- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Λες και οργώνω μες στα βράχια – Του Δημήτρη Απ. Ρήτα

Χθες το πρωί, με σταμάτησε στον δρόμο ένας γνωστός χαρούμενος με συγχάρηκε, γιατί το προηγούμενο βράδυ, 12- 1 π.μ. άκουσε ένα αφιέρωμα που έκανε η κρατική Ραδιοφωνία ΕΡΑ, Δεύτερο Πρόγραμμα, στον μεγάλο συνθέτη Απόστολο Καλδάρα, από τα Τρίκαλα. Στην εκπομπή αυτή ο Απόστολος Καλδάρας μίλησε με τα καλύτερα λόγια για μένα ως στιχουργό και άνθρωπο. Μίλησε για την αρχή της συνεργασίας μας με το τραγούδι μας «Λες κι οργώνω μες στα βράχια», που τραγούδησε υπέροχα η Βίκυ Μοσχολιού, τραγούδι που έγινε τεράστια επιτυχία και που μεταδόθηκε από την εκπομπή, αλλά και ακούγεται ακόμα και σήμερα πολύ συχνά από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς όλης της χώρας.

Αυτά τα συγχαρητήρια που δέχομαι από τους απλούς ανθρώπους που νιώθουν κι αυτοί χαρά και περηφάνια για κάθε καλλιτεχνική μου δραστηριότητα, είναι για μένα μεγάλη ανταμοιβή και μου δίνουν χαρά και δύναμη να συνεχίσω.

Με την ευκαιρία αυτή, επειδή με ρωτούν πολλοί φίλοι πώς ξεκίνησα το τραγούδι, αισθάνομαι την ανάγκη να πω δυο λόγια για το όμορφο ταξίδι μου στο τραγούδι.

Από μικρός είχα μία κλίση και μεγάλη αγάπη για τη λογοτεχνία. Έγραφα και ποιήματα. Όταν έγινα φοιτητής, σκέφθηκα να αξιοποιήσω όσα έγραφα.

-Ρε Δημητράκη, λέω μέσα μου, μια μέρα, αφού γράφεις που γράφεις ποιήματα, δεν γράφεις και στίχους για τραγούδι, μήπως κάνεις κάτι, κερδίσεις καμιά δραχμή και βελτιώσεις το συσσίτιό σου; «Πενία τέχνας κατεργάζεται».

Κι άρχισα να γράφω στίχους για τραγούδι. Έγραφα, πήγαινα στα καφενεία των μουσικών, στην οδό Σατωβριάνδου στην Αθήνα, κοντά στην Ομόνοια και έδειχνα τους στίχους μου σε μουσικούς. Ε, άμα είσαι δέκα οκτώ ετών και από χωριό, πού να υποψιαστείς ότι θα σου κλέψουν τους στίχους σου; Μ’ έκλεψαν στίχους, αλλά πώς να το αποδείξω; Δεν ξαναπάτησα σ’ αυτά τα καφενεία. Σκέφθηκα κάτι άλλο.

Μεσορανούσε τότε ο Απόστολος Καλδάρας. Είχα ακούσει ότι  ήταν ένας τίμιος άνθρωπος και πολύ καταδεκτικός. Μόνος μου, μια μέρα, με το θράσος της νιότης και με την πεποίθηση ότι γράφω καλά, πήγα στο σπίτι του στην Κυψέλη, στην οδό Λαχανά,  και συνάντησα αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο και μεγάλο καλλιτέχνη. Του έδωσα στίχους μου. Τους διάβασε με προσοχή και ύστερα μου λέει:

-Μικρέ μου είσαι πολύ δυνατή πένα, θα σου πω τα μυστικά του στίχου και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρεις, γιατί και ταλέντο είσαι και ξέρεις και γράμματα, αφού είσαι αριστούχος της Φιλολογίας.

Από τα τραγούδια, που του έδωσα, ξεχώρισε το τραγούδι «Λες κι οργώνω μες στα βράχια», το μελοποίησε αμέσως και το έδωσε και το τραγούδησε η Βίκυ Μοσχολιού, που ήταν μία από τις μεγαλύτερες φίρμες την εποχή εκείνη.

Έγινε αμέσως πολύ μεγάλη επιτυχία πήρα και αρκετά χρήματα, πήγα ένα καλοκαίρι στη Γαλλία και τα ξόδεψα. Κι άντε μετά πιάσε με. Συνεντεύξεις και φωτογραφίες μου σε εφημερίδες και σε περιοδικά που με αποκαλούσαν το νέο αστέρι στον στίχο. Άμα είσαι και δέκα οκτώ-είκοσι ετών, παίρνουν λίγο αέρα τα μυαλά σου.

Στο Πανεπιστήμιο και στη φοιτητική λέσχη, όπου διάβαζα, ήμουν ο καλλιτέχνης περισσότερο, παρά ο αριστούχος και υπότροφος φοιτητής της Φιλοσοφικής Σχολής.

-Κοίτα, μικρέ, μην πάρουν τα μυαλά σου αέρα και για χάρη του στίχου αφήσεις το Πανεπιστήμιο, θα έχεις να κάνεις με μένα πρώτα και ύστερα με τον πατέρα σου, μου είπε μια μέρα ο Απόστολος Καλδάρας, με αυστηρό ύφος.

Δεν πήραν τα μυαλά μου αέρα, τον Απόστολο Καλδάρα τον είχα συνεργάτη, φίλο και σύμβουλό μου και, μετά από χρόνια, τον έκανα κουμπάρο, αφού με την οικογένειά του βάφτισε τον γιο μου Βάιο. Και σήμερα έχω άριστες σχέσεις με την οικογένειά του, τον γιο του Κώστα και την εγγονή του Μαρία.

Έτσι άρχισα να γράφω στίχους και συνεχίζω να γράφω, γιατί μου αρέσει και, εκτός των άλλων, συναναστρέφομαι και συνεργάζομαι με πολύ σπουδαίους δημιουργούς και υπέροχους ανθρώπους με λαμπρή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι. Στίχους μου μελοποίησαν μεγάλοι συνθέτες, όπως: Απόστολος Καλδάρας, Χρήστος Νικολόπουλος, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Μάριος Τόκας και άλλοι  και τραγούδησαν γνωστοί τραγουδιστές, όπως Χρόνης Αηδονίδης, Τόλης Βοσκόπουλος, Πέτρος Γαϊτάνος, Γλυκερία, Παντελής Θαλασσινός, Σταμάτης Κόκοτας, Γιώτα Λύδια, Μιχάλης Μενιδιάτης, Δημήτρης Μητροπάνος, Βίκυ Μοσχολιού,  Πόλυ Πάνου, Γιάννης Πάριος, Γιάννης Πουλόπουλος, Ρίτα Σακελλαρίου, Κατερίνα Στανίση και πολλοί άλλοι.

«ΛΕΣ ΚΙ ΟΡΓΩΝΩ ΜΕΣ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ»

Νύχτα τα αστέρια μέτρησα

στον ουρανό απάνω,

μα τους καημούς για σένανε

τους βρήκα παραπάνω.

 

Ρεφρέν

Λες κι οργώνω μες στα βράχια,

λες και σπέρνω μες στην άμμο

και δική μου να σε κάνω

ακόμα δεν μπορώ.

 

Μέρα τα αστέρια μέτρησα,

ήταν ο ήλιος μόνος

ας ήταν ένας μοναχός

και ο δικός μου πόνος.