- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Κώστας Τσιάρας: Κυβερνητικές παλινωδίες στην εξωτερική πολιτική για τα Βαλκάνια

Τις ανερμάτιστες τοποθετήσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου σχετικά με την Ελληνική Εξωτερική Πολιτική στα Βαλκάνια καταγγέλλουν με Επίκαιρη Επερώτηση προς τον Υπουργό των Εξωτερικών 18 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος κ. Κώστας Τσιάρας.

Με αφορμή τις προχθεσινές δηλώσεις του ΥΕΘΑ στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, οι Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι ο κ. Καμμένος, με μεγάλη επιπολαιότητα αναφέρεται σε πολύ σοβαρά ζητήματα, εκθέτοντας τη χώρα και δημιουργώντας σύγχυση ως προς τις πραγματικές θέσεις της κυβέρνησης.

Επισημαίνουν ανακρίβειες και αντιφάσεις στις δηλώσεις του ΥΕΘΑ και ζητούν διευκρινήσεις από τον Υπουργό των Εξωτερικών κ. Κοτζιά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Επερώτησης:

Θέμα: Δηλώσεις ΥΕΘΑ κ. Καμμένου αναφορικά με την Ελληνική Εξωτερική Πολιτική στα Βαλκάνια.

Στην πρόσφατη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ (7/5/2017) ο ΥΕΘΑ κ. Πάνος Καμμένος προέβη σε δηλώσεις αναφορικά με την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια, αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα:

α. «Θεωρώ, λοιπόν, ότι η εγγύηση για τη Δύση είναι η δημιουργία ενός χριστιανικού τόξου».

β. «Όσον αφορά τα Σκόπια, είναι ξεκάθαρο ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι αλβανικής καταγωγής».
γ. «δεν πρόκειται να δεχτώ τη χρήση του όρου ‘Μακεδονία’».
Δεδομένων ότι:

-Είναι ανάγκη η εξωτερική πολιτική της χώρας να ασκείται με συνοχή, υπευθυνότητα και συγκρότηση, ειδικά σε μια συγκυρία όπου η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι ιδιαιτέρως ρευστή και κρίσιμη.
-Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη απογραφή (2002, Book XIII, Skopje, 2005, σσ. 34), ο συνολικός πληθυσμός της πΓΔΜ ήταν 2.022.547 άτομα, εκ των οποίων η 1.297.981 ή το 64% είναι Σλαβομακεδόνες, και 509.083 ή 25,2% είναι Αλβανοί.
-Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ «η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι σαφής: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία» που θα ισχύει έναντι όλων (ergaomnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή».

Επερωτάται ο Υπουργός Εξωτερικών:

  1. Συμφωνεί με τις δηλώσεις του ΥΕΘΑ;
  2. Αντικατοπτρίζουν οι θέσεις του ΥΕΘΑ περί «δημιουργίας χριστιανικού τόξου» την επίσημη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών;
  3. Ποιά τελικά είναι η επίσημη θέση της χώρας αναφορικά με την ονομασία της πΓΔΜ; Εκείνη που αναφέρει το ΥΠΕΞ ή εκείνη που δηλώνει ο ΥΕΘΑ;
  4. Αποτελούν οι αναφορές του ΥΕΘΑ τη γενικότερη βάση πάνω στην οποία οικοδομείται η Βαλκανική πολιτική της Ελλάδας;