτη στον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη.

Ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε πως «αν γίνει πράξη το νομοσχέδιο, όλοι θα χάσουμε και η Αυτοδιοίκηση και η Ελλάδα», ξεκαθαρίζοντας πως «αν εφαρμοστεί αυτό το περίπλοκο εκλογικό σύστημα που προτείνεται, χωρίς καμία ρήτρα κυβερνησιμότητας, θα οδηγήσει σε ακυβερνησία, ενώ αν γίνουν πράξη όλα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο θα παραλύσουν οι Δήμοι, δεν θα γίνονται έργα, δεν θα λειτουργούν κρίσιμες υπηρεσίες».  «Εμείς δεν θέλουμε να χάσει κανένας. Θέλουμε να κερδίσει η Ελλάδα. Επιμένουμε να ζητούμε ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο, όχι βέβαια στη βάση του απαράδεκτου κειμένου που μας δόθηκε, αλλά στη βάση των δικών απόψεων», ανέφερε.