- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Μαζικός αγώνας ενάντια στη λεηλασία των Αγράφων

Η συζήτηση για τη «διατύπωση γνώμης» του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρδίτσας για τις νέες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) σε συνέχεια της προηγούμενης συζήτησης και, κάτω και από την πίεση του κινήματος αρνητικής γνωμοδότησης με οριακή πλειοψηφία, του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λίμνης Πλαστήρα δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και καιρό από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης της Ν.Δ, ήταν και είναι η παραπέρα προώθηση της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της αγοράς ενέργειας και η ολοκλήρωση της απολιγνιτοποίησης, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, στο όνομα δήθεν της προστασίας του περιβάλλοντος με την λεγόμενη πράσινη ενέργεια και την μείωση της τιμής του ρεύματος για τους λαϊκούς καταναλωτές. Η απολιγνιτοποίηση προχωρά, ορυχεία, σταθμοί παραγωγής κλείνουν, οι εθελούσιες αποχωρήσεις – απολύσεις συνεχίζονται, ενώ παράλληλα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, μονάδες καύσης βιομάζας για παραγωγή ενέργειας ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, αξιοποιώντας το νομικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, παραδίνοντας στους επιχειρηματίες της «πράσινης οικονομίας» ακόμα και περιοχές «natura». Με τις συνεχείς εγκρίσεις ΜΠΕ, αλλά και την οικονομική στήριξη σε μια σειρά τέτοιους επενδυτές ΑΠΕ, προωθείται ενεργά η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. όπως αυτή εκφράζεται και μέσα από τους Δήμους και τις περιφέρειες. Το αστικό κράτος έχει φροντίσει να επιχειρήσει να προσπεράσει, προς στιγμήν τις όποιες αντιδράσεις των φορέων και των τοπικών κοινωνιών και της πίεσης που αυτοί ασκούν στις Τοπικές Διοικήσεις. Διότι μόνο ως τέτοιο αποτέλεσμα μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή, αρνητική, γνωμοδότηση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα στην προαναφερθείσα Μ.Π.Ε. για τον Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) και συνοδών σε αυτό έργων, συνολικής ισχύος 40 ΜW στη θέση «Μίχος – Βοϊδολίβαδο – Απέλινα» των Δήμων Αγράφων, Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα των Νομών Ευρυτανίας και Καρδίτσας, ακόμη και από Δημοτικούς Συμβούλους οι οποίοι κατά το παρελθόν στήριξαν με την ψήφο τους τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Το ζήτημα των αιολικών στα Άγραφα αλλά και συνολικά, είναι πλέον ξεκάθαρο. Πρόκειται για ωμή επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου απέναντι στο φυσικό περιβάλλον και την ενέργεια, η απελευθέρωση- ιδιωτικοποίηση της οποίας όχι απλά δεν εξασφαλίζει φθηνότερη ενέργεια για τα λαϊκά νοικοκυριά, αντιθέτως η τιμή της, λόγω ακριβώς αυτής της ιδιωτικοποίησης αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα νοικοκυριά να μην έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν. Ούτε μας ξεγελάει η εικονική μείωση του αριθμού των ανεμογεννητριών, το μέγεθος των οποίων θα είναι ακόμη μεγαλύτερο από τις προηγούμενες με μεγαλύτερες απαιτήσεις σε υποδομή, οδικό δίκτυο αλλά και συνολική ισχύ.

Τονίζουμε λοιπόν τα εξής: προφανώς και αποτελεί θετική εξέλιξη η καταρχάς αρνητική γνωμοδότηση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα στη νέα Μ.Π.Ε. του έργου «Μίχος- Βοϊδολίβαδο- Απέλινα». Είναι απόρροια της πίεσης την οποία το ίδιο το κίνημα έχει όλο το προηγούμενο διάστημα, με τις δράσεις του έχει ασκήσει και συνεχίζει να ασκεί και καλούμε τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Καρδίτσας να πράξουν το ίδιο. Πρέπει να γίνει σαφές όμως πως από μόνη της δεν αρκεί αν δεν υπάρξει συνολική εναντίωση στην πολιτική του κεφαλαίου όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τα κόμματα της άρχουσας τάξης και την συνολική αντίθεση. Ακριβώς δηλαδή της πολιτικής αυτής η οποία νομοθετεί κατά τρόπο τέτοιο έτσι ώστε να παρακάμπτει τις όποιες αντιδράσεις και να ζητάει απλά και μόνο, από τις κοινωνίες οι οποίες θίγονται γνωμοδότηση και όχι απόφαση δεσμευτική. Για εμάς είναι όμως σαφές πως καμία νομοθεσία και καμία απόφαση θεσμικού οργάνου, είτε είναι θετική είτε αρνητική δεν μπορεί από μόνη της να αποτελέσει κριτήριο για μια φιλολαϊκή εξέλιξη αν αυτό δεν συνοδεύεται από μαζικούς αγώνες των ανθρώπων οι οποίοι εκφράζονται και συμμετέχουν μέσα από τους φορείς οι οποίοι αντιδρούν και διαφωνούν.

Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε τουλάχιστον προσχηματική την δημόσια διαβούλευση στην οποία έδωσε τις παραπάνω μελέτες το ΥΠΕΝ. Η κυβέρνηση του οποίου, μόλις λίγους μήνες πριν, με τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο μεταξύ άλλων έπαιρνε και τις τελευταίες αρμοδιότητες από τα θεσμικά όργανα για θετική ή αρνητική γνώμη επί ενός έργου τέτοιου μεγέθους το οποίο αφορά τη Διοικητική περιοχή της οποία έχουν την ευθύνη, κόπτεται τώρα για τη γνώμη της κοινωνίας. Και ρωτάμε. Ποια θα είναι η στάση της ηγεσίας του ΥΠΕΝ, σε περίπτωση που η πλειοψηφία των φορέων ή όλων όσοι συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση είναι αρνητική; Όποια ακριβώς θα είναι η στάση της και στην περίπτωση αρνητικής γνωμοδότησης των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων τους οποίους αφορούν τα συγκεκριμένα έργα (επί προκειμένω Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα και Αγράφων Ευρυτανίας). Καμία απολύτως. Θα μας ευχαριστήσει για τη συμμετοχή και θα έχει πάρει το μεγαλύτερο άλλοθι για το γεγονός πως ότι έγινε, δεν έγινε εν κρυπτό αλλά οι τοπικές κοινωνίες είχαν γνώση. Οι ίδιες τοπικέςκοινωνίες οι οποίες όλο το προηγούμενο διάστημα κατά το οποίο σχεδιαζόταν οι συγκεκριμένες «δράσεις» όχι απλά δεν είχαν γνώση αλλά επιχειρούταν και παραπλανηθούν με πλασματικές και ανειλικρινείς εισηγήσεις στα αρμόδια όργανά τους, τότε που ο λόγος τους είχε ακόμη κάποια ισχύ. Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε πως η οποία συμμετοχή σε τέτοιου είδους προσχηματικές δράσεις και διαλόγους κάθε άλλο θετικό αποτέλεσμα δεν θα επιφέρει στον αγώνα του κινήματος και των φορέων οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην επιχειρούμενη παράδοση γης και Ενέργειας στο μεγάλο κεφάλαιο αποσπώντας σημαντικές κατακτήσεις. Για το λόγο αυτό και δεν συμμετέχουμε, δεν νομιμοποιούμε  και καταγγέλλουμε τέτοιου είδους προσχηματικές και υποκριτικές κινήσεις από την πλευρά του ΥΠΕΝ, οι οποίες μόνο στόχο έχουν να κάμψουν τη μαχητικότητα του κινήματός μας και των όποιων κατακτήσεων έχει αποσπάσει όλο το προηγούμενο διάστημα με τους αγώνες του. Αντίστοιχη καλούμε να είναι και η στάση των υπολοίπων φορέων και δράσεων του αγώνα αυτού ενάντια στην υποβάθμιση του Περιβάλλοντος και του ξεπουλήματος γης και Ενέργειας, οι οποίοι, καθένας για τους λόγους του και με βάση το υπόβαθρό του καλεί σε συμμετοχή και αρνητική γνωμοδότηση. Έχουμε βρεθεί σε πολλά μετερίζια θα πρέπει να συναντηθούμε και σε αυτό.

Τέλος, καλούμε σε Παράσταση Διαμαρτυρίας με όλα τα απαραίτητα μέσα υγειονομικής  προστασίας, την Τρίτη 26/01, στις 19:00, ημέρα συνεδρίασης, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Καρδίτσας, κάτω από το Δημαρχείο για να διατρανώσουμε για άλλη μια φορά την αντίθεσή μας στο επιχειρούμενο έγκλημα και την επιτακτικότητα της αρνητικής γνωμοδότησης του οργάνου. Είναι ώρα ευθύνης και καθένας θα πρέπει να την αναλάβει.