- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Κόκκινα δάνεια: Λύσεις υπάρχουν – Πρόθεση από την κυβέρνηση; – Της Ασημίνας Σκόνδρα

«Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», κυρίαρχο σύνθημα του Τσίπρα, χωρίς όμως να διευκρινίζει, ότι ο ίδιος θα φρόντιζε, να πάνε στα χέρια των ξένων funds. Με ταχείς ρυθμούς και με συνοπτικές διαδικασίες, ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί χωρίς να εξαιρείται, ούτε καν η πρώτη κατοικία. Με βάση μάλιστα το Νόμο, που η «ευαίσθητη» αριστερή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ψήφισε τον Ιούνιο, οι ημερομηνίες συμπυκνώνονται και η διενέργεια του πλειστηριασμού θα γίνεται σε 15 μέρες, από την αναγγελία της κατάσχεσης, αντί των 2 ετών, που προέβλεπε το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Πρέπει δε να ληφθεί υπόψη, ότι αν μέχρι σήμερα το μέτρο αφορούσε μόνο τα τραπεζικά  δάνεια, από δω και στο  εξής υποχρεώνουν και τους ΟΤΑ να κάνουν το ίδιο, για χρέη των δημοτών προς τους Δήμους, όπως βέβαια και τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, το Δημόσιο και ιδιώτες. Γενικά δηλαδή, όπου υπάρχουν οικονομικές υποχρεώσεις και ούτε γίνεται διαχωρισμός σε μικρούς και μεγάλους οφειλέτες.

Με λίγα λόγια η κοινωνικά «ευαίσθητη» αριστερή κυβέρνηση και ο μεγαλοπατριώτης Καμμένος, ξέχασαν τα περί μεγάλων συστηματικών κακοπληρωτών και μπαταχτσήδων, περί πλουτοκρατίας, που τα ονόματά τους ήταν στις διάφορες λίστες. Προχωρούν ακάθεκτοι, βάζοντας στην ίδια κατηγορία όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, μη εξετάζοντας τους λόγους των οφειλών και την πραγματική οικονομική κατάσταση του καθενός. Διότι κανείς δεν υποστηρίζει να μείνουν ανεξέλεγκτοι όσοι από τους οφειλέτες, έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν, αλλά είναι συστηματικά αδιάφοροι, στρατηγικοί κακοπληρωτές και ενεργούν εκ του πονηρού.

Η λογική με κοινωνικό πρόσημο, που αποδεδειγμένα η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου δεν διαθέτει, λέει ότι η πρώτη κατοικία θα πρέπει να προστατεύεται.  Αυτό άλλωστε ίσχυε από το 2008, που το κατοχύρωσε η κυβέρνηση Καραμανλή και τηρήθηκε ευλαβικά μέχρι το 2014 από τους  «κακούς Σαμαροβενιζέλους». Μετά ανέλαβε η πρώτη φορά αριστερά ανατρέποντας τα πάντα και οδηγώντας τα, στα σημερινά δυσμενή δεδομένα.

Κατά την περίοδο δε, 2012-2014, που είχα την τιμή να εκπροσωπώ τους συμπολίτες μου στη Βουλή  και παρ΄όλη την προστασία του Νόμου, επιδιώκαμε να εξασφαλίσουμε το καλύτερο δυνατό, κυρίως για τους αδύναμους δανειολήπτες, ώστε να μην βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να περάσει η περιουσία τους στα χέρια των ξένων funds. Λόγω ακριβώς της ανησυχίας αυτής και προκειμένου να θεσπιστεί μια δίκαιη λύση απευθυνόμενοι, εγώ με ορισμένους συναδέλφους μου, στους τότε Υπουργούς Οικονομικών κ.Στουρνάρα και Ανάπτυξης κ.Χατζηδάκη, καταθέσαμε εγγράφως μέσω της Βουλής την υπ΄αριθ.4165/22-11-2013 ερώτηση-πρόταση, που αφορούσε στις διευκολύνσεις και εξαγορά στεγαστικών δανείων.

Εκεί μεταξύ άλλων προτάσεων, ζητούσαμε «να έχει ο οφειλέτης το προνόμιο της προτεραιότητας, εφ΄όσον το δάνειό του πάει να πουληθεί σε τρίτους, funds κ.λ. δηλαδή να ερωτάται, εάν αυτός θέλει να αγοράσει το δάνειό του και εφόσον, ο ίδιος δεν μπορεί  οικονομικά να ανταποκριθεί, να  έχει δικαίωμα να προτείνει αυτόν που θέλει να εξαγοράσει το δάνειό του, (συγγενικό πρόσωπο ή άλλο πρόσωπο), στο ίδιο όμως ποσοστό επί της πραγματικής αξίας του δανείου, όπως αυτό θα πωλούνταν σε ξένα funds.»

Δυστυχώς δεν μας δόθηκε η χρονική δυνατότητα, να υλοποιήσουμε την παραπάνω και πολλές ακόμη προτάσεις, που θα έδιναν ουσιαστικές λύσεις στα θέματα των κόκκινων δανείων και κυρίως των στεγαστικών.

Λύσεις δηλαδή υπάρχουν. Αν υπάρχει και πραγματική πρόθεση, προστασίας των αδύναμων δανειοληπτών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ας τις εφαρμόσουν.

Ας ανατρέξουν στις ήδη κατατεθειμένες, δικές μας προτάσεις.

Τους διαβεβαιώνω, ότι δεν θα εγείρουμε θέμα πνευματικών δικαιωμάτων.

 

Ασημίνα Σκόνδρα

πρ. Βουλευτής ΝΔ Καρδίτσας