- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Κ. Αγοραστός: Μια μικρή κάστα κομματικών στελεχών επιχειρεί να ελέγξει Περιφέρειες και Δήμους

«Εμείς είμαστε στο διάλογο, περιμένουμε να μας καλέσουν για διάλογο. Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να γίνει διάλογος για την Αυτοδιοίκηση αλλά είναι εμφανές ότι η άλλη πλευρά δεν τον θέλει», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε συνέντευξή του σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμόΣΚΑΙ και τη δημοσιογράφο κα Άννα Μπουσδούκου.

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, ο κ. Κ. Αγοραστός επισήμανε: «Δεν ξέρω για ποιο λόγο όρισαν χθες τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών στην οποία μάλιστα δεν προσήλθε ο Υπουργός Εσωτερικών. Ίσως για να δυναμιτίσουν τον διάλογο.

Σε ό,τι με αφορά, εκείνοι προκάλεσαν τη ρήξη. Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Πουλάκης μου επιτέθηκε με αλαζονεία και απαξιωτικούς προς τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης χαρακτηρισμούς και ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών κ. Γάκης αντί να προστατεύσει τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ, μου έκλεισε το μικρόφωνο», εξήγησε ο κ. Κ. Αγοραστός και συνέχισε:

«Εμείς είμαστε στο διάλογο, ωστόσο η άλλη πλευρά είναι εμφανές ότι δεν θέλει τον διάλογο. Είναι τυχαίο ότι περίμεναν με τα ΜΑΤ τους Δημάρχους χθες στο Υπουργείο Εσωτερικών; Αυτά που καταδίκαζαν ως αντιπολίτευση, τα κάνουν τώρα ως κυβέρνηση.

Είναι προφανές ότι δεν θέλουν γνήσιο δημοκρατικό διάλογο, δεν αντέχουν τη διαφορετική άποψη. Θέλουν έλεγχο των πάντων από το κράτος. Επιδιώκουν – και με το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου – μια μικρή κάστα κομματικών στελεχών στο Υπουργείο Εσωτερικών να ελέγχουν Περιφέρειες και Δήμους. Γι’ αυτό άλλωστε και προβλέπουν τον ελεγχόμενο από το κράτος διαμεσολαβητή», ενώ όχι μόνο δεν εκχωρούν νέες αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση αλλά παίρνουν στο κεντρικό κράτος κι εκείνες που είχαν δώσει. Δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε βήμα χωρίς την έγκριση των στελεχών της κυβέρνησης».

Μόνο από τους παρακρατηθέντες πόρους οφείλουν στις Περιφέρειες 1,8 δις ευρώ και γι’ αυτά δεν γίνεται καμιά αναφορά στο Σχέδιο Νόμου

Ερωτηθείς για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Κ. Αγοραστός ανέδειξε το γεγονός ότι «το έχουν απορρίψει οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης στην πλειονότητά τους» και υπογράμμισε:

«Πρόκειται για Σχέδιο Νόμου μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας και τα θέλω των πολιτών, το οποίο δεν δίνει λύσεις αλλά αντίθετα θα επιφέρει περισσότερα προβλήματα. Μόνο από τους παρακρατηθέντες πόρους οφείλουν στις Περιφέρειες 1,8 δις ευρώ και γι’ αυτά δεν γίνεται καμιά αναφορά στο Σχέδιο Νόμου.

Δεν δίνει πόρους, αρμοδιότητεςκαι προσωπικό στην Αυτοδιοίκηση ούτε τη δυνατότητα πάταξης της γραφειοκρατίας και γρήγορης εκτέλεσης έργων που θα δώσουν πνοή στη χώρα ώστε να κάνουμε άλμα ανάπτυξης, ένα άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά».

Στη Βουλή επισήμανα την αναντιστοιχία λόγων και έργων του κ. Πουλάκη

Ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε και όσα είπε στον κ. Κ. Πουλάκη κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής:

«Επισήμανα την αναντιστοιχία λόγων και έργων του κ. Πουλάκη, ο οποίος  ήταν Περιφερειακός Σύμβουλος στη Θεσσαλία από το 2011-4. Τότε ήταν εναντίον των Μνημονίων κι έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα το καταργήσει μ’ ένα νόμο.

Τότε μου έλεγε ότι δεν είμαι διεκδικητικός απέναντι στην κυβέρνηση ώστε ν’ αυξήσει τη χρηματοδότηση προς τις Περιφέρειες και σήμερα αυτός που έχει τη δυνατότητα δεν το κάνει.

Τότε έλεγε ότι οι Περιφέρειες δεν έχουν αρμοδιότητες και σήμερα που εκείνος έχει τη δυνατότητα, δεν μας τις δίνει.

Τότε έλεγε ότι δεν έχουμε προσωπικό και σήμερα που έχει τη δυνατότητα και εμείς του ζητάμε προσωπικό, είναι αρνητικός».