- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Μεγάλη επιτυχία για το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων

Το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, του ΤΕΙ Θεσσαλίας, για 6η συνεχόμενη χρονιά συμμετείχε στο διαγωνισμό Ecotrophelia, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), με σκοπό την ανάδειξη καινοτόμων και οικολογικών τροφίμων που αναπτύσσουν ομάδες φοιτητών από όλη την Ελλάδα. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου 2018 στην Αίγλη Ζαππείου με συμμετοχή στη τελική του φάση 8 ομάδων από Πανεπιστήμια και ΤΕΙ όλης της χώρας, εκ των οποίων προκρίθηκαν στον τελικό δύο ομάδες του ΤΕΙ Θεσσαλίας, με δύο καινοτόμα προϊόντα.

Tο 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων για το προϊόν “Chestnicks”: απολαυστικά μπισκότα χωρίς γλουτένη με βιολογικό αλεύρι κάστανου δικής μας παραγωγής, άρωμα πορτοκαλιού και κομμάτια μαύρης σοκολάτας.

Το προϊόν αναπτύχθηκε από τους φοιτητές του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων Ζάχο Νικόλαο και Λαμπράκη Νικόλαο, υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών Δρ Αθανασίου Μανούρα, Καθηγητή, και Όλγας Καλτσά, Πανεπιστημιακού Υποτρόφου, του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων με την υποστήριξη των  Δρ Μάριου Τρίγκα, Επίκουρου Καθηγητή του ΑΠΘ και Δρ. Ε. Μαλισσιόβα, Επίκουρης καθηγήτριας του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Η ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό Ecotrophelia Europe που θα διεξαχθεί στο Παρίσι στις 22-23 Οκτωβρίου 2018 στα πλαίσια της έκθεσης Sial 2018.

Άλλη μία συμμετοχή του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων που προκρίθηκε στη τελική φάση του διαγωνισμού ήταν το επιδόρπιο γιαούρτης “Yess”.

Tο Yess είναι υγιεινό πλούσιο σε πρωτεΐνες, προβιοτικό επιδόρπιο γιαουρτιού από κατσικίσιο γάλα με χαμηλά λιπαρά και αντιοξειδωτικές ουσίες από τα υποπροϊόντα καφέ-εσπρέσο, που μπορεί να αποτελέσει ένα γρήγορο, γευστικό σνακ (χωρίς καφεΐνη) για όλες τις ώρες της ημέρας.

Το προϊόν αναπτύχθηκε από τους φοιτητές του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων Ομάδα Φοιτητών Αγγελίδη Γραμματίνα, Αθανασίου Ελευθερία Ελισάβετ, Καμπίτη Βικτωρία, Μιχαηλίδου Μαρίνα, Παρλάντζα Σταυρούλα, Στεργίου Παρασκευή-Γεωργία υπό την επίβλεψη των Δρ Αθανασίου Μανούρα, Καθηγητή και Μαρίας Αλεξανδράκη, ΕΤΕΠ του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, με την υποστήριξη των Δρ. Ελένης Μαλισσιόβα και Δρ. Γλυκερίας Καραγκούνη, μελών ΔΕΠ του Τμήματος.

Ο Πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας, κ. Ξενοφών Σπηλιώτης, απηύθυνε χαιρετισμό και τόνισε μεταξύ άλλων ότι το ΤΕΙ Θεσσαλίας, δια του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, συμμετέχει από το 2013 στον Διαγωνισμό Ecotrophelia, με κατακτήσεις βραβείων, εκπροσωπώντας με επιτυχία την χώρα στο Ευρωπαϊκό σκέλος του διαγωνισμού και αυτό σηματοδοτεί τη δημιουργική διάσταση που επικρατεί στο Ίδρυμα, καθώς και τη συμβολή του στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Απηύθυνε επίσης πρόσκληση στους διοργανωτές, για φιλοξενία της επόμενης Ecotrophelia στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, όπου οι συμβολισμοί είναι ισχυροί, με τον Θεσσαλικό κάμπο να κυριαρχεί και τον πρωτογενή τομέα να αναζητά λύσεις και διεξόδους προς τον δευτερογενή τομέα και τη μεταποίηση.