- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Μαθητές του ΣΔΕ Καρδίτσας στη Δημοτική Πινακοθήκη

Την Παρασκευή, 12-12-2014, μαθητές/τριες και καθηγητές/τριες του ΣΔΕ Καρδίτσας και του Παραρτήματος Σοφάδων επισκέφθηκαν τη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας.

Η Δημοτική Πινακοθήκη διαθέτει το σύνολο σχεδόν του εντοπισμένου και σωζόμενου έργου του Γιώργου Βαλταδώρου, ένα εξαιρετικά πλούσιο δείγμα των έργων του Δημήτρη Γιολδάση, μια σημαντική ενότητα έργων του Κώστα Παύλου (Πωλ), τη συλλογή του Απόστολου Κάρκα, πολλά έργα σύγχρονων καλλιτεχνών που συνήθως έχουν μια σχέση καταγωγής από την Καρδίτσα ή από τη Θεσσαλία γενικότερα καθώς και ελάχιστα γλυπτά και φωτογραφίες. Η δράση της επικεντρώνεται σε ένα πρόγραμμα εναλλασσόμενης επιμέλειας περιοδικών εκθέσεων και παρουσίασης τμημάτων της συλλογής της. Θαυμάσαμε στις τρεις αίθουσές της τη μόνιμη έκθεση της συλλογής της πινακοθήκης και οι μαθητές μας εντυπωσιάστηκαν από τα έργα του Δημήτρη Γιολδάση καθώς και των άλλων καρδιτσιωτών καλλιτεχνών που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές, έχουν διαφορετικούς προβληματισμούς, έχουν όμως όλοι μια σχέση καταγωγής ή διαμονής με την Καρδίτσα.

Τέλος είδαμε τα έργα του Δημήτρη Γιολδάση τα οποία συντηρήθηκαν πρόσφατα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ. Η ίδρυση της Δημοτικής Πινακοθήκης ήταν αποτέλεσμα δύο σημαντικών δωρεών προς το Δήμο Καρδίτσας: της Ελισάβετ Γιαννίκα το 1993 και της Στέλλας Γιολδάση το 1994. Οι συλλογές αυτές αποτέλεσαν τον αρχικό πυρήνα γύρω από τον οποίο δημιουργήθηκε μια ήδη εκτεταμένη συλλογή έργων.

Οι μαθητές έμειναν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την λεπτομερέστατη ξενάγηση της υπεύθυνης της Πινακοθήκης κας. Γιαννέλου Μαρίας την οποία και ευχαριστούμε θερμά.

Θεωρούμε ότι οι εκπαιδευτικοί στόχοι αυτής της εκπαιδευτικής επίσκεψης εξυπηρετήθηκαν απόλυτα καθώς τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας έχουν ως βασικό μοχλό τη βιωματική μάθηση.