- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Κώστας Αγοραστός: Όταν κινδυνεύει η πίστη, απειλείται κι ο πατριωτισμός

«Όταν κινδυνεύει  η  πίστη, απειλείται   και  ο πατριωτισμός» τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός κατά την ομιλία του στην που διοργάνωσε η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου με θέμα «Ο Νεομάρτυς Άγιος Γεδεών. Διακόσια έτη από το μαρτύριό του (+1818 – 2018).

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρθηκε στο μαρτύριο που υπέστη ο Άγιος Γεδεών μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι  «Το μαρτύριο του Αγίου ήρθε σε μία περίοδο κατά την οποία ο Ελληνισμός προετοιμαζόταν  ιδεολογικά, στρατιωτικά και εκπαιδευτικά για την μεγάλη Επανάσταση που μας έδωσε την ελευθερία. Η ελληνική   ταυτότητα   ήταν   άρρηκτα   συνδεδεμένη   με την   χριστιανική   πίστη. Η Εκκλησία  ήταν   αυτή  που  κράτησε   τις  ρίζες  της

ελληνικότητας  ανέγγιχτες  στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Η χριστιανική πίστη ήταν η εγγύηση ότι ο Ελληνισμός δεν θα χαθεί. Δεν ήταν μόνο το δόγμα. Ήταν και η γλώσσα της λατρείας στον Θεό».

Ο κ. Αγοραστός επεσήμανε, ακόμη, τη μεγάλη συμβολή του Αγίου Γεδεών στην Ελληνική Επανάσταση σημειώνοντας ότι «ο Ελληνισμός υπέφερε πολλά στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Μία από τις μεγάλες προκλήσεις που ξεπεράστηκαν με αυτοθυσία ήταν και ο εξισλαμισμός. Άγιοι,   όπως   ο   νεομάρτυρας   Γεδεών,   προτίμησαν   να   μαρτυρήσουν   παρά  να γίνουν μουσουλμάνοι απορρίπτοντας είτε εξ αρχής   είτε   αφού   πρόσκαιρα υπέκυπταν, το   δέλεαρ   τού   να   εκτουρκιστούν.

Διότι   αυτό   συνέβαινε.  Ο εξισλαμισμός ήταν και εκτουρκισμός. Και οφείλουμε πολλά στις προσωπικότητες αυτές, οι οποίες μας έδειξαν  ότι  όταν κινδυνεύει  η  πίστη, απειλείται   και  ο πατριωτισμός» και πρόσθεσε

«Το μαρτύριο του  αγίου Γεδεών μάς  υπενθυμίζει  την ανάγκη  της διαφύλαξης  της αξιοπρέπειας του καθενός ανθρώπου στους καιρούς μας όπως και του σεβασμού στην γνώμη και την πίστη του, ενώ υποδεικνύει στην πολιτεία το χρέος της να εξακολουθεί να διδάσκει στα Ελληνόπουλα τον συνδυασμό πατριωτισμού και χριστιανικής  πίστης, ως   εχέγγυο   για   την   διαφύλαξη   της   ταυτότητάς   μας. Η   Περιφέρεια   Θεσσαλίας   στηρίζει τις προσπάθειες του Τυρναβίτικου λαού να κρατήσει την ιστορία, την παράδοση, τους δεσμούς με τη γη του και την ίδια στιγμή, με την μνήμη του Αγίου Γεδεών, να δείχνει ότι ο Έλληνας μπορεί να προοδεύσει όταν στηρίζεται στα πόδια του, στην εργατικότητά του, στην πίστη του, στην ταυτότητά του» επεσήμανε κλείνοντας την ομιλία του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.