- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Κρατικός Προϋπολογισμός – καρμανιόλα για το 2020

Με τη σημερινή μας κινητοποίηση καταγγέλλουμε την αφαίμαξή μας, που με κάθε κυβέρνηση παλιά και νέα, με κάθε μείγμα πολιτικής διαχείρισης έχει έναν και μοναδικό στόχο και αυτός δεν είναι άλλος από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοεφοπλιστών, των μεγάλων επιχειρήσεων, των μεγαλοεργολάβων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με την ψήφιση του κρατικού Προϋπολογισμού – Καρμανιόλα για το 2020 συμπληρώνει και ολοκληρώνει τη σφαγή των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Ο προϋπολογισμός δεν είναι κάτι καινούριο, δεν είναι ουρανοκατέβατος. Υλοποιεί τις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Αποδέχεται την ενισχυμένη εποπτεία, τα ενισχυμένα πρωτογενή πλεονάσματα, που βγαίνουν από το ξεζούμισμα και την ανελέητη φορολόγηση του εργαζόμενου λαού. Οδηγούν τους εργαζόμενους, το λαό σε μεγαλύτερη φτώχεια και εξαθλίωση.

Στα δέκα χρόνια καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης οι εργαζόμενοι πλήρωσαν ξανά και ξανά. Η πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων μας πήρε κατακτήσεις και δικαιώματα. Αυτή η πολιτική με βάση τους νόμους των μνημονίων συνεχίζει να εφαρμόζεται, ενώ παράλληλα συνεχίζουν και νέες αντεργατικές αναδιαρθρώσεις.

Ο φετινός προϋπολογισμός είναι ο πρώτος που συντάσσεται σε συνθήκες ανάκαμψης μετά από 10 χρόνια κρίσης. Και αυτός είναι κομμένος και ραμμένος αποκλειστικά στην ενίσχυση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων, υπηρετεί τη στρατηγική της καπιταλιστικής ανάπτυξης, άρα βαθιά αντεργατικός και αντιλαϊκός. Γιατί η ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, η στήριξη της ανταγωνιστικότητας προϋποθέτουν  πάμφθηνη εργατική δύναμη. Και τον ονομάζουν μάλιστα «αναπτυξιακό», όμως για ποια ανάπτυξη μιλάνε;

Μιλάνε για την ανάπτυξη που θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη χλιδή και πλούτο στις τσέπες των αφεντικών και ακόμα πιο μίζερη ζωή σε μας. Μιλάνε για την ανάπτυξη που ανακυκλώνει την ανεργία με ευέλικτες μορφές εργασίας και διάφορα προγράμματα με ημερομηνία λήξης. Μιλάνε για την ανάπτυξη που καταργεί μόνιμες θέσεις εργασίας και πετάει στο δρόμο συμβασιούχους σαν στυμμένες λεμονόκουπες στην Υγεία, στη δασοπροστασία, στην παιδεία σε τομείς που αφορούν άμεσα τη λαϊκή οικογένεια και την ποιότητα ζωής της. Και την ίδια στιγμή ξοδεύουν αμύθητα ποσά για το ΝΑΤΟ, για να σφαγιάζουν τους λαούς, να οδηγούν εκατομμύρια στο δρόμο της προσφυγιάς. Ξέρετε, πολλοί σήμερα, που είναι η «διεθνής ημέρα του μετανάστη», οι οποίοι όμως στηρίζουν την πολιτική που τους ξεσπίτωσε, τους θυμήθηκαν μέσα στα πλαίσια του ρητού «να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι». Το ταξικό εργατικό κίνημα δεν θυμάται απλώς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες μέσα στα πλαίσια της φιλανθρωπίας. Παλεύουμε ενάντια στις πραγματικές αιτίες που τους οδήγησαν σ’ αυτή τη θέση, γι’ αυτό κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Γι’ αυτό απαιτούμε την απεμπλοκή της χώρας από τις λυκοσυμμαχίες.

Για τους εργαζόμενους προβλέπεται νέα κατακρεούργηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αφού η κυβέρνηση ήδη έχει φροντίσει για αυτό. Έχει στρώσει το έδαφος για την ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, η μισθολογική πολιτική και ο κατώτερος μισθός συνεχίζουν να καθορίζονται από την ανταγωνιστικότητα και τις υπουργικές αποφάσεις. Σε αυτή την πολιτική τους βρίσκουν συμπαραστάτες τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό, τη «συνδικαλιστική μαφία», όπως πολύ εύστοχα χαρακτηρίστηκε από τους εργαζόμενους. Χαρακτηριστικό είναι άρθρο του ίδιου του Παναγόπουλου, που χαρακτηρίζει άκουσον – άκουσον «αισιόδοξο» τον προϋπολογισμό. Αλήθεια, τι θέση παίρνει απέναντι σ’ αυτή τη στάση η πλειοψηφία του Εργατικού κέντρου Καρδίτσας;

Τι προβλέπει όμως αυτός ο «αισιόδοξος» προϋπολογισμός;

Στον αντίποδα οι πρόσθετες «αναπτυξιακές» φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο καταγράφονται στα 616 εκατ. ευρώ.

Προβλέπεται μεταξύ άλλων:

Περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από το 28% σε 24%. Επίσης, μείωση του φόρου επί των μερισμάτων στους μετόχους των επιχειρήσεων στο 5% από 10%.

Για τους τραπεζικούς ομίλους προωθούνται απαλλαγές στις εταιρίες, που θα αγοράσουν τα κόκκινα δάνεια και πολλές άλλες φοροαπαλλαγές.

Απέναντι σε όλα αυτά οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δίνουμε μαζική, μαχητική απάντηση διεκδικώντας αιτήματα, που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες, τη νεολαία να πυκνώσουν τα μπλοκ του αγώνα, να δυναμώσουν τους αγώνες απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση, που δέχονται στα δικαιώματά μας, στις συλλογικές συμβάσεις, στους μισθούς, στο ασφαλιστικό, που έρχεται στη βουλή το επόμενο διάστημα. Να δώσουμε τη δική μας απάντηση απέναντι στις απολύσεις συμβασιούχων και την υποστελέχωση όλων των υπηρεσιών, που αφορούν τη ζωή μας.

 

Ομιλία της Χαράς Κούτρα, μέλους του ΔΣ του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου νομού Καρδίτσας