- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Κώστας Τσιάρας: Αποτέλεσμα των ιδεοληψιών του ΣΥΡΙΖΑ ο νέος Ποινικός Κώδικας

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί στην άμεση διόρθωση των προβληματικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ επαναβεβαίωσε ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης, Βουλευτής Καρδίτσας κ, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον Καρδιτσιώτη πολιτικό, οι επικείμενες αλλαγές θα κινούνται στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης του πλαισίου για τις με όρους απολύσεις ισοβιτών, αλλά και του πλαισίου χορήγησης αδειών σε καταδικασμένους, αμετανόητους τρομοκράτες.

«Η αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα αποτελεί ένα -σπουδαίας σημασίας- νομοθετικό εγχείρημα, το οποίο, δυστυχώς, θυσιάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση στο βωμό ιδεοληπτικών προκαταλήψεων, για να  δημιουργήσει, τελικά, με τον τρόπο και τον χρόνο στον οποίο προωθήθηκε, περισσότερα προβλήματα από όσα επιχείρησε να επιλύσει» είπε ο κ. Τσιάρας ενώ υπενθύμισε πως ο νέος ΠΚ έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΟΟΣΑ και της GRECO πριν από λίγες μέρες, αμαυρώνοντας την εικόνα της χώρας μας διεθνώς.

Ως προς τις άλλες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ξεχωρίζει η σύσταση ειδικών τμημάτων στα Δικαστήρια της χώρας, τα οποία θα αναλάβουν να εκδικάζουν ειδικές υποθέσεις, όπως υποθέσεις ανταγωνισμού, συμβάσεων και υποθέσεις οικογενειακού δικαίου. Παράλληλα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε γιατην  αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να ενισχυθούν εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών (όπως η διαμεσολάβηση και η διαιτησία). Σύμφωνα με όσα υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσιάρας, η κυβέρνηση προωθεί το σχέδιό της για τη δημιουργία ενός «Παρατηρητηρίου Δικαιοσύνης» και περιέγραψε ένα σχέδιο στελέχωσης των δικαστηρίων με δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους μέσω διαγωνισμού, που θα συνδέεται με διαδικασίας διαρκούς επιμόρφωσης.

Δημιουργία Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Την ίδια ώρα, ο Κ. Τσιάρας ανακοίνωσε τη δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Όπως είπε θα πρόκειται για μια Αρχή στο πρότυπο των πιο επιτυχημένων διεθνώς αντίστοιχων φορέων, που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον κατακερματισμό και τις επικαλύψεις των αρμοδιοτήτων που ενδημούν στο σημερινό θεσμικό πλαίσιο. Στόχος της θα είναι ο καλύτερος σχεδιασμός και συντονισμός των δράσεων, την αναβάθμιση των ελεγκτικών προτύπων και μεθοδολογιών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών μηχανισμών.

Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Πολιτών στη Δικαιοσύνη

Κλείνοντας την ομιλία του, ανέφερε ότι πέραν των ειδικότερων παρεμβάσεων, προτεραιότητα αποτελεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η επαναφορά της ηρεμίας στις τάξεις της. «Σκοπός μας είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Να αισθανθούν ξανά οι Έλληνες πως η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Πως είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική. Αυτό είναι το όραμά μας για μια δικαιοσύνη – δείκτη της ποιότητας του πολιτισμού και της δημοκρατίας μας», είπε χαρακτηριστικά.