- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Μαζική η συμμετοχή στο αγροτικό συλλαλητήριο

Μαζικά συμμετείχαν οι αγρότες του Νομού στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.

Οι αγρότες είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στην πλατεία έχοντας παρατάξει γύρω-γύρω και αρκετά τρακτέρ.

Με τον τρόπο αυτό, ο αγροτικός κόσμος διαμαρτυρήθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ενώ οι κινητοποιήσεις αναμένεται να έχουν και συνέχεια.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά η ΕΟΑΣΚ:

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά και θέτουν σε κίνδυνο την επιβίω-σή μας και τη δυνατότητά μας να συνεχίσουμε να παράγουμε.

Εκτός από την άγρια φορολογία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, τις μεγάλες εισφορές στον ΕΛΓΑ και πολλές φορές χωρίς κανένα αντίκρισμα στην αποζημίωση, τα κάθε είδους χαράτσια όπως ΕΝΦΙΑ κλπ., παίρνουν από τις τσέπες μας πάνω από το 50% του καθαρού εισοδήματος μαςκαι θα χειροτερέψει με την μείωση του αφορολόγητου -που κατακτήσαμε στα μπλόκα μας- κατά 3000€ από το 2020.

Γενικεύονται οι «ανοιχτές χαμηλές τιμές» σε όλα τα προϊόντα από τους εμπόρους και τις βιομηχανίες με την κυβέρνηση να κάνει πλάτες σε αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο στηρίζοντας την ασυδοσία ενάντια στους παραγωγούς. Η τιμή στο γάλα μειώνεται καθημερινά στο βωμό του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας των γαλακτοβιομηχανιών με πρόσχημα τις αθρόες εισαγωγές γάλατος από την Ε.Ε και τρίτες χώρες.

Την ίδια στιγμή το κόστος παραγωγής αυξάνει καθημερινά κάνοντας δύσκολη ως αδύνατη την επιβίωση μας. Το πετρέλαιο είναι 1.45 € το λίτρο την ίδια ώρα που στους εφοπλιστές δίνεται 44 λεπτά και στις χώρες της ΕΕ η μέση τιμή είναι 60 λεπτά. Το ίδιο συμβαίνει στα μέσα και εφόδια, στο ρεύμα και το νερό.

Εντείνονται οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί. Δεν προχωράνε στην άμεση θεσμοθέτηση του ακατάσχετου των τραπεζικών λογαριασμών στις 15.000 € παρά τις δεσμεύσεις τους γιατί ήθελαν τα χρήματα της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης να τα πάρουν οι τράπεζες, οι εφορίες κ.α.

Τα προβλήματα αυτά οξύνονται από τις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που συνεχίζει τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, τις συμφωνίες στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ. Μετην αναθεώρηση της ΚΑΠ περικόπτονται και άλλο οι ενισχύσεις/επιδοτήσεις. Για μια ακόμη φορά δεν συνδέεται η επιδότηση με την παραγωγή με αποτέλεσμα να υπάρχουν “αγρότες του καναπέ” που παίρνουν επιδοτήσεις χωρίς να καλλιεργούν, ενώ είναι απαγορευτική η ενασχόληση για νέους αγρότες και κτηνοτρόφους. Όλα αυτά συμβάλουν στην γρηγορότερη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια επιχειρηματιών, μεγαλοαγροτών και την επιτάχυνση του ξεκληρίσματός μας.

Ο αγώνας ενάντια στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν θα είναι σκληρός και επίμονος, δεν θα λυθεί σε μια κινητοποίηση, όσο μαζική και πετυχημένη και αν είναι. Χρειάζεται καλύτερη οργάνωση μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους γιατί είναι το αγωνιστικό μετερίζι που συσπειρώνει αγρότες και κτηνοτρόφους.

Έτσι μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική η πάλη μας με μαζικές κινητοποιήσεις, που θα ανακόψουν την επίθεση και θα ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματά μας.Να διεκδι-κήσουμε μια ζωή με δικαιώματα, να πληρώνεται ο ιδρώτας μας, να μπουν μπροστά οι δικές μαςανάγκεςκαι φυσικά δυνάμωμα της συμμαχίας με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους, ώστε ο αγώνας μας να γίνεται πιο αποτελεσματικός και να έχει προοπτική.

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

Συνεχίζουμε τον πολύχρονο και σκληρό αγώνα μας ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή στα χέρια μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών – καπιταλιστών, οδηγώντας μας στο ξεκλήρισμα, τη φτώχεια και την εξαθλίωση».