- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Κώστας Τσιάρας: Οι νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ διαλύουν τους οπτικούς και τους οπτομέτρες

«Με την νέα σύμβαση του ΕΟΠΥΥ προστίθεται επιπρόσθετο βάρος στους οπτικούς ενώ η διαδικασία αποζημίωσης των γυαλιών οράσεως περιπλέκετε ακόμα περισσότερο» επισημαίνουν με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό 15 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος κ. Κώστας Τσιάρας.

Όπως επισημαίνουν στο κείμενο της ερώτησής τους οι γαλάζιοι Βουλευτές «Μέχρι σήμερα η αποζημίωση της παροχής των γυαλιών οράσεως γινόταν απευθείας στον ασφαλισμένο  από το ταμείο. Η νέα σύμβαση του ΕΟΠΥΥ καλεί τους οπτικούς και τους οπτομέτρες να δίνουν γυαλιά στον ασφαλισμένο με την χρήση διατακτικής και να γίνεται η πληρωμή τους κατευθείαν από τον ΕΟΠΥΥ».

Οι ερωτώντες Βουλευτές προβλέπουν ότι «η πολιτική του Υπουργείου Υγείας όχι μόνο δεν θα ελαφρύνει τους ασφαλισμένους, αλλά θα επιφέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα και θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στους εμπλεκομένους πολίτες και οπτικούς». Κατηγορούν παράλληλα την κυβέρνηση ότι παραβλέπει το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει ληξιπρόθεσμα από το 2011 από τα ταμεία που συγχωνεύτηκαν για να δημιουργηθεί ο νέος Φορέας και σημειώνουν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι ήδη αδύναμες επιχειρήσεις οπτικών και οπτομετρών που παλεύουν να σταθούν όρθιες με υπεράνθρωπες προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης.

«Η κυβέρνηση φέρεται να αγνοεί ότι οι οπτικοί και οι οπτομέτρες διατηρούν μικρές και τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι ήδη εξαντλημένες από τα φορολογικά βάρη, και τις οποίες η κυβέρνηση σπρώχνει μέρα με τη μέρα στην πλήρη εξαθλίωση», επισημαίνουν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.Παράλληλα, προειδοποιούν την κυβέρνηση για το αδιέξοδο στο οποίο κινδυνεύουν ναβρεθούν οι οπτικοί και οπτομέτρες καθώς ο ΕΟΠΥΥ επιβάλει κούρεμα στην αξία των διατακτικών, το οποίο μπορεί να φτάσει και το 30% της αξίας των προϊόντων. Υπογραμμίζουν μάλιστα πως για αυτά τα κουρεμένα ποσά, οι οπτικοί και οι οπτομέτρες θα έχουν ήδη πληρώσει ακόμα και τους αναλογούντες φόρους.

Τέλος, με αφορμή την απόρριψη της κυβερνητικής πρότασης από την Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών για τη νέα Σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, οι γαλάζιοι Βουλευτές καλούν την κυβέρνηση να διασαφηνίσει τις τελικές της προθέσεις. Επιπλέον, ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να δημοσιοποιήσει το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τις επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες εκκρεμούν από το 2011.