- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Κουμπιά… το θέμα της νέας δράσης στις Παιδικές Βιβλιοθήκες

Με ωραίες δραστηριότητες συνεχίστηκε την Τρίτη Ιουλίου,  στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας,  η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας, που πραγματοποιείται για 4η συνεχόμενη χρονιά στην πόλη μας, σε συνεργασία για πρώτη φορά φέτος, αποκλειστικά με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος!!!

Θέμα της ημέρας ήταν τα «κουμπιά»!!!

Στην παιδική βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου», τα παιδιά έφεραν διάφορα είδη κουμπιών, μικρά, μεγάλα, χρυσά, πολύχρωμα, μανικετόκουμπα, κλπ. Προσπάθησαν ανά ομάδες να τα κάνουν συλλογές και να τα ταξινομήσουν, σύμφωνα με το μέγεθός τους, με το χρώμα τους, φτιάχνοντας καρδιές κι άλλα όμορφα σχέδια.

Στη συνέχεια τους διαβάσαμε το πολύ ωραίο παραμύθι, κι ένα από τα τελευταία που έγραψε, η μεγάλη Ελληνίδα συγγραφέας Ζωρζ Σαρή «Το κουμπί και μια βελόνα» από τις εκδόσεις Πατάκη.

Η δράση τελείωσε παρακολουθώντας μικροί και μεγάλη την καταπληκτική ταινία του  Christophe Barratier «Ο πόλεμος των κουμπιών», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Louis Pergaud.

Ο Ρουμπής ο Κουμπής ήρθε στην  παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας Αγίου Νικολάου, φορτωμένος κουμπιά σε όλα τα χρώματα και μεγέθη.

Μαζί του τρύπωσε και ο Όσκαρ, από το πολύ ωραίο βιβλίο «Ένα κουμπί που το έλεγαν Όσκαρ» της  Eszter Nagy από τις εκδόσεις Ζεβρόδειλος, που το έσκασε από τη ζακέτα για να γνωρίσει τον κόσμο. Βρέθηκε αντιμέτωπος με τις προκαταλήψεις των άλλων σχημάτων που τον απέρριψαν επειδή ήταν στρογγυλός…

Τα παιδιά, επιδόθηκαν στη δημιουργία έργων με κουμπιά. Ρολόγια κοσμήματα, ζώνες, ήλιους, δέντρα, ήταν μερικές από τις δημιουργίες τους, δίνοντας στα κουμπιά μια άλλη καλλιτεχνική διάσταση!!!

Στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα», φτιάξαμε τις δικές μας ιστορίες!!! Κάναμε 5 κουτιά κατηγοριών (ήρωες, αντιπάλους, τόποι, χρόνος και καταστάσεις) για τις οποίες τα παιδιά έγραψαν ένα δικό τους στοιχείο για τη καθεμιά.

Στη συνέχεια έγινε τυχαία επιλογή ενός στοιχείου από την κάθε κατηγορία και με αυτά οι εξερευνητές μας έφτιαξαν ο καθένας τη δική του ιστορία και στο τέλος μας την αφηγήθηκε. Όλες οι ιστορίες είχαν ήρωα και από ένα κουμπί!!!!

Τέλος, τα παιδιά εικονογράφησαν τις ιστορίες τους και κόλλησαν σε αυτές κουμπιά…

Την Τετάρτη 13 Ιουλίου οι δράσεις συνεχίζονται στις παιδικές βιβλιοθήκες «Αγγελική Βαρελλά» και Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» με θέμα «Μερικά χαλικάκια».

Οι δράσεις των Παιδικών Βιβλιοθηκών γίνονται 11 – 12:30  το πρωί.

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων ανά βιβλιοθήκη υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας στο παρακάτω link: http://www.dimoskarditsas.gov.gr/?page_id=7611 [1] και στη σελίδα των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook στα παρακάτω link: https://www.facebook.com/Παιδικές-Βιβλιοθήκες-Καρδίτσας [2] & https://www.facebook.com/PaidikesBibliothekesDemouKarditsas [3]

Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν παιδιά που τέλειωσαν την Α΄ Δημοτικού και πάνω. Παιδιά μικρότερα μπορούν να συμμετέχουν επίσης, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΕΝΗΛΙΚΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.

Έλα κι εσύ μαζί μας, να εξερευνήσεις τον υπέροχο κόσμο των βιβλίων και των βιβλιοθηκών!!!