- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Κρίσιμη σύσκεψη για τη μεταφορά των προσφύγων

Σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Άκη Σκέρτσο για το θέμα του σχεδίου εγκατάστασης μεταναστών στη ΒΙ.ΠΕ Γοργοβιτών θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 το πρωί της Πέμπτης 17 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Η σύσκεψη αυτή κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη με δεδομένη την καθολική αντίδραση των τοπικών φορέων και των κατοίκων των Γοργοβιτών και από το αποτέλεσμά της αναμένεται να κριθούν πολλά.

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Τρίτης, το όλο θέμα απασχόλησε εκτενώς το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά το οποίο σε σχετικό ψήφισμά του τονίζει τα ακόλουθα:

«Στη συνεδρίαση της 14ης Ιανουαρίου 2020, στο Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά, συζητήθηκε ως έκτακτο θέμα το ενδεχόμενο εγκατάστασης μεταναστών σε χώρο της Βιομηχανικής Περιοχής Γοργοβιτών Καρδίτσας, που ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Παλαμά.

Το σώμα ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Σακελλαρίου για την πρόσφατη αυτοψία υπαλλήλων του αρμόδιου Υπουργείου στο χώρο της ΒΙ.ΠΕ., στο πλαίσιο της οποίας μετέφεραν πληροφόρηση για σχεδιασμό δημιουργία κλειστής φυλασσόμενης Δομής στη ΒΙ.ΠΕ., με προσωρινές κατασκευές για 500 περίπου άτομα.

Καθόσον ήταν η πρώτη φορά που κοινοποιήθηκε υπηρεσιακά ο σχεδιασμός του Υπουργείου για δημιουργία Δομής στο χώρο της ΒΙ.ΠΕ., και χωρίς να έχει υπάρξει καμία προηγούμενη επίσημη ενημέρωση, κρίνεται σκόπιμη και απαραίτητη η διερεύνηση του θέματος και η επίσημη τοποθέτηση εκ μέρους του Υπουργείου.

Η Δημοτική Αρχή Παλαμά, συντασσόμενη με τη θέση των κατοίκων των Γοργοβιτών όπως έχει ήδη εκφραστεί, διαφωνεί για τη δημιουργία Δομής μεταναστών στην περιοχή μας και ειδικότερα στο χώρο της ΒΙ.ΠΕ.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα για :

– την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12/1/2020 μεταξύ των Δημάρχων Νομού Καρδίτσας, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καρδίτσας και του εκπροσώπου του Επιμελητηρίου Καρδίτσας και το ψήφισμα που εκδόθηκε στον τοπικό τύπο,
– την ενημέρωση όλων των Βουλευτών Νομού Καρδίτσας και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας,
– την ανοικτή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στους Γοργοβίτες την Κυριακή 13/01/2020,
– τη συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας, την Τρίτη 14/01/2020,
– την επικείμενη σύσκεψη για το ζήτημα στο αρμόδιο Υπουργείο, παρουσία των Βουλευτών και Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καρδίτσας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά, λαμβάνοντας υπόψη τα ακόλουθα :
o την έλλειψη επίσημης πληροφόρησης εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου για τα σχεδιασμό δημιουργίας δομών φιλοξενίας μεταναστών στην χώρα, στην περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικότερα στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. Γοργοβιτών,
o την έλλειψη διαβούλευσης με τους ΟΤΑ και την τοπική κοινωνία ως προς τη δυνατότητα εγκατάστασης δομής φιλοξενίας στη ΒΙ.ΠΕ. Γοργοβιτών,
o το γεγονός ότι ο χώρος της ΒΙ.ΠΕ. έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, με εγκατεστημένες ήδη παραγωγικές μονάδες, ενώ αναμένεται η έλευση περισσοτέρων καθώς ως χώρος ΒΙ.ΠΕ. λειτουργεί με ό,τι ορίζεται στη σχετική νομοθεσία, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της περιοχής, με τη συμβολή των μεγάλων έργων που υλοποιούνται (Ε65, ηλεκτροκίνηση σιδηροδρόμου Δυτικής Θεσσαλίας, οδικοί άξονες κ.α.) και των προκηρύξεων σημαντικής χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων που ήδη ξεκίνησαν, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη για την περιοχή,
o το χαρακτήρα της περιοχής του Δήμου, που είναι αμιγώς γεωργικός, περιορισμένου πληθυσμού, ιδίως στον οικισμό των Γοργοβιτών που γειτνιάζει άμεσα με τη ΒΙ.ΠΕ. – με περίπου 400 κατοίκους -, χαμηλών εισοδημάτων και χαμηλής ανάπτυξης, ανάλογα δε ισχύουν για όλο το Νομό Καρδίτσας,
o την έλλειψη βασικών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή, όπως πλήρων υγειονομικών μονάδων και τμημάτων ασφαλείας, καθώς και επαρκών υποδομών στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. όπως ύδρευση, αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων κ.α.
εκδίδει το ακόλουθο ψήφισμα, κατά πλειοψηφία :
Το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του για τη δημιουργία Δομής μεταναστών στην περιοχή του Δήμου και ειδικότερα στη ΒΙ.ΠΕ. Γοργοβιτών, που δρομολογείται από το Υπουργείο χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση για το είδος, μορφή, διάρκεια και παραμέτρους λειτουργίας της, χωρίς αναγνώριση των αντικειμενικών συνθηκών και δυσκολιών περιοχής, και με πλήρη έλλειψη διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία.
Κατανοούμε πλήρως το μέγεθος και τις δυσκολίες διαχείρισης του προβλήματος του μεταναστευτικού στη χώρα από την Κυβέρνηση και την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών, ταυτόχρονα όμως και την ανάγκη εγκατάστασής τους σε περιοχές κοινής αποδοχής και δυνατότητας, που θα επιλεχθούν με αντικειμενικά κριτήρια, για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στην ελληνική κοινωνία, που στην προκειμένη περίπτωση της ΒΙ.ΠΕ. Γοργοβιτών δεν υπάρχει για αντικειμενικούς λόγους.
Αναγνωρίζουμε ότι το ζήτημα δεν επιδέχεται μικροπολιτικής αντιμετώπισης, αφορά όλες τις περιοχές, έχει ωστόσο άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στη διαβίωση της τοπικής κοινωνίας, ιδίως των Γοργοβιτών και Παλαμά που είναι μικροί πληθυσμιακά οικισμοί.
Επιφυλασσόμαστε για τις ενέργειές μας, αναμένοντας την επίσημη τοποθέτηση του αρμόδιου Υπουργείου για τη ΒΙ.ΠΕ. Γοργοβιτών, καθόσον δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί.
Το παρόν ψήφισμα να δημοσιοποιηθεί στον τύπο, και να σταλεί στους Βουλευτές του Νομού Καρδίτσας, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καρδίτσας, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, την ΠΕΔ Θεσσαλίας και τα συναρμόδια Υπουργεία, από τον Δήμο Παλαμά».