- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Μέτρα στήριξης των αγροτών ζητάει η ΕΟΑΣΚ

Είμαστε στον δεύτερο μήνα της καραντίνας από την επιδημία του κορονοϊού και η κυβέρνηση αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης τόσο στην δημόσια υγεία, όσο και για τους αγροτοκτηνοτρόφους (αφού στήριξε με κάθε τρόπο βιομηχάνους, κλινικάρχες, καναλάρχες, επιχειρηματίες), ετοιμάζετε να εξαγγείλει την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και να ενταχτούμε, όπως λέει, στην όποια κανονικότητα.

Δεν μας λέει όμως:

  1. Τι θα γίνει και πως θα επιβιώσουν οι συνάδελφοι κτηνοτρόφοι που είδαν για ακόμη μια φορά να πουλάνε και ενόψει του Πάσχα σε χαμηλότερη τιμή από το κόστος το κρέας.

2.Τι θα κάνουν οι συνάδελφοι παραγωγοί των λαϊκών με σχεδόν 2 μήνες κλειστές τις λαϊκές στο νομό (και με ευθύνη των διοικήσεων των Δήμων – που συνεχίζουν να μην δέχονται παραγωγούς από τις γύρω περιοχές και ενώ έχουν άδεια). Ποιος θα τους αποζημιώσει, για τα έξοδα καλλιέργειας, για την παραγωγή που σάπισε στο χωράφι ή την πέταξαν. Αλήθεια πως θα ζήσουν τις οικογένειές τους? Πως θα συνεχίσουν να παράγουν?

3.Τι θα γίνει με τους εργάτες γης, τι μέτρα προστασίας, μεταφοράς, διαμονής θα παρθούνε ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με τον κορονοϊό.

4.Τι θα γίνει αν αρρωστήσει αγροτοκτηνοτρόφος και μπει σε καραντίνα?

5.Τι θα γίνει με τις χαμηλές τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα?  Άλλωστε από τώρα διαδίδονται φήμες για χαμηλή τιμή στο βαμβάκι (όχι πως τις προηγούμενες χρονιές ήταν υψηλή), θα μας πουν πως κακώς καλλιεργήσαμε (στη λογική του Γεωργιάδη, είναι ακριβά τα πορτοκάλια; φάτε φράουλες).

6.Τι θα γίνει με τα κομμένα ρεύματα στις γεωργικές πομόνες? Θα συνδεθούν άμεσα και θα διορθώνονται γρήγορα οι βλάβες το επόμενο διάστημα (με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στη ΔΕΗ και συντήρηση του δικτύου) ή θα καταστραφούν καλλιέργειες?

Αυτά και πολλά άλλα εδώ και αρκετό διάστημα με συνεχείς παρεμβάσεις και ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων τα θέσαμε και ζητήσαμε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των αγροτοκτηνοτρόφων και με επιστολή  προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Γιατί καλά μας έχετε χορτάσει με την «ατομική ευθύνη», που εμείς την πήραμε με βάση τις ανακοινώσεις των ειδικών, αλλά έτσι δεν ζούμε και δημιουργείτε πρόβλημα επιβίωσης για αρκετούς αγροτοκτηνοτρόφους.

Πάρτε επιτέλους την ευθύνη σας ως κυβέρνηση με μέτρα άμεσης και μακροπρόθεσμης στήριξης για κτηνοτρόφους και ομάδες αγροτών που έχουν προβλήματα ή αντιμετωπίζουν προβλήματα με την διάθεση της παραγωγής τους με άμεση συνέπεια στο εισόδημα τους και στην επιβίωσή τους.

Φτάνει πια η κοροϊδία και η τακτική του βλέποντας και κάνοντας, γιατί κάτι αντίστοιχο κάνετε τώρα εν μέσω πανδημίας και στην δημόσια υγεία.

Που είναι η στελέχωση του Νοσοκομείου και των Κέντρων υγείας στο νομό? Γνωρίζετε πολλή καλά πως στην ύπαιθρο υπάρχουν αρκετοί κάτοικοι μεγάλης ηλικίας και είναι ευπαθής ομάδες. Ουσιαστικά θα βγούμε κάποια στιγμή από την πανδημία και θα είμαστε στην ίδια άθλια κατάσταση όπως και πριν (μπορεί και χειρότερα).

Γι’ αυτό στηρίζουμε τον αγώνα των υγειονομικών και συμπαρατασσόμαστε αναδεικνύοντας τις πραγματικές ανάγκες για την υγεία. Γιατί είμαστε και εμείς που πληττόμαστε άμεσα από τις πολιτικές που εφάρμοσαν και στο ζήτημα της υγείας διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.

Καλούμε τους Αγροτικούς Συλλόγους, κάθε αγροτοκτηνοτρόφο παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

Στις 28 Απρίλη αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΚ, του αγροτικού κινήματος θα βρίσκεται στις πύλες του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας μαζί με τους υγειονομικούς στο κάλεσμα των Συλλόγων τους.

Διεκδικούμε:

Μπορεί να φοράμε μάσκα αλλά δεν μένουμε σιωπηλοί. Τώρα χρειάζεται να ακουστεί δυνατά η φωνή μας. Είμαστε και μένουμε δυνατοί. Διεκδικούμε, παλεύουμε και αγωνιζόμαστε για να μπούνε μπροστά οι δικές μας πραγματικές ανάγκες.