- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Κ. Νούσιος στη Γ.Σ της ΕΝ.ΠΕ: Στο δρόμο που χάραξε ο Κώστας Αγοραστός

Ο ρόλος των Περιφερειών ήταν και παραμένει καταλυτικός. Ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές συνθήκες καθίσταται ακόμη πιο σημαντικός. Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας μπορεί και έχει καθήκον να διαδραματίσει το δικό της ρόλο προς όφελος των κοινωνιών.

Θεωρώ λοιπόν ότι η ενίσχυση τόσο του θεσμού όσο και του ρόλου της αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων μας.

Σε αυτήν την προσπάθεια η συνεισφορά του Κώστα Αγοραστού ήταν καθοριστική. Με εντιμότητα, υπευθυνότητα, σκληρή δουλειά, σωστή συνεργασία, αλληλοσεβασμό, σεβασμό στην αντίθετη άποψη, νηφαλιότητα αλλά και αποφασιστικότητα αναβάθμισε όχι μόνο το ρόλο του Περιφερειάρχη αλλά και της ΕΝΠΕ.

Κατέστησε σαφές σε κάθε επίπεδο την εξής πραγματικότητα: Η Πολιτεία έχει αδήριτη ανάγκη να εμπιστευθεί τις Περιφερειακές Αρχές. Να κατανοήσει, όχι μόνο για την Αυτοδιοίκηση, αλλά και για το ίδιο το κράτος ότι οι Περιφέρειες είναι ο μόνος θεσμός, ο οποίος εξακολουθεί να δρα γρήγορα και κατά πρακτικό τρόπο υπέρ των πολιτών.

Η ΕΝΠΕ, έχοντας στο τιμόνι τον Κώστα Αγοραστό πέτυχε πράγματα που για κάποιους φάνταζαν  ακατόρθωτα. Ο ίδιος φυσικά, λέει συχνά ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο. Αρκεί να το παλέψεις κι αν χρειαστεί να πολεμήσεις. Τα αποτελέσματα είναι αδιάψευστος κριτής.

Καταφέραμε να διασώσουμε πολύτιμους κοινοτικούς πόρους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Διασώσαμε εκατοντάδες έργα που κινδύνευαν να τιναχθούν στον αέρα. Διασώσαμε – το κυριότερο – χιλιάδες πολύτιμες θέσεις εργασίας που θα χάνονταν, καθώς το Ελληνικό δημόσιο δεν είχε να καταβάλλει την εθνική συμμετοχή στο ΕΣΠΑ.

Τα απτά αποτελέσματα, είναι δηλωτικά της καθοριστικής  συμβολής του Κώστα Αγοραστού  που πρωτοστάτησε στην υπεράσπιση και στήριξη του διευρυμένου ρόλου των περιφερειών, στην δημιουργία ευοίωνων προοπτικών ακόμη και κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Φίλες και φίλοι

Οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών θεωρώ ότι μας επιτρέπουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Το αποτέλεσμα των εκλογών και οι λόγοι για τους οποίους προκλήθηκε αυτό το αποτέλεσμα, αποτελεί ενθαρρυντική εξέλιξη και θα συμβάλλει θετικά ώστε σταδιακά να φτάσουμε στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση, στόχος βέβαια που δεν μπορεί να επιτευχθεί από τη μια μέρα στην άλλη.

Εδώ μπαίνει βέβαια επιτακτικά το ερώτημα γιατί προηγουμένως οι συνομιλίες διεξήγοντο με βήμα σημειωτόν. Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός ήταν ο σταθερός και πρόθυμος συνομιλητής, άρα, ο καθένας μπορεί να εξάγει τα συμπεράσματά του ότι αυτό που απουσίαζε ήταν η έλλειψη βούλησης από την άλλη πλευρά. Παρόλα αυτά το αποτέλεσμα μιας ολοκληρωμένης πολιτικής προσέγγισης από πλευράς Αγοραστού ήταν εντυπωσιακά.  Και το κυριότερο, ήταν εντυπωσιακά στη συνείδηση των πολιτών όπως άλλωστε αποτυπώθηκε και στις περιφερειακές εκλογές.

Στην παρούσα φάση, με τις πολιτικές συνθήκες σαφώς καλύτερες,  είναι αναγκαία η υπομονή, η επιμονή και η προσήλωση στον στόχο. Η πολιτεία έχει να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο και αναμένουμε από αυτή να αδράξει την ευκαιρία και να προσφέρει εποικοδομητικά στη διαδικασία, ώστε να φτάσουμε στην περιφερειακή διακυβέρνηση που αποτελεί και το μεγάλο διακύβευμα της Ευρώπης.

Θα πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό σε κάθε κατεύθυνση: Με τις Περιφέρειες σε θεσμικό και οικονομικό αδιέξοδο, απλώς δεν είναι δυνατή η επιδιωκόμενη ανασυγκρότηση του τόπου.

Αγαπητοί συνάδελφοι στην αυτοδιοίκηση

Επιτρέψτε μου εδώ να σταθώ στην υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα

Είμαι απόλυτα βέβαιος, ότι γνωρίζει καλά τις μεγάλες προσδοκίες μας καθώς οι  προκλήσεις  είναι πολλές και πιεστικές. Όπως πολλά είναι και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες. Είμαι βέβαιος όμως ότι θα συνεισφέρει τα μέγιστα δίνοντας βαρύτητα  στη συλλογική και συνολική προσπάθεια.

Ο ρόλος του –και συνεπώς η υποψηφιότητά του- πρέπει να στηριχτεί  καθώς θα αναλάβει ιδιαίτερες ευθύνες σε κρίσιμους τομείς για την Αυτοδιοίκηση . Σε ζητήματα, που αφορούν όχι μόνο εμάς, αλλά συνολικά την ελληνική κοινωνία.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο και δυναμικότητα του Κώστα Αγοραστού, να αγωνίζεται για την διατήρηση και ενίσχυση του ρόλου της ΕΝΠΕ.

Απόστολε θα είμαστε αρωγοί στο πλευρό σου.