- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Λέει τα πράγματα με το όνομά τους

  Υπάρχουν κάποιοι που τον χαρακτηρίζουν το «κακό παιδί» της Ν.Δ. Και ο λόγος είναι απλός. Λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Ο Κώστας Πάσχος, ο Καρδιτσιώτης -κατάγεται από τον Παλαμά, γυμναστής-, είναι αναμφισβήτητα μια προσωπικότητα που έχει καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία του τόσο στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ όσο και στον κρατικό μηχανισμό.

Ο 44χρονος σήμερα Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας βρίσκεται στο πόστο αυτό μόλις δυόμισι μήνες. Παρά ταύτα ήδη έχει βάλει τη σφραγίδα του. Βέβαια έχει προηγηθεί η επιτυχημένη περίοδος στο τιμόνι των ΗΣΑΠ. Οπότε έμοιαζε εκ των ων ουκ άνευ η επιτυχία του και στο ΕΙΝ. Γέννημα θρέμμα Καρδιτσιώτης αφού τελείωσε το σχολείο στον Παλαμά, σπούδασε καθηγητής Φυσικής Αγωγής, ενώ είναι γνώστης και των όσων συμβαίνουν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Μάλιστα αμέσως μετά τις εκλογές του 2007 το όνομά του ακούστηκε έντονα για τη θέση του γενικού γραμματέα αθλητισμού. Όχι μόνον λόγω της εμπειρίας του, αλλά και διότι έχει εξαιρετική σχέση με τον τότε υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, αλλά είναι και στενός φίλος του νυν Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γιάννη Ιωαννίδη. Οπότε η συνεργασία των δυο ανδρών θα μπορούσε να είναι εξαιρετική. Οι…φήμες θέλουν τον Κώστα Πάσχο να μην κατάφερε να μεταπηδήσει από τον ΗΣΑΠ στη ΓΓΑ, επειδή κάποιοι κατάφεραν να «κάψουν» την υποψηφιότητα του εκείνη. Και αυτό στα πλαίσια των εσωκομματικών «παιχνιδιών» που ταλανίζουν τη «γαλάζια» παράταξη. Παρά πάντως, τις κακόβουλες επιθέσεις που δέχθηκε, ουδείς ποτέ αμφισβήτησε τις ικανότητές του και την αποτελεσματικότητα του όπου κλήθηκε να υπηρετήσει.

Κομματική νομιμότητα

Κανείς επίσης δεν μπορεί να αμφισβητήσει την κομματική νομιμότητά του. Ίσως και γι’αυτό μπορεί να μιλάει τόσο ελεύθερα ώστε ακόμη και να…σκανδαλίζει κάποιους κομματικούς συντρόφους του. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των δηλώσεων του 2007. Η κρίση με τα του Βατοπεδιου βρισκόταν στην κορύφωση της και ο Κώστας Πάσχος χωρίς να μασάει τα λόγια του ήταν σαφής: «απαιτείται να υπάρξει αντίδραση των στελεχών της ΝΔ σε συντονισμένη κατεύθυνση, απέναντι στη σημερινή κατάσταση που ταυτίζει το κόμμα με εικόνες διαφθοράς και παρακμής. Είναι υποχρέωση όλων να περιθωριοποιήσουμε όσους ηθελημένα ‘η αθέλητα επέτρεψαν στην παράταξη μας να εμφανίζει φαινόμενα απάτης και διαφθοράς» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Μάλιστα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων – ορισμένοι έκαναν λόγο ακόμη και για «γαλάζιο» αντάρτη, όμως κανείς δεν μπορούσε να διαφωνήσει με τα λόγια του αυτά.

Η είσοδος στην πολιτική

Την ενασχόλησή του με την πολιτική, ο Κώστας Πάσχος την ξεκίνησε από το πολιτικό γραφείο ενός ανθρώπου ο οποίος άφησε εποχή με το ήθος του. Του Βουλευτή Καρδίτσας Θεόδωρου Αναγνωστόπουλου. Και ίσως εκείνα τα πρώτα πολιτικά ερεθίσματα δίπλα σε έναν μεγάλο πολιτικό άνδρα, να ήταν και αυτό που διαμόρφωσαν τον πολιτικό χαρακτήρα του. Στην πορεία του διετέλεσε σύμβουλος στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Μεταφορών, ενώ υπήρξε και επικεφαλής της γραμματείας αυτοδιοίκησης της ΝΔ αλλά και σύμβουλος Αθλητισμού στο Δήμο Αθηναίων, τόσο επί Ντόρας Μπακογιάννη όσο και επί Νικήτας Κακλαμάνη. Παράλληλα, διατέλεσε και υπεύθυνος εκλογών του υποψηφίου, τότε, δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη. Στο 7ο Συνέδριο της ΝΔ εξελέγη μέλος της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος δίπλα σε κορυφαία κομματικά στελέχη, ο πως ο Μπάμπης Κόκκινος, ο Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Θανάσης Σκορδάς, ο Διαμαντής Βαχτσιαβάνος και ο Θανάσης Βεζυργιάννης. Τη θέση του Προέδρου του Ε.Ι.Ν. ανέλαβε στις αρχές Μαΐου του 2009 και από τότε έχει εντυπωσιάσει με τις κινήσεις του. Σημαντική ήταν η πρωτοβουλία που ανέλαβε στις αρχές Ιουνίου για την επίλυση προβλημάτων σε φοιτητικές και μαθητικές εστίες, καθώς και στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.

Σε πρώτο πλάνο οι φοιτητές

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το τιμόνι του ΕΙΝ προσπαθεί να «τρέξει» τα θέματα αυτά με ενεργοποίηση φορέων κι οργανισμών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό ύστερα από συνεννόηση με τον δήμαρχο Ζωγράφου Γιάννη Καζάκο, υπήρξε άμεση αποκατάσταση του ηλεκτροφωτισμού του περιβάλλοντος χώρου στις Νέες Εστίες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η αποκατάσταση έγινε εφικτή με την άμεση συνεργασία της διεύθυνσης της Φοιτητικής Εστίας ΝΕΕΜΠ και των εργαζομένων της, με την αρμόδια διεύθυνση του Δήμου Ζωγράφου και των εργαζόμενων αυτού που συνέβαλαν, πέρα από την προσωπική τους εργασία και στην παραχώρηση γερανοφόρου οχήματος. Παράλληλα ο κ. Πάσχος έχει ζητήσει από τον ΟΑΣΑ να προστεθεί λεωφορειακή γραμμή από την ΕΘΕΛ για την εξυπηρέτηση των φοιτητών της Φοιτητικής Εστίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου μετά τις 10 το βράδυ καθώς και το Σαββατοκύριακο.