- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν τα έργα αναδασμού στα αγροκτήματα Αγιοπηγής – Μαύρικας

Τα έργα του αναδασμού στην περιοχή της Αγιοπηγής- Μαύρικας επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος συνοδευόμενος από τον Δ/ντη Τεχνικών έργων κ. Δ. Κουτρομάνο και υπηρεσιακούς παράγοντες. Ο κ. Τσιάκος παρακολούθησε την πρόοδο των εργασιών για την ολοκλήρωση του αναδασμού, εργασίες που ήδη έχουν ξεκινήσει και αναμένεται να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς καθώς πλέον η αρχαιολογική υπηρεσία έχει ανάψει πράσινο φως για το έργο. Η πρόοδος των εργασιών αναμένεται να είναι ταχύτατη και η ολοκλήρωση τους αναμένεται στο τέλος του έτους, με βάση τις εκτιμήσεις του δ/ντη της Δ/νσης Τεχνικών Έργων κ. Δ. Κουτρομάνου ο οποίος και ενημέρωσε σχετικά τον Αντιπεριφερειάρχη.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για την περιοχή καθώς ο αναδασμός του αγροκτήματος στην περιοχή Αγιοπηγή – Μαύρικα ήταν ένα πάγιο αίτημα των αγροτών και των καλλιεργητών. Προχωράμε το έργο με γρήγορους ρυθμούς και
πάνω από όλα με σεβασμό στην πολιτιστική μας κληρονομία» δήλωσε ο
αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος και πρόσθεσε: «Τα έργα
αναδασμού αναμορφώνουν το αγροτικό τοπίο, καθιστούν λειτουργικότερο τον χώρο και βοηθούν σημαντικά τους αγρότες μας και γενικότερα τους ανθρώπους της υπαίθρου στην εργασία τους. Στο έργο που σήμερα βρισκόμαστε δημιουργούνται όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής ώστε το αγρόκτημα να αλλάξει όψη προς όφελος τόσο των ιδιοκτητών των αγροκτημάτων όσο και των καλλιεργητών», κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης.

Τεχνικά στοιχεία του έργου

Το έργο αναφέρεται στην κατασκευή των παράλληλων έργων (αποχετευτικό  – οδικό δίκτυο) των αγροκτημάτων Αγιοπηγής καλλιεργούμενης έκτασης 5.610 στρ., αριθμός ιδιοκτητών 442 αριθμός  τεμαχίων 518 και Μαύρικα
καλλιεργούμενης έκτασης  1.100 στρ. , αριθμός ιδιοκτητών 141 , αριθμός τεμαχίων 148 .

Με την κατασκευή των παράλληλων έργων των αγροκτημάτων Αγιοπηγής
–Μαύρικα   επιτυγχάνεται:
• Η καλύτερη πρόσβαση των αγροτών στα αγροτεμάχια με την κατασκευή των
αγροτικών δρόμων και των κιβωτοειδών οχετών.
• Η καλύτερη στράγγιση των αγροτεμαχίων με την κατασκευή των αποστραγγιστικών τάφρων , με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής.
• Προστασία του όλου αγροκτήματος από τις πλημμύρες αφού με την διευθέτηση η παροχέτευση των όμβριων γίνεται στους όμορους ποταμούς.
• Μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.

2.   ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΩΝ
Οι εργασίες είναι οι παρακάτω :
– Διάνοιξη  δευτερευουσών  αποστραγγιστικών τάφρων  συνολικού μήκους 5.600 μ..
– Διάνοιξη   τριτευουσών  τάφρων   συνολικού  μήκους  35.550μ.
–  Κατασκευή συμπιεσμένων επιχωμάτων.
–  Διάστρωση  των  μεταφερόμενων προϊόντων  εκσκαφής.
–  Αμμοχαλικόστρωση  αγροτικών  οδών συνολικού μήκους 33.440 μ με. πλάτος καταστρώματος  5,00μ.-8,00 μ και πάχος συμπιεσμένου αμμοχαλίκου 0,25μ.
–  Κατασκευή  είκοσι έξι  (26) κιβωτοειδών οχετών Κ1-1 από
προκατασκευασμένους οπλισμένους  σπόνδυλους,
–  Κατασκευή έξι (16)  κιβωτοειδών  οχετών   από οπλισμένο σκυρόδεμα
κατ. C20/25.
Τα προϊόντα εκσκαφής που θα προκύψουν από τη διάνοιξη των τριτευουσών και μέρους των δευτερευουσών, περίπου 145.000μ3 , θα εναποτεθούν παράπλευρα στις ζώνες που θα κατασκευασθούν αγροτικοί δρόμοι και θα διαστρωθούν.
Τα προϊόντα εκσκαφής που θα προκύψουν από τις υπόλοιπες δευτερεύουσες τάφρους, περίπου 22.000μ3 , θα μεταφερθούν και θα χρησιμοποιηθούν για την επίχωση των μικρών υπαρχόντων ρεμάτων τα οποία είναι ανενεργά.