- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Μέτρα προστασίας για καλλιέργειες καρπουζιάς

Αρκετές είναι οι ασθένειες σε καλλιέργειες καρπουζιάς αυτό το διάστημα. Πιο αναλυτικά:

ΩΙΔΙΟ

(Erysiphe cichoracearum,Sphaerotheca fuliginea)

Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η εμφάνιση του ωίδίου σε καλλιέργειες με καρπουζιές.

Συμπτώματα: Μικρές κηλίδες με λευκή εξάνθηση εμφανίζονται στην άνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων στους μίσχους και τους βλαστούς Η προσβολή ξεκινάει από τα φύλλα της βάσης

Συνθήκες ανάπτυξης :Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες 10-30C.(άριστη 25-26C) Τα κονίδια μεταφέρονται με τον άνεμο.

Καταπολέμηση: Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής από το παθογόνο μύκητα με επιτρεπόμενα και εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

 

ΑΛΤΕΡΝΑΡΙΑ (Alternaria curcubitae)

Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η εμφάνιση της Αλτερνάριας στις καλλιέργειες με καρπουζιές Κυκλικές μαύρες ή καστανές κηλίδες αρχικά στα φύλλα της βάσης . Παρόμοιες κηλίδες σχηματίζονται αργότερα στους μίσχους και στους καρπούς Η ασθένεια ευνοείται από υψηλή υγρασία μετά από βροχή και θερμοκρασία 23-28C. Να γίνει ψεκασμός με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του ωιδιου.

 

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ (Tetranychus urticae)

Διαπιστώσεις : Συνεχίζεται η προσβολή από τον τετράνυχο σε καλλιέργειες με καρπουζιές. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η προσβολή εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι και για τον λόγο αυτό χρειάζεται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς

Συστάσεις: Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως etoxazole, abamectin, κ .α.

 

ΘΡΙΠΑΣ

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου.

Ο θρίπας προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και το κυριότερο είναι φορέας ιώσεων.

Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως: abamectin, deltamethrin,Cypermethrin κ.α.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων. Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της καρπουζιάς να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση pkpfpfevolou@minagrice.gr [1].

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο διαδίκτυο http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer/agricultural-warnings.