- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Μειωμένη κατά 401 εκ. ευρώ η χρηματοδότηση των Περιφερειών

Κατά 401 εκατομμύρια ευρώ υπολείπεται των θεσμοθετημένων – με βάση το Νόμο 3852/2010 (γνωστός ως πρόγραμμα «Καλλικράτης») – πόρων των Περιφερειών η χρηματοδότησή τους από τον προϋπολογισμό του 2018.

Συγκεκριμένα, ενώ στις Περιφέρειες με βάση το Νόμο 3852/2010 αναλογεί χρηματοδότηση 1 δισεκατομμυρίου 139 εκατομμυρίων ευρώ, ήτοι 505,9 εκατομμύρια από τις προϋπολογιζόμενες εισπράξεις του Φόρου Εισοδήματος (το 4,2% των 12 δις 47 εκατ. ευρώ) και 633,8 εκατ. ευρώ από τις προϋπολογιζόμενες εισπράξεις του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (το 4% των 15 δις 848 εκατ. ευρώ), από τον προϋπολογισμό του 2018 προβλέπεται χρηματοδότησή τους μεμόλις 738 εκατ. ευρώ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι).

Κι αυτά, όμως, δεν είναι βέβαιο ότι θα εκταμιευθούν καθώς στους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών παρατηρείται το φαινόμενο οι αποδόσεις στις Περιφέρειες να είναι μικρότερες των προβλέψεων, όπως επισημάνθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Το ΔΣ της ΕΝΠΕ αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο και Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη, με το εξής πλαίσιο θέσεων/αιτημάτων:

-Την απόδοση στις Περιφέρειες από τον προϋπολογισμό του 2018 του συνόλου των θεσμοθετημένων πόρων, ήτοι 1 δισεκατομμυρίου 139 εκατομμυρίων ευρώ καθώς και των παρακρατηθέντων πόρων (διαφορά μεταξύ θεσμοθετημένων – αποδοθέντων πόρων) από τους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών.

-Την χρηματοδότηση των επενδυτικών δαπανών των Περιφερειών, που έχει σταματήσει την τελευταία 5ετία από το Υπουργείο Εσωτερικών αν και προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο.