- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Μεγάλη ανταπόκριση είχε πανελλαδικά το Λεύκωμα για την ιστορία του Φεστιβάλ Θεάτρου

Μεγάλη ανταπόκριση είχε πανελλαδικά το Λεύκωμα της Βασιλικής Κοζιού-Κολοφωτιά. Πολλοί φίλοι του θεάτρου και του πολιτισμού έχουν εκφρασθεί με τα καλύτερα λόγια γι’ αυτή την έκδοση που περιλαμβάνει την  τριανταπεντάχρονη πορεία του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας και τον σημαντικό ρόλο της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων

Μια από τις αγαπημένες φίλες της ανοιξιάτικης γιορτής του θεάτρου και της Καρδίτσας είναι και η Ευανθία Στιβανάκη, Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η εξαιρετική σκηνοθέτης και συγγραφέας, η οποία συμμετέχει ενεργά στα πολιτισμικά δρώμενα της Καρδίτσας εδώ και πολλά χρόνια και με πολλούς τρόπους (ποικιλώνυμες συμμετοχές στο Φεστιβάλ Θεάτρου, αλλά και ανεξάρτητα με ομιλίες, διαλέξεις, συνέδρια, σεμινάρια, εκπαιδευτικές δράσεις (κ.ά.), για μια ακόμη φορά έδωσε το «παρών» αποδεχόμενη την πρόταση να προλογίσει το Βιβλίο-Λεύκωμα της Βασιλικής Κοζιού-Κολοφωτιά.

Μέσα από το εισαγωγικό κείμενό της που περιλαμβάνεται στο Λεύκωμα, οι φίλοι της τέχνης και του πολιτισμού θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όλα σχεδόν τα Φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου της μεταπολεμικής Ελλάδας, την αξία της ερασιτεχνικής δημιουργίας καθώς και την πορεία του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου της Καρδίτσας για το οποίο λέει: «Στο τέλος κάθε χειμώνα επαναλαμβάνεται ως μια Εαρινή τελετουργία. Μια πόλη στην καρδιά του Κάμπου και της Χώρας, πραγματώνει έναν –από πολλές απόψεις- μοναδικό θεσμό: το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας. Με το ξύπνημα της Άνοιξης η πόλη υποδέχεται και δίνει βήμα έκφρασης στις θεατρικές ομάδες της χώρας. Η πόλη γιορτάζει, στηρίζει, περιβάλλει με φροντίδα και αναδεικνύει την ερασιτεχνική δημιουργία, δηλαδή την αυτοφυή, την πρωτογενή θεατρική έκφραση των μικρών και μεγάλων κοινοτήτων της χώρας. Εδώ και 36 χρόνια στο Φεστιβάλ της Καρδίτσας χωράνε όλες οι εκφάνσεις της θεατρικής ερασιτεχνικής δράσης του τόπου. Η πόλη αναλαμβάνει, πράττει και ολοκληρώνει αυτό που θα έπρεπε να είναι μέλημα της χώρας και των κεντρικών θεσμών του Πολιτισμού, δηλαδή την προβολή, τη συνέχεια και την καταξίωση του ερασιτεχνικού θεάτρου στην Ελλάδα».

Ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα που περιέχει το εμπεριστατωμένο  κείμενό της περιλαμβάνονται και λίγες σκέψεις της για τη συγγραφή του Λευκώματος και τη συγγραφέα του.

«Το Βιβλίο- Λεύκωμα με τίτλο «Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας. Ο ρόλος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων στην τριανταπεντάχρονη πορεία του (1984-2019», σελίδες 356, εκδόσεις ΦΑΟΣ που υπογράφει η ακριβή μου φίλη Βάσω Κοζιού – Κολοφωτιά, σημαίνον πρόσωπο της πόλης, εκ των βασικών στελεχών του θεσμού του «Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας», υπεύθυνη συντονισμού ή μέλος των αποφασιστικών οργάνων σε επίπεδο κατευθύνσεων, συνεργασιών και καλλιτεχνικών επιλογών, επιστήμων της εκπαίδευσης, θεραπαινίδα της παράδοσης, συγγραφέας, πολυδιάστατη, σοφή, γενναιόδωρη και αποτελεσματική, αποφάσισε να καταθέσει την ιστορία του Φεστιβάλ μέσα από την προσωπική της εμπειρία \ γραφίδα και ακόμα περισσότερο: μέσα από την προσωπική της σφραγίδα. Η πολύτιμη βιωματική σχέση της με το Φεστιβάλ, στου οποίου τη γέννηση μέχρι και την ενηλικίωσή του ήταν παρούσα-αφού διεξήλθε όλων των θέσεων και ρόλων που απαιτήθηκαν για τη στερέωση, την αξιοπιστία και την ενδυνάμωση του σπουδαίου αυτού θεσμού- είναι μια πολύτιμη και αναγκαία κατάθεση. Η αλήθεια είναι ότι οι διαδικασίες στην ιστορία του πολιτισμού δεν απαθανατίζονται με ακρίβεια. Πάντοτε διαφεύγουν οι λεπτομέρειες, πολλές φορές ενδεικτικές και ζωτικές για την πορεία ενός σημαντικού θεσμού, που μόνον αυτοί που πρωτοστάτησαν μπορούν να διηγηθούν σε βάθος και με πάθος.

Το «έσω» βλέμμα της συγγραφέως με καθαρότητα, νηφαλιότητα, πληρότητα, χωρίς ψιμύθια αλλά με ψυχή και γνώση της ιστορικότητας του θεσμού αποτυπώνει το ίχνος της περιπέτειας, της οποίας υπήρξε εκ των πλοηγών.

Χαιρετώ τη συγγραφέα, με τη βαθιά πεποίθηση ότι το βιβλίο αυτό θα αποκτήσει την ισχύ όχι μόνον του αξιόπιστου ντοκουμέντου  για τους ερευνητές, μελετητές, φοιτητές αλλά και ενός πολύτιμου χάρτη για μια ζηλευτή, περαιτέρω μακροημέρευση του «Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας» και των επιτευγμάτων του!»