- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Μετά τον Ιστορικό Πλάτανο …σειρά για κόψιμο πήρε ο Αείλανθος

Αγαπητοί  Πολίτες

Ύστερα από καταγγελίες Μουζακιωτών διαπιστώθηκε ότι, πρόσφατα εντός  και εκτός  οικισμού   Μουζακίου κατά μήκος  της οδού Αναπαύσεως, έμπροσθεν  του κοιμητηρίου, στον Περιφερειακό δρόμο και αλλού έγινε  πλήρως αναιτιολόγητη, αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη κοπή δέντρων (ΦΩΤΟ), με αποτέλεσμα  δυστυχώς να κατακρεουργήσουν(ΦΩΤΟ)  τον «Θεραπευτικό Αείλανθο τον Υψηλότατο»,«το Δέντρο του Ουρανού» κατά την κινέζικη φιλοσοφία ή την «Βρωμοκαρυδιά» ή το «Βρωμόδεντρο όπως το αποκαλούν οι άσπονδοι φίλοι του!»

Μέχρι στιγμής δεν μας έχουν γνωστοποιήσει τους υπεύθυνους και το μέγεθος της καταστροφής.

Πληροφορίες φέρουν ότι, «Κόπηκαν γιατί είναι Βρωμοκλάρια! με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Κοινότητας Μουζακίου και τη συνδρομή συνεργείου Κ.Υ !».Μάλιστα έγινε και επίδειξη «εξόντωσης των Δέντρων  παρουσία και αυτοδιοικητικώνμε τρυπάνια, ζιζανιοκτόνα κ.α.!»

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε πως μεθοδεύτηκεχωρίς την προαπαιτούμενη Άδεια και απόφαση, «σύσκεψη, ημερίδαμε επίσημο προσκεκλημένο, Χορηγοί!»  και υλοποιήθηκε χωρίς τεχνική έκθεση         και έγκριση εισήγησης αρμόδιας υπηρεσίας ,εργασίαεξόντωσης των Δέντρων του Ουρανούτα οποία, είναι από τη Φύση προικισμένα με μεγαλύτερη ικανότητα απορρόφησης  Διοξειδίου του Άνθρακα από τα μέσα δέντρα και απελευθερώνουν περισσότερο Οξυγόνο.Όπως προκύπτει  κάποιοι χωρίς περιβαλλοντική ευθύνηστη συγκεκριμένη περιοχή επέλεξαν  ως  πρωταρχική αυτοδιοικητική δραστηριότητα, τραγικά και λαθεμένα τη θλιβερή εξόντωση του «Αείλανθου του Θεραπευτικού» αντί για την απομάκρυνση του «Αμίαντου  του καρκινογόνου».

Πέραν τούτων υποχρεούμαστε να μεταφέρουμε ότι, οΑείλανθος έχει μια μακρά και πλούσια ιστορία. Γίνεται αναφορά σ’ αυτόν και απαριθμείται σε αμέτρητα κινεζικά ιατρικά κείμενα για την υποτιθέμενη ικανότητά του να θεραπεύει ασθένειες. Οι ρίζες, τα φύλλα, ο φλοιός, η ρυτίνητου χρησιμοποιούνται κατά την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική. Μέχρι και οι τοξικές ουσίες του Αείλανθου χρησιμοποιούνται στη Βιολογική Γεωργία, έχει καλλιεργηθεί δε σε μεγάλο βαθμό και ως φυτοξενιστής.

Αντί λοιπόν το Πάρκο του Αείλανθου (ΦΩΤΟ) στο Μουζάκι να μας γεμίζει με Οξυγόνο τώρα και μετά την αυθαίρετη και αναιτιολόγητη πρωτοβουλία δίνει την τραγική εικόνα του «Απολιθωμένου».

Αλλοιώθηκε και υποβαθμίστηκε το φυσικό περιβάλλον, προκλήθηκε δε  μη αναστρέψιμη βλάβη και ανατροπή στη λειτουργία του οικοσυστήματος στις προαναφερόμενες περιοχές του Μουζακίου.

Οψόμεθα πέραν του ελέγχου και των συνεπειών, την οφειλόμενη περιβαλλοντική αποκατάσταση.-

Για την  Περιβαλλοντική  και  Οικολογική Παρέμβαση Βασιλάκος Αστέριος, Γιώτης Λάμπρος