- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Κ. Τσιάρας: Ανίκανη η κυβέρνηση να απορροφήσει κονδύλια για το μεταναστευτικό

Πλήρη ανικανότητα στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για το μεταναστευτικό απέδωσε στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γεν. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τσιάρας, κατά την διάρκεια της συζήτησης σχετικής Επίκαιρης Επερώτησης την Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016.

«Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων που προβλέπονται με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του ΕΣΠΑ για την δημιουργία υποδομών στα σημεία υποδοχής ….», σημείωσε ο γαλάζιος Γραμματέας, αφού  τελικά, τις δαπάνες αντιμετώπισης των προσφυγικών κυμάτων έχει επωμιστεί, μέχρι σήμερα, πλήρως ο ελληνικός λαός.

Ο κ. Τσιάρας επικαλέστηκε πρόσφατη απάντηση του Έλληνα Επιτρόπου αρμόδιου για το Μεταναστευτικό, κ. Δ. Αβραμόπουλου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με την οποία: «Η κυβέρνηση δεν έχει υποβάλλει καμία δαπάνη προς πληρωμή στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας» και συνεπώς μένουν αναξιοποίητα τα 70 εκ. € που έχουν καταβληθεί ως προχρηματοδότηση.

Ταυτόχρονα ο Καρδιτσιώτης Βουλευτής υπογράμμισε, πως «… όλο το ζήτημα με το προσφυγικό-μεταναστευτικό μπορεί να έχει υποβαθμιστεί αυτές τις μέρες και να μην έχει την ίδια ένταση που είχε πριν από μερικούς μήνες, ωστόσο η Ελλάδα εξακολουθεί να μην εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες ή τα εργαλεία που της παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Και συνέχισε. « … Σας καλούμε να ενεργοποιηθείτε άμεσα και να διεκδικήσουμε πόρους, προκειμένου ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μπορεί να εντάξει πλήρεις χρηματοδοτήσεις δράσεων, αφού η κατανομή των κονδυλίων υπέρ της χώρας αναμένεται να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια, ειδικά το 2018».

Τέλος, με αφορμή την καθυστέρηση, που παρατηρείται στην συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων « …. ώστε να χάνεται η έννοια του επίκαιρου», αλλά το τελευταίο κρούσμα απαξίωσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, με  την μετάθεση της συζήτησης του εκλογικού νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής,ο κ. Τσιάρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις , που πληγώνουν την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

«Το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να λειτουργεί με βάση τη βούληση του Πρωθυπουργού ή της Κυβέρνησης. Έχει την δική του διαδικασία και δεν μπορεί να απαξιώνεται με τόση μεγάλη ευκολία και με τόση μεγάλη ελαφρότητα», επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Σημείωσε ακόμα, πως με αυτές τις μεθοδεύσεις « … το μήνυμα που εκπέμπει το Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ένα μήνυμα απαξίωσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, η οποία είναι εγγύηση και στην πραγματικότητα δείκτης ποιότητας της δημοκρατίας μας.».