- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Λήξη του θεσμού των σχολικών συμβούλων

Με το ΦΕΚ 4511/15-12-2018  έπεσαν και τυπικά οι τίτλοι τέλους του θεσμού των Σχολικών Συμβούλων, ο οποίος μετρά 35 ολόκληρα χρόνια. Οι συνεργάτες της Περιφερειακής Δ/νσης Εκ/σης Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Δ/ντρια Ελένη Αναστασοπούλου, σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, εξέφρασαν την εκτίμηση για το έργο, την συνεργασία  και την προσωπικότητα την κ. Βούλα Αγαπητού μέχρι πρότινος Προϊσταμένης Επιστημονικής Καθοδήγησης και στο πρόσωπο της αποχαιρέτησαν και ευχαρίστησαν όλους τους απερχόμενους Σχολικούς συμβούλους της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ειδικότερα, η Περιφερειακή Δ/ντρια ανέφερε: «Ο θεσμός του Σχολικού Συμβούλου,  ανέτρεψε την εικόνα και τη νοοτροπία του επιθεωρητισμού που επικρατούσε στην εκπαίδευση μέχρι τότε. Κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να αμβλύνει τον παραδοσιακό συγκεντρωτισμό του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος ενισχύοντας την παιδαγωγική ελευθερία. Αποτέλεσε  θεσμό ο οποίος έδρασε ως διαμεσολαβητής, ανάμεσα στην κεντρική εκπαιδευτική πολιτική και  στην προσαρμογή της  στη σχολική πραγματικότητα, μεταβιβάζοντας παράλληλα σημαντικές διδακτικές και παιδαγωγικές επιλογές στους εκ/κούς της τάξης.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, ο σχολικός σύμβουλος υπήρξε ο «κριτικός φίλος», ο οποίος δίνοντας πρακτική διάσταση στις υψηλού επιπέδου θεωρητικές  γνώσεις, αναβάθμισε την καθημερινή εκπαιδευτική  εμπειρία των εκπαιδευτικών προς όφελος της μαθησιακής διαδικασίας. Ένας φίλος τον οποίο εμπιστεύτηκαν οι εκπαιδευτικοί και προσέτρεξαν για τους παιδαγωγικούς και επιστημονικούς προβληματισμούς.

Είναι γεγονός ότι ο  σχολικός σύμβουλος είχε μια μοναχική πορεία όλα αυτά τα χρόνια και ίσως να συνετέλεσε και αυτή η συνθήκη που ο θεσμός, στην διάρκεια  των 35 χρόνων, ακολούθησε μια  πορεία διολίσθησης από τον παιδαγωγικό στον διοικητικό ρόλο, από τον κριτικό φίλο στην θεσμική αυθεντία, από την επικοινωνία με τον εκ/κό στην αλλοτρίωση.

Ελπίζουμε ότι ο νέος θεσμός των Συντονιστών Εκ/κού Έργου, ο οποίος αποτελεί ένα συλλογικό σώμα στελεχών με υψηλά επιστημονικά και παιδαγωγικά προσόντα, θα διαφυλάξει τους νέους συντονιστές που αντικατέστησαν τους σχολικούς συμβούλους από τη μοναξιά της αυθεντίας, ταυτόχρονα θα γίνει πεδίο μοιράσματος, κριτικής  θεώρησης, αναστοχασμού  και διάχυσης των επιστημονικών τους γνώσεων και της προσφοράς τους στην εκπαίδευση, με βάση την παιδαγωγική και την επιστημονική έρευνα. Δράττομαι της ευκαιρίας να συγχαρώ και δημόσια  τους νέους συντονιστές εκπαιδευτικού έργου της Περιφέρειας μας και να τους ευχηθώ καλή και δημιουργική θητεία «με λογισμό και μ’ όνειρο»

Εκπροσωπώντας όλους του συνεργάτες της Περιφερειακής Δ/νσης Εκ/σης Θεσσαλίας εκφράζω απ’ την καρδιά μου τις  θερμές ευχαριστίες και την εκτίμηση μου στους απερχόμενους σχολικούς συμβούλους για το παιδαγωγικό έργο που προσέφεραν όλα αυτά τα χρόνια και  εύχομαι την ευόδωση των προσωπικών προσδοκιών και στόχων τους.»