- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Κώστας Τσιάρας: Απροστάτευτα τα ελληνικά δάση από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Την επιζήμια αδιαφορία, που επιδεικνύει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την προστασία, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των Ελληνικών δασών αφήνοντας ανενεργό για 4η συνεχή χρονιά το σχετικό Μέτρο 8 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, στηλιτεύουν με Ερώτησή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης 32 Βουλευτές της ΝΔ αναμεσά τους και ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Τσιάρας.

Οι υπογράφοντες βουλευτές της ΝΔ τονίζουν ότι παρά το θλιβερό απολογισμό των περσινών πυρκαγιών στη χώρα μας, παρά  τα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δείχνουν ότι κάθε χρόνο περίπου 10 εκατομμύρια στρέμματα δασών καταστρέφονται από πυρκαγιές, παρά το «καμπανάκι», που χτυπά το φαινόμενο της  κλιματικής αλλαγής, η Κυβέρνηση αφήνει «στα συρτάρια» δεσμευμένα κοινοτικά κονδύλια ύψους 226.265.500 Ευρώ από την προηγούμενη Κυβέρνηση της ΝΔ.

Όπως επισημαίνουν, από το προβλεπόμενο ποσό των 177.610.887 Ευρώ νέων δράσεων του Μέτρου η Κυβέρνηση δεν έχει προκηρύξει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ, ενώ από το προβλεπόμενο ποσό των ανειλημμένων υποχρεώσεων ύψους 48.654.613 Ευρώ, έχουν απορροφηθεί μόλις 8.500.000 Ευρώ.

Ενώ παρά τη δέσμευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος – με ποια αρμοδιότητα άραγε; – ήδη από τον προηγούμενο Φεβρουάριο ότι θα εκκινήσει πολύ σύντομα η υλοποίηση του υπομέτρου 8.4 για την αποκατάσταση ζημιών σε δάση από δασικές πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα, 4 μήνες μετά τίποτα δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι υπογράφοντες βουλευτές της ΝΔ καλούν ως εκ τούτου τον κ. Αποστόλου να ενεργοποιήσει επιτέλους το Μέτρο 8 «Επενδύσεις στην ανάπτυξη δασικών περιοχών και στη βελτίωση της βιωσιμότητας των δασών»και τα σχετικά υπομέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Σημειώνουν δε ότι η απώλεια της παρούσας χρονιάς είναι δεδομένη λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών δημοπράτησης, της ιδιαιτερότητας των εξειδικευμένων εργασιών για τις δράσεις του εν λόγω Μέτρου, που δεν μπορούν να γίνουν τον χειμώνα ενώ ο κίνδυνος της απώλειας των κοινοτικών πόρων είναι ορατός λόγω της πίεσης των χρονικών ορίων, που στενεύουν αφού η προθεσμία για τις δεσμεύσεις κοινοτικών πόρων της τρέχουσας περιόδου 2014 – 2020 είναι η 31-12-2020.