- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Λάμπρος Τσιβόλας: Ο Δήμος Αργιθέας και οι Αργιθεάτες έχουν μέλλον

tsivolas

Διοικεί τον ορεινότερο Δήμο του Νομού μας, εκεί όπου τα προβλήματα της καθημερινότητας και οι ανάγκες των κατοίκων είναι ακόμα πιο έντονα και οι απαιτήσεις συνεχείς.

Ο λόγος για τον δήμαρχο Αργιθέας κ. Λάμπρο Τσιβόλα ο οποίος με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την ανάληψη των καθηκόντων του μας παραχώρησε μια αποκλειστική συνέντευξη μιλώντας για τις δυσκολίες, αλλά και τις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει όλο αυτό το διάστημα όπως επίσης και για τους επόμενους στόχους του σε σχέση με τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων και την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής.

tsivolas-1

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ερ.: Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων σας και θα θέλαμε πρώτα από όλα να μας κάνετε μια αρχική γενική αποτίμηση. Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε, αλλά και ποιες ήταν οι προτεραιότητές σας ως δήμαρχος ;

Απ.: Το πρώτο στοίχημα που κερδίσαμε ήταν η δημιουργία του ορεινού δήμου Αργιθέας Αγράφων. Αυτό δημιούργησε και την ανάγκη να δραστηριοποιηθεί μια ομάδα ανθρώπων για την υποστήριξη του εγχειρήματος.

Αναλάβαμε ένα δήμο σε πλήρη αποδιοργάνωση, χωρίς τη στοιχειώδη οργάνωση μιας οργανωμένης υπηρεσίας, χωρίς Οργανισμό Εσωτερικής Λειτουργίας (ΟΕΥ), χωρίς ταμειακή υπηρεσία, χωρίς τεχνική υπηρεσία και τις όποιες αυτονόητες υπηρεσίες.

Ήδη αυτά ανήκουν στο παρελθόν, ο δήμος οργανώθηκε και λειτουργεί αξιοπρεπώς, με κυριότερο πρόβλημα αυτό της στελέχωσης (έλλειψη προσωπικού). Αποτέλεσμα της έλλειψης προσωπικού είναι και η αδυναμία του δήμου να απορροφήσει τα ελάχιστα χρήματα με τα οποία χρηματοδοτείται.

Σε επίπεδο έργων βρήκαμε ελάχιστες μελέτες, μάλιστα αρκετά παλιές, οι οποίες ήθελαν επικαιροποίηση και σε πολλές περιπτώσεις δεν προλάβαμε να τις καταθέσουμε εγκαίρως με αποτέλεσμα να μην ενταχθούν τα έργα σε κάποιο πρόγραμμα.

Το οδικό δίκτυο στο μεγαλύτερο ποσοστό του (75-80 %) χωρίς ασφαλτόστρωση. Το δίκτυο ύδρευσης,  κατασκευασμένο από τις αρχές της δεκαετίας του 80, παρουσιάζει διαρκώς προβλήματα. Αλλά η απαρίθμηση των προβλημάτων δεν τα λύνει απλώς μεταφέρει τις ευθύνες και δεν είναι ώρα να επιρρίψουμε ευθύνες σε παλιότερους.

Ήδη, όπως ανέφερα ξαναστήσαμε το δήμο και τις υπηρεσίες του από την αρχή με ορθολογική αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού. Καταθέσαμε μελέτη για αποκατάσταση των εξωτερικών δικτύων ύδρευσης που ανέρχεται στο 1,3 εκατομμύριο ευρώ. Ταυτόχρονα προχωρήσαμε, και συνεχίζουμε, σε συστηματικό – τακτικό έλεγχο της ποιότητας του πόσιμου νερού, ώστε να λαμβάνονται άμεσα μέτρα και να υπάρχει ένα ιστορικό για κάθε πηγή και δίκτυο.

Η μεγάλη πρόκληση ήταν να διασωθεί ο δήμος και να έχει μέλλον. Αυτό ήδη το πετύχαμε. Απομένει να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των δημοτών. Αυτό που ζητάει  ο μόνιμος κάτοικος από τη δημοτική αρχή είναι λίγα, δρόμο ανοικτό να φτάνει στο σπίτι του, νερό να πίνει, μια λάμπα στην κολώνα να βλέπει να περπατάει και να μαζεύονται τα σκουπίδια για να μη βρωμάνε. Ήδη, αν και τα έσοδα από τα ανταποδοτικά είναι λίγα, με ορθολογική χρήση καταφέραμε να ανταποκριθούμε σε μεγάλο βαθμό, και λάμπες να υπάρχουν στους δρόμους, να γίνεται αποκομιδή τακτικά, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που αυξάνει και η παραγωγή, το δίκτυο ύδρευσης να αποκαθίσταται άμεσα.

tsivolas-2

Ερ.: Ποια είναι τα κυριότερα έργα τα οποία είτε υλοποιήσατε είτε δρομολογήσατε όλο αυτό το διάστημα και ποιοι είναι οι στόχοι για την επόμενη τριετία ;

Απ.: Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται έργα που είχαν βαλτώσει αρκετά χρόνια όπως ήταν ο δρόμος προς Καλή Κώμη και Ελληνικά, ο δρόμος προς την Ιερά Μονή Σπηλιάς και ο δρόμος Βραγκιανά – Αργύρι.

Οι παθογένειες του παρελθόντος με τις απίστευτες εκπτώσεις των εργολάβων στα έργα και της Αργιθέας και την εγκατάλειψή τους στη συνέχεια, στέρησαν από την περιοχή και πόρους (όταν υπήρχαν σε επάρκεια) αλλά κυρίως στέρησαν από την περιοχή βασικές, αναγκαίες υποδομές.

Η χρηματοδότηση από το ΠΙΝΔΟΣ μιας σειράς μελετών, που ολοκληρώθηκαν ή και ολοκληρώνονται συνέπεσε με την οικονομική κατάσταση που βιώνουμε ως χώρα και την αδυναμία χρηματοδότησης. Δυστυχώς τώρα που ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, τα όποια Ευρωπαϊκά προγράμματα δεν χρηματοδοτούν έργα υποδομών με επίκεντρο τα οδικά έργα προσβασιμότητας, που έχουν ανάγκη οι ορεινοί τόποι.

Η διαπεριφερειακή οδική σύνδεση Καρδίτσα Μουζάκι – Άρτα, με διέλευση στο Αλπικό, ακυρώνει τη χρησιμότητά του τον χειμώνα και η σήραγγα Τυμπάνου μοιάζει όνειρο, όταν όμοροι Νομοί υλοποίησαν αντίστοιχου προϋπολογισμού, προ ετών. Έργο που αποτελεί διαχρονική διεκδίκηση από τους όμορους δήμους και Περιφέρειες.

Ήδη ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση (3 εκατ.) από το Π.Δ.Ε. για τον οδικό άξονα Σπηλιά-Καρφί, που θα συνδέσει εσωτερικά το δήμο και αναμένεται σύντομα το ξεκίνημα της κατασκευής από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Αναγκαία είναι η ολοκλήρωση της μελέτης (γεωλογικά) και η προσαρμογή της σε πραγματικές και εφικτές τιμές, γιατί η πρόβλεψη ποσού 21 εκατ. ενέχει σκοπιμότητες εξωπραγματικού και αφετηρία για τις … εκπτώσεις του παρελθόντος.

Γίνονται προσπάθειες να ενταχθούν ο οδικός άξονας Καρυά – Κουμπουριανά, αφού λυθούν θέματα εντός του οικισμού.

Διαπεριφερειακές συνδέσεις (Φυλακτή-Πετρίλο, Βραγκιανά – Φελίκι – Κέδρα Ευρυτανίας, Αργύρι-Γέφυρα Καταφυλλίου, Πετρίλο-Τροβάτο), παρότι έχουν χαρακτηριστεί περιφερειακοί ακόμη είναι σε επίπεδου κακού χωματόδρομου. Με συνεχείς και διαρκείς συνεννοήσεις με τις Περιφέρειες επιχειρούμε να ολοκληρωθούν αντίστοιχες μελέτες αλλά και οι χρηματοδοτήσεις.

Ωριμάζουμε και περιμένουμε να ενταχθεί άμεσα η συντήρηση των εξωτερικών δικτύων ύδρευσης που θα λύσουν επείγοντα προβλήματα υδροδότησης στο σύνολο των οικισμών.

Υλοποιούμε διάφορα μικρότερα έργα που θα ανακουφίσουν τους δημότες μας, είτε μικρά οδικά έργα είτε αποστραγγιστικά έργα ώστε να αποτρέπουν τις συνεχείς παρεμβάσεις και αποκαταστάσεις που χρειάζονται οι χωμάτινοι δρόμοι. Άμεση προτεραιότητα αποτελεί και η υλοποίηση των τεχνικών προγραμμάτων των Κοινοτήτων και η απορρόφηση της ΣΑΤΑ που καθυστερεί λόγω μη τεχνικής επάρκειας του δήμου (έλλειψη προσωπικού).

Υλοποιήσαμε μια σειρά παρεμβάσεων επεκτάσεων φωτισμού που ηλεκτροδοτήθηκαν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, όπως και κατοικίες. Αποκαταστήσαμε το αρδευτικό αντλιοστάσιο/δίκτυο στον οικισμό Αρδάνοβο με δυνατότητα άρδευσης 600 στρεμμάτων.

Πρωτοστατήσαμε στη συγκρότηση του Δικτύου των δήμων της ορεινής ζώνης της Πίνδου, όπου συμμετέχουν 6 χαρακτηρισμένοι ορεινοί δήμοι και 5 ακόμη που έχουν ένα κομμάτι στην ορεινή ζώνη.

tsivolas-4

Ερ.: Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο καλείστε να διαχειριστείτε αυτό το διάστημα έχει να κάνει με τον κίνδυνο κατάρρευσης σημαντικών μνημείων της περιοχής εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων του Ιανουαρίου.  Ποια ακριβώς μνημεία κινδυνεύουν και τι προτίθεστε να κάνετε προς την κατεύθυνση  αυτή ;

Απ.: Όλα τα πέτρινα τοξωτά Γεφύρια (12) θέλουν συντήρηση και αλλά λιγότερο ή περισσότερο κινδυνεύουν με κατάρρευση. Όπως αναφέρουμε και στο έγγραφο προς το υπουργείο τα τρία χρειάζονται άμεση παρέμβαση, του Δροσάτου, του Πετρωτού και του Καταφυλλίου.

Ήδη για τη γέφυρα Καταφυλλίου έχει συνταχθεί μελέτη από την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων και δημοπρατείται το έργο τις επόμενες μέρες (15 Φεβρουαρίου). Σε συνεργασία με την Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας περιμαζέψαμε τα πέτρινα στοιχεία από το ποτάμι για την επαναχρησιμοποίησή τους στην συντήρηση.

Η Κούλια στη γέφυρα Κοράκου που κινδυνεύει με κατάρρευση, έχει φύγει η σκεπή από ετών και το νερό εισχωρεί στους τοίχους και είναι θέμα χρόνου να σωριαστεί. Δίπλα εκτελούνταν τα έργα της Συκιάς και ουδείς ανησυχούσε για την ύπαρξή της. Εξοργίζομαι όταν οι «περιβαλλοντικοί όροι» άφηναν μια σειρά μνημείων για να καταρρεύσουν, για να υλοποιηθεί η «εκτροπή» του Αχελώου… πονεμένη ιστορία, που δυστυχώς άφησε το αποτύπωμα στην περιοχή της Αργιθέας και το τοπίο «κρανίου τόπο».

Τα μοναστήρια που κινδυνεύουν είτε ως κτήρια είτε ως τοιχογραφίες είναι αυτό του Βλασίου, των Βραγκιανών, του Δροσάτου, του Κατουσίου κλπ. Είναι προφανές ότι δεν αποτιμήθηκε η σημαντικότητα των μνημείων αυτών.

Υλοποιήσαμε πρόγραμμα καταγραφής των κινητών και μνημείων και ήδη σε συνεργασία με τις Ενοριακές Επιτροπές, Ιερείς και την Μητρόπολη, παραδώσαμε τις καταγραφές στην Εφορία Αρχαιοτήτων. Προσπαθούμε να εντάξουμε την αποκατάστασή τους σε προγράμματα της Περιφέρειας και του ΕΣΠΑ σε συνεργασία πάντα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας και το Υπουργείο Πολιτισμού.

tsivolas-6

Ερ.: Τι άλλα προβλήματα προκάλεσε ο πρόσφατος χιονιάς στην περιοχή σας ; Επαρκούν οι πόροι της πολιτείας για την πολιτική προστασία και μάλιστα σε περιπτώσεις τέτοιων ορεινών Δήμων, όπως ο δικός σας, που κάθε χειμώνα δίνουν μία πραγματική μάχη και τόσο οι ανάγκες όσο και τα προβλήματα είναι τεράστια ;

Απ.: Τα προβλήματα που προκαλούνται μετά από κάθε μεγάλη κακοκαιρία είναι συγκεκριμένα, κατολισθήσεις, αποσαθρωμένοι οι χωμάτινοι δρόμοι, ρέματα απροσπέλαστα, ορεινές διαβάσεις επικίνδυνες από τον όγκο του χιονιού με το κυριότερο πρόβλημα να παραμένει η συσσώρευση  νέων προβλημάτων πάνω στα παλιά γιατί δεν μπορούμε πάντα να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις.

Τον Φεβρουάριο του 2015 βιώσαμε απίστευτα πλημμυρικά φαινόμενα με τον δήμο κομμένο σε 5 κομμάτια, χωρίς γέφυρες και προσβάσεις. Παρά ταύτα είχαμε σχεδιασμό και ανταποκριθήκαμε με τον καλύτερο τρόπο.

Έχουμε ζητήσει εκ νέου την κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας και πρακτικά αυτό σημαίνει μόνο την αποσυμφόρηση κάποιας γραφειοκρατίας για εκταμίευση χρημάτων για αποκατάσταση. Αν περιμένουμε να δοθούν χρήματα και μετά να αποκαταστήσουμε τις όποιες ζημιές δεν θα κάναμε τίποτα. Οι όποιες υποδομές όμως έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής και υποχρεώνεσαι να συντηρήσεις και να ξανακτίσεις υποδομές.

Ερ.: Ταυτόχρονα κ. δήμαρχε είστε και  μέλος στην Επιτροπή Ορεινών περιοχών της ΚΕΔΕ και θέλαμε στο σημείο αυτό να μας πείτε πως έχει προχωρήσει ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του Ειδικού Προγράμματος που είχε αποφασιστεί (στο ετήσιο τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ) να γίνει για τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους. Πώς ακριβώς μπορούν να βοηθηθούν οι μικροί Δήμοι από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα ;

Απ.: Δυστυχώς οι ορεινές περιοχές της πατρίδας μας κουβαλούν την παθογένεια και τον διαχρονικό σχεδιασμό της εγκατάλειψής τους. Οι μεγαλύτεροι θυμούνται τον όρο «καταδιωκόμενοι» όταν οι πληθυσμοί αναγκάστηκαν να μετακινηθούν, την περίοδο του Εμφύλιου. Η στόχευση και η κατεύθυνση ενός παραγωγικού μοντέλου τότε απέκλειε την παραγωγή στους ορεινούς τόπους. Χώρες της κεντρικής Ευρώπης έκτισαν και στήριξαν οικονομία στα ορεινά τους. Όταν η χώρα μας αποτελείται από το 50% τουλάχιστον από ορεινά, είμαστε υποχρεωμένοι να επανεργοποιήσουμε τους τόπους αυτούς οικονομικά.

Αυτό επιχειρούμε μέσω και της Επιτροπής Ορεινών περιοχών της ΚΕΔΕ. Είναι η πρώτη φορά που η ΚΕΔΕ αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα των ορεινών περιοχών και σχεδιάζει ειδικό πρόγραμμα. Είναι η αρχή όμως και θέλει συνεχή και στοχευμένη πολιτική τουλάχιστον, για να εντάξουμε πρακτικές για τους ανθρώπους που εγκαταβιώνουν στους ορεινούς τόπους.

Ερ.: Επίσης, είστε ένας από τους επτά δημάρχους που από κοινού επιχειρείτε τον σχεδιασμό ενός πιλοτικού προγράμματος ανάπτυξης της ορεινής ζώνης της Νότιας Πίνδου (από τη Στερεά Ελλάδα μέχρι τη Θεσσαλία, από τη Θεσσαλία μέχρι την Ήπειρο και από την Ήπειρο μέχρι τα Γρεβενά). Που ακριβώς αποσκοπείτε και ποιες αναμένεται να είναι οι επόμενες ενέργειές σας ;

Απ.: Και αυτή η προσπάθεια εντάσσεται στη δραστηριότητα των ορεινών δήμων, με τη διαφορά ότι προσδιορίζεται τοπικά στη Νότια Πίνδο (Άγραφα-Τζουμέρκα-Ασπροπόταμος-Βάλτος) όπου υπάρχουν τουλάχιστον πέντε χαρακτηρισμένοι ορεινοί δήμοι και έξη που έχουν ορεινές περιοχές. Φιλοδοξία όλων μας είναι να εναρμονίσουμε τις καλές πρακτικές και τις συνέργειες που θα διευκολύνουν την διαβίωση των δημοτών και γιατί όχι την παραγωγική δραστηριότητα των κατοίκων.

Μια καλή πρακτική ήταν αυτή του προγράμματος ΠΙΝΔΟΣ που εφαρμόστηκε εν μέρει, αλλά έφτασε μέχρι τη θάλασσα για να … ξεστρατίσει. Πάντως θα επιμείνουμε και βρισκόμαστε στη φάση του σύστασης «δικτύου ορεινών» για τις θεσμικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Ερ.: Ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής σας αποτελεί αναμφισβήτητα και η λίμνη Στεφανιάδας. Με ποιόν τρόπο έχετε αξιοποιήσει αυτό το γεγονός ή τι άλλο προτίθεστε να κάνετε για την τουριστική προβολή της περιοχής ; Αλλά και τι προσδοκάτε μέσα από τη συμμετοχή σας στο Δίκτυο Δήμων – Πόλεων με Λίμνη ;

Απ.: Οπωσδήποτε η λίμνη Στεφανιάδας αποτελεί κόσμημα για την περιοχή και πόλο έλξης επισκεπτών σ΄ αυτή. Μέχρι τώρα λίγες παρεμβάσεις έχουν γίνει (ηλεκτροφωτισμός) αλλά το κύριο μειονέκτημα είναι η προσπέλαση στη λίμνη λόγω δρόμων. Ευτυχώς έχει διατεθεί πίστωση, όπως προαναφέραμε, και θα λυθεί σχετικά σύντομα. Είμαστε στη φάση σύνταξης μελέτης με σκοπό την συνολική ανάδειξη της λίμνης και τη χρήση της από ντόπιους και επισκέπτες όλο το χρόνο (ψάρεμα, καγιάκ κλπ.).

Δεν τη βλέπουμε ξεκομμένη από τις υπόλοιπες ομορφιές της περιοχής μας και αυτό που κυριαρχεί είναι η ήπια ανάπτυξη και προβολή μέσα από την ένταξή τους σε προγράμματα (LEADER, ΟΧΕ κλπ.)

Ερ.: Μελετώντας κανείς το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Αργιθέας για την περίοδο 2015 – 2019 θα δει ότι μεταξύ άλλων ενδιαφέρεστε και για την κατασκευή Χιονοδρομικού Κέντρου. Τι ακριβώς σκέφτεστε να κάνετε ;

Απ.: Χωρίς να θέλω να γίνω κυνικός, οφείλω να καταθέσω μια προσωπική άποψη που ταυτίζεται με την  κρατούσα επιστημονική αντίληψη.

Τα «χιονοδρομικά» πλέον δεν έχουν καμία αντιστοίχιση με την κρατούσα αντίληψη και πραγματικότητα της κλιματολογικής αλλαγής που επιφέρει αλλαγές στο status και στην μόδα του ski  στο μεσογειακό χώρο. Την ευλογία του χιονιού έχουμε άλλους τρόπους να απολαύσουμε με πολλούς άλλους τρόπους, χωρίς να επενδύσουμε πολλούς πόρους…

Ερ.: Παραμένοντας στον τομέα του τουρισμού, θα θέλαμε να μας πείτε τι θα πρέπει να δει ή να επισκεφθεί οπωσδήποτε ο επισκέπτης  που θα επιλέξει την Αργιθέα για μία εκδρομή. Για  ποιο λόγο ξεχωρίζει η περιοχή ;

Απ.: Ο κάθε επισκέπτης οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφτεί τα Μοναστήρια της Αργιθέας, να περάσει τα πέτρινα γεφύρια να περπατήσει στα δάση.

Η διαφορά με τις άλλες περιοχές της πατρίδας είναι ότι η περιοχή είναι ανέγγιχτη από παρεμβάσεις  και θα δει την Αργιθέα αναλλοίωτη, όπως 50 χρόνια πριν. Τους ανθρώπους με μικρή επιρροή από τον «πολιτισμό» των πόλεων.

Σε συνεργασία με τον ΕΟΣΚ επιχειρούμε να καταγράψουμε να αναδείξουμε και να χαράξουμε μια σειρά μονοπατιών που θα προσελκύσουμε συγκεκριμένους ανθρώπους.

Ερ.: Ένας από τους στόχους σας ως Δημοτική Αρχή είναι και αυτός της διερεύνησης για τη δημιουργία μονάδων βιολογικής καλλιέργειας, ενώ έχετε δείξει έντονο ενδιαφέρον και σε σχέση με τη διάσωση και διάδοση των ντόπιων παραδοσιακών σπόρων και ποικιλιών. Μιλήστε μας γι ΄ αυτές τις ενέργειες και τους σκοπούς σας.

Απ.: Η βιοποικιλότητα και η βιοκαλλιέργεια στα ορεινά είναι μονόδρομος. Όταν δεν μπορείς να πας σε μαζική παραγωγή είσαι υποχρεωμένος να στηρίξεις την βιοκαλλιέργεια και τις βιολογικές καλλιέργειες. Το κακό είναι ότι ελάχιστοι είναι παλιοί σπόροι που διατηρούνται από φανατικούς καλλιεργητές, κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους. Εμείς θα επιμείνουμε ως το τέλος. Ήδη τις επόμενες θα επιχειρήσουμε να αναδείξουμε μια δράση «μπολιάΖΩ ΗΜΕΡΕΥΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ».

Ερ.: Κλείνοντας, έχετε σκεφθεί εάν θα θέλατε να συνεχίσετε στο Δήμο Αργιθέας και για μια νέα θητεία, από το 2019 και μετά, ή είναι νωρίς για τέτοιες αποφάσεις ; Ποιες είναι οι βλέψεις σας ;

Απ.: Επειδή αρχή μας είναι να μένουμε σε μια θέση όταν έχουμε να προσφέρουμε κάτι, αυτό θα κριθεί, και θα κριθούμε, προς το τέλος της θητείας. Ξεκινήσαμε με οράματα και στόχους οι οποίοι υλοποιούνται, θα κάνουμε την αποτίμηση και τότε θα αποφασίσουμε αν ολοκληρώσαμε αυτά που στοχεύαμε, αν έχουμε να δώσουμε κάτι ακόμη στην περιοχή. Ήδη τον πρώτο στόχο τον κερδίσαμε, ο δήμος Αργιθέας και οι Αργιθεάτες έχουν μέλλον.