- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Κώστας Αγοραστός: Αν δεν παράξεις, δεν μπορείς να έχεις μοντέλο κοινωνικής δικαιοσύνης

«Αν δεν παράξεις δεν μπορείς να έχεις μοντέλο κοινωνικής δικαιοσύνης» τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μιλώντας σε ημερίδα του Εκπαιδευτικού Ομίλου New York College με θέμα «Ηγεσία, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα: Εμπειρία και προοπτικές στην Ελλάδα του σήμερα» που πραγματοποιήθηκε  στο Επιμελητήριο Λάρισας.  «Η επιχειρηματικότητα όπως την αντιλαμβάνομαι» τόνισε ο κ. Αγοραστός  είναι μια σύνθετη διαδικασία που προϋποθέτει σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, ισχυρές συμμαχίες με τα Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα αλλά και σαφείς επιχειρηματικές κατευθύνσεις από πλευράς της εκάστοτε κυβέρνησης σε ότι αφορά στη φορολογία, την ασφάλιση και τις διαδικασίες αδειοδότησης, πρόκρισης και επιλογής των επενδύσεων. Δυστυχώς σήμερα, η νέα μορφή επιχειρηματικότητας είναι να βρεις τρόπο να φορολογηθείς στη Βουλγαρία. Αυτό είναι το μεγαλύτερο εθνικό έγκλημα που στερεί έσοδα από το κράτος αλλά στερεί και κοινωνικό μέρισμα στους αδύνατους. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα» τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019 και έχει βραβευτεί για το πρόγραμμά της αλλά και το υψηλό επίπεδο  συνεργασίας και  συνέργειας που έχει αναπτύξει με τα Επιμελητήρια, τους Συνδέσμους Βιομηχανιών και όλους τους παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας. Οι σύγχρονοι  αυτοκινητόδρομοι που συνδέουν τις μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας διευκολύνουν την μεταφορά των εμπορευμάτων με ασφάλεια και ταχύτητα. Φτάσαμε και στο πιο μικρό χωριό προκειμένου οι άνθρωποι της υπαίθρου και των ορεινών όγκων να μπορούν και εκείνοι να μετακινούνται και να διακινούν με ασφάλεια τα προϊόντα τους. Παράλληλα , η Περιφέρεια Θεσσαλίας εκσυγχρονίζει το σιδηροδρομικό της δίκτυο και θα είναι η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που το 2022 θα διαθέτει ηλεκτροκίνηση στο θεσσαλικό σιδηρόδρομο.

Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στην καλή  συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, που η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει  σε κάθε περίπτωση, με εντυπωσιακά αποτελέσματα ιδίως στον αγροδιατροφικό τομέα  και στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων με προστιθέμενη αξία. Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία του Κέντρου Νεανικής Καινοτόμου Eπιχειρηματικότητας σημειώνοντας ότι « θα αποτελεί μια κυψέλη επιχειρηματικότητας που θα  στηρίζει τους νέους ανθρώπους που έχουν μια σύγχρονη, καλή επιχειρηματική ιδέα. Το Κέντρο θα προσφέρει συμβουλευτική- mentoring-, αλλά και χρηματοδότηση προκειμένου να υλοποιηθούν οι προτάσεις  των νέων  και αν είναι βιώσιμες να βγουν στην αγορά».

«Στόχος μας » είπε ο κ. Αγοραστός «είναι να οδηγήσουμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας στην ψηφιακή εποχή ώστε να παρέχουμε υπηρεσίες γρηγορότερες, ασφαλέστερες, ποιοτικότερες και με το λιγότερο δυνατό κόστος». Και χαρακτήρισε ως αναγκαία πρόκληση για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας τη μετάβαση από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην  περιφερειακή διακυβέρνηση προκειμένου να μειωθεί η κακονομία, η πολυνομία, η γραφειοκρατία, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες   λήψης αποφάσεων  και υλοποίησης  και να προχωρήσουμε με ταχύτητα στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο.  Είναι πολύ σημαντικό για τη Θεσσαλία να εκμεταλλευτεί όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, να επενδύσει στη νεανική επιχειρηματικότητα και να προωθήσει την καινοτομία στην αγροδιατροφή, στον τουρισμό, στις υπηρεσίες υγείας, στον πολιτισμό. Με συνεργασία, ταχύτητα, χωρίς αχρείαστες γραφειοκρατικές διαδικασίες, μπορούμε να φτάσουμε σε καλύτερα αποτελέσματα. Και να πείσουμε όσο πιο πολλούς νέους γίνεται, να μείνουν ή να επιστρέψουν στον τόπο τους και να κάνουν  πράξη το μήνυμα “Επενδύστε στη Θεσσαλία».

Σε ότι αφορά στις δράσεις και τα προγράμματα για  την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι  «συνολικά έχουν προχωρήσει περισσότερες από 2.540 επενδύσεις, από υφιστάμενες και καινούργιες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 670 εκατομμυρίων ευρώ. Καταφέραμε να πετύχουμε τη δημιουργική ανατροπή χρονοβόρων διαδικασιών, οι οποίες ήταν τροχοπέδη για την επιχειρηματικότητα, ενώ δεν επιτρέψαμε να μείνει ανεξόφλητη καμία επένδυση που εντάχθηκε στον επενδυτικό νόμο της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Επενδύσεις, σύγχρονες υποδομές, θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον και εξωστρέφεια συντέλεσαν στο να αυξηθούν οι εξαγωγές κατά 500% τα τελευταία χρόνια και να υπάρχει θετικό εμπορικό πλεόνασμα. Έχουμε ένα εγκεκριμένο πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας το οποίο προχωράμε και έχουμε εκδώσει πρόκληση  για την ενίσχυση με 10 εκατ. ευρώ, μέσω της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, επενδύσεων υφισταμένων επιχειρήσεων, ύψους από 80.000 έως 400.000 ευρώ, με επιδότηση από 50% έως 60% σε περίπτωση που κάνουν νέες προσλήψεις. Εκδίδεται και νέα πρόσκληση για την  ενίσχυση με 10 εκατ. ευρώ νέων επιχειρήσεων, που δεν έχουν κλείσει τρεις χρήσεις λειτουργίας, με επιδότηση από 60% έως 70% σε περίπτωση νέων προσλήψεων και με προτεραιότητα στο αγροδιατροφικό σύμπλεγμα, την ενέργεια, το περιβάλλον, τον τουρισμό, τις υπηρεσίες υγείας, τα μέταλλα και τα δομικά υλικά. Από το ΕΣΠΑ 2014-2020 η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει διαθέσει 16,5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας επιπλέον 83 τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Θεσσαλία, πέραν των 222 θεσσαλικών επιχειρήσεων που εντάχθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο. Καινοτομία στον τουριστικό τομέα αποτελεί και η δημιουργία των υποβρύχιων μουσείων, ένα πρωτοπόρο και βραβευμένο έργο σε όλη την Ευρώπη. Προκηρύξαμε τα Leader  και αξιολογούνται οι επενδύσεις της τυποποίησης στον αγροδιατροφικό τομέα, για τις προτάσεις κάτω των 600.000 ευρώ που την ευθύνη έχουν οι περιφέρειες. Επιπλέον  η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενίσχυσε με 10 εκατ. ευρώ το Ταμείο  Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ), για την επιδότηση του επιτοκίου δανείων που παίρνουν οι δικαιούχοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και στο οποίο έχουν ενταχθεί πολλές θεσσαλικές επιχειρήσεις.  Ενώ σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενισχύει την εξωστρέφεια των θεσσαλικών επιχειρήσεων υποστηρίζοντας  τη συμμετοχή  τους σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού. Τέλος ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε  σε ακόμη μια σημαντική καινοτομία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αφού  χάρη στο μεγαλύτερο  περιβαλλοντικό έργο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την  ανασύσταση της λίμνης Κάρλα,  οι αγρότες στο Ριζόμυλο και το Στεφανοβίκειο  ποτίζουν τη γη τους με μηδενικό κόστος και  φέτος εξοικονομούνται 10 εκατομμύρια ευρώ που αλλιώς θα δαπανούσαν είτε σε  πετρέλαια, είτε σε ηλεκτρικό ρεύμα  είτε για  βλάβες στις γεωτρήσεις.