- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Κώστας Τσιάρας: Στον αέρα η ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια της χώρας

«Ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα της χώραςβρίσκεται στον αέρα, καθώς οι περιβαλλοντικές άδειες των ενεργειακών μονάδων δεν ισχύουν πλέον». Αυτό υποστηρίζει σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Τσιάρας, μαζί με άλλους 47 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα στην ερώτησή τους οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: «Η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια, αφού οιαποφάσεις του Σ.τ.Ε. (Συμβούλιο της Επικρατείας),που επί της ουσίας ακυρώνουν την απόφαση του ΥΠΕΝ για τις περιβαλλοντικές άδειες σχεδόν του συνόλου των ηλεκτροπαραγωγικώνμονάδων της χώρας, είναι γνωστή από τον Δεκέμβριο του 2016. Έχει περάσει σχεδόν ενάμιση έτος και δυστυχώς η κυβέρνηση έχει  επιδείξει τεράστια ανεπάρκεια και ολιγωρία, αφού δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να προκληθούν στη ΔΕΗ και στην ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια της Ελλάδας, στο ξεκίνημα μάλιστα της τουριστικής περιόδου και ενόψει των αυξημένων σε ενέργειααπαιτήσεων της θερινήςκαλλιεργητικήςπεριόδου.

Συνέπεια των αποφάσεων του Σ.τ.Ε. είναι ότι οι εν λόγω μονάδες στερούνται επί της ουσίας περιβαλλοντικών όρων και θα εξακολουθήσουν να στερούνται έως ότου συνταχθεί νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το σύνολο των εγκαταστάσεων.

Η λειτουργία των εγκαταστάσεων, που συνιστούν σχεδόν το σύνολο του κλάδου της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, λειτουργεί ουσιαστικά χωρίς οριστική έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άρα εγκυμονούνται τεράστιοι κίνδυνοι για την απρόσκοπτη λειτουργία της ΔΕΗ και επομένως για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και μάλιστα στην έναρξη της θερινής περιόδου, που οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια εκτινάσσονται».

Τέλος,  οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με την ερώτησή τους ζητούν να ενημερωθούν από τον αρμόδιο υπουργό για την ολιγωρία που επέδειξε η κυβέρνηση αναφορικά με το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας της χώρας. Επίσης, ζητούν να ενημερωθούν για τις πιθανές συνέπειες από την χωρίς οριστικούς περιβαλλοντικούς όρους λειτουργία των εγκαταστάσεων.