- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Κώστας Τσιάρας: Συνεχής ταλαιπωρία των παιδιών με ειδικές ανάγκες του Ν. Καρδίτσας

Συνεχή ταλαιπωρία στα παιδιά με ειδικές ανάγκες του νομού Καρδίτσας επιφυλάσσει η στρεβλή εφαρμογή του άρθρου 17 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας, σύμφωνα με την Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Τσιάρας.

Στο κείμενο της ερώτησής του ο κ. Τσιάρας επισημαίνει ότι στον νομό Καρδίτσας  οι αναγκαίες γνωματεύσεις εκδίδονται μόνο από τον Παιδοψυχίατρο του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης. «Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν τον Οκτώβριο του 2017 οι θεραπευτές ειδικής αγωγής του νομού, τα ραντεβού του Παιδοψυχίατρου του Νοσοκομείου είχαν ήδη κλείσει για ολόκληρο το 2017», μεταθέτοντας έτσι την έκδοση των αναγκαίων γνωματεύσεων για τα παιδιά που χρήζουν ειδικής θεραπείας στο επόμενο έτος» σημειώνει ο Καρδιτσιώτης πολιτικός.

«Δεκάδες παιδιά και οι οικογένειές τους αναγκάζονται να απευθυνθούν στα νοσοκομεία και τους ιατρούς όμορων νομών, όπου υπάρχει Παιδοψυχίατρος προκειμένου να διασφαλίσουν τις αναγκαίες γνωματεύσεις για να αποζημιωθούν.

Πλην όμως, οι βεβαιώσεις αυτές δεν αναγνωρίζονται από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς δεν έχουν εκδοθεί από νοσηλευτικά ιδρύματα και ιατρούς του οικείου νομού.

Αυτή η στρεβλή εφαρμογή του άρθρου 17 του ΕΚΠΥ στον νομό Καρδίτσας, στέλνει δεκάδες παιδιά που χρήζουν ειδικές θεραπευτικές αγωγές «από τον Άννα στον Καϊάφα», επισημαίνει ο κ. Τσιάρας. Κατηγορεί παράλληλα την κυβέρνηση ότι καταφέρνει έτσι να μεταθέτει συστηματικά το οικονομικό βάρος της θεραπείας των παιδιών με ειδικές ανάγκες από τον ΕΟΠΥΥ στις οικογένειές τους, αλλά και τους θεραπευτές τους.

Παράλληλα ο κ. Τσιάρας υπογραμμίζει το γεγονός ότι δεκάδες οικογένειές οδηγούνται σε πλήρες αδιέξοδο, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στα αυξημένα έξοδα των θεραπειών ειδικής αγωγής.

Τέλος, ο κ. Τσιάρας υπενθυμίζει στον αρμόδιο Υπουργό ότι δύο και πλέον μήνες μετά την ερώτησή της ΝΔ για τις αναίτιες καθυστερήσεις στην εξόφληση των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τις οικογένειες των παιδιών με ανάγκες ειδικής θεραπευτικής  αγωγής, το Υπουργείο δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει την πορεία των αποπληρωμών. Καλεί ταυτόχρονα την κυβέρνηση να διασαφηνίσει αν προτίθεται να τροποποιήσει τον ΕΚΠΥ ώστε να γίνονται δεκτές γνωματεύσεις από γιατρούς αντίστοιχων ειδικοτήτων από νοσοκομεία οποιουδήποτε όμορου νομού και να ξεκαθαρίσει το χρονοδιάγραμμα των αποπληρωμών του ΕΟΠΥΥ προς τις οικογένειες των παιδιών που έχουν ανάγκη της προστασίας της επίσημης Πολιτείας.