- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Μέχρι 31 Μαρτίου οι δηλώσεις αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων κτισμάτων στο Δήμο Αργιθέας

Μέχρι την 31η Μαρτίου του 2020 μπορούν να προσέλθουν οι φορολογούμενοι στο Δήμο Αργιθέας και να δηλώσουν τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα κατοικιών ή άλλων κτισμάτων που κατέχουν, προκειμένου να «ευνοηθούν» από τις αναδρομικές επιβαρύνσεις με δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη για την δεκαετία 2010-2019.

Η δυνατότητα αυτή νομοθετήθηκε πρόσφατα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του ν.4647/2019, οι οποίες προβλέπουν ότι «Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης του ακινήτου περί υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ Α’ βαθμού μπορούν να υποβάλλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31/3/2020, χωρίς την επιβολή προστίμων για την μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγούμενου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται μόνο από την 1η.1.2020»

Με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του ν.4647/2019, διευκρινίζεται ότι:

  1. Παρέχεται το δικαίωμα σε κάθε ιδιοκτήτη κτίσματος ή οικοπέδου που δεν το έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ καθώς και σε κάθε ιδιοκτήτη που έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ το ακίνητο του με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, να υποβάλλει δήλωση με τα πλήρη και ορθά στοιχεία των επιφανειών όλων των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων του χωρίς την επιβολή προστίμων για το παρελθόν, και χωρίς αναδρομικές χρεώσεις πολλών ετών, έτσι όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαίρετων.
  2. Επιτρέπεται ακόμη και η δήλωση αδήλωτων επιφανειών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, προκειμένου η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τους δημοτικούς φόρους να ισχύσει και για τα επιπλέον τετραγωνικά που θα δηλωθούν. Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι η μη χρησιμοποίηση του μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου να έχει δηλωθεί με υπεύθυνη δήλωση στον οικείο δήμο μέχρι τις 31/12/2019 σύμφωνα με την διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 103 του ν.4604/2019 ώστε η απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη να ισχύει καταρχήν αναδρομικά και μέχρι την 31/12/2019 και εν συνεχεία και για το χρονικό διάστημα από την 1/1/2020 και μέχρι την επαναχρησιμοποίηση και ηλεκτροδότηση του ακινήτου. Όσοι ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων δεν προλάβουν την προθεσμία της 31/12/2019 για την υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων μη χρησιμοποίησης ρ\των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων τους εάν δηλώσουν αδήλωτα τετραγωνικά στους δήμους θα οφείλουν τα δημοτικά και άλλα τέλη αναδρομικά για την τελευταία δεκαετία χωρίς καμία απαλλαγή. Η απαλλαγή θα ξεκινήσεις από την ημέρα δήλωσης και μετά.
  3. Ρυθμίζονται όλες οι κατηγορίες φόρων, τελών και εισφορών προς τους δήμους της χώρας, ήτοι τέλη καθαριότητας και φωτισμού, τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) και δημοτικός φόρος.
  4. Ωφελούνται φορολογούμενοι που κατέχουν κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.
  5. Παρέχεται προθεσμία έως την 31 Μαρτίου για την υποβολή των δηλώσεων στους ΟΤΑ.
  6. Προβλέπεται ότι η υποχρέωση πληρωμής δημοτικών τελών και δημοτικών φόρων για τις επιφάνειες που θα δηλωθούν ισχύει από την 1η 2020. Δηλαδή οι επιβαρύνσεις για τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που θα δηλωθούν θα «τρέχουν» από την 1η Ιανουαρίου 2020 και όχι αναδρομικά από την προηγούμενη δεκαετία.
  7. Δεν ρυθμίζονται περιπτώσεις ιδιοκτητών οι οποίοι την 16η Δεκεμβρίου 2019, είχαν ήδη προσέλθει στους δήμους, είχαν ήδη δηλώσει τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους και είχαν ήδη επιβαρυνθεί αναδρομικά για την δεκαετία 2010-2019 με δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη επί των επιπλέον τετραγωνικών μέτρων που δήλωσαν.

Με την νομοθεσία που ίσχυε μέχρι και την ψήφιση του ως άνω νόμου, σε περίπτωση διασταύρωσης των τ.μ. που δηλώνονταν στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματός με τα δηλωμένα στο Ε9 σ\διαπιστωνόταν ανακολουθία, οι δημότες αντιμετώπιζαν αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών τελών για τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους καθώς επίσης και πρόστιμα με προσαυξήσεις

Σας καλούμε λοιπόν να εκμεταλλευτείτε την παραπάνω νομοθετική ρύθμιση, η οποία έχει διορία την 31η Μαρτίου 2020, με την οποία ουσιαστικά τακτοποιείτε τις τυχόν εκκρεμότητες των τετραγωνικών μέτρων της ιδιοκτησίας σας με τον Δήμο, χωρίς καμία επιβάρυνση.

Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίζονται σε φωτοαντίγραφα είναι:

  1. Αίτηση (παρέχεται από την υπηρεσία μας)
  2. Λογαριασμός ρεύματος (φωτοαντίγραφο και των δύο όψεων)
  3. Φωτοαντίγραφο Ε9
  4. Τυχόν τακτοποιήσεις- νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων ή ημιυπαίθριων χώρων

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου στο τηλ. 24453-50409