- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Με επιτυχία η βιβλιοπαρουσίαση του ΚΚΕ στο Νεοχώρι

Πολιτική εκδήλωση οργάνωσε η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ την Παρασκευή 14 Αυγούστου στο Νεοχώρι Καρδίτσας, στην οποία έγινε παρουσίαση του βιβλίου του Μενέλαου Μούστου(Δάφνη) με τίτλο «Αφηγησεις για τον δημοκρατικο στρατο»

Η εκδήλωση αποτέλεσε συμβολή της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ στον αγώνα των φορέων της περιοχής για να μην μετατραπούν οι βουνοκορφές των Αγράφων σε αιολικά πάρκα και να μην παραδοθεί παραγόμενη ενέργεια και  το βαρύ ιστορικό φορτίο της περιοχής «δώρο» στο ιδιωτικό κεφάλαιο

Ο Βασίλης Ελευθερίου, μέλος της ΤΕ, ανοίγοντας την εκδήλωση, επεσήμανε το συμβολισμό της και την αναγκαιότητα συνέχισης του αγώνα των φορέων ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος που συνεπάγει η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Στη συνέχεια ο Αστέρης Χαλάτσης μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ανατολική Μεσόγειο και στην όξυνση της  τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυση της πάλης του λαού για την απεμπλοκή της χώρας μας από αυτούς τους σχεδιασμούς που οδηγεί στη συνεκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών περιοχών και την αλλαγή συνόρων και διεθνών συνθηκών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ομιλητής στην εξέλιξη της πανδημίας και τις κυβερνητικές ευθύνες αφού παρά την πειθαρχία που έδειξε ο λαός  η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το χρόνο για την ουσιαστική θωράκιση του δημόσιου συστήματος με αυξημένη χρηματοδότηση, αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση των υποδομών και μέσων υγείας. Αντίθετα, προκειμένου να μην μειωθούν τα κέρδη του τουριστικού και μεταφορικού κεφαλαίου, έκανε λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα που αφορούν το ποσοστό πληρότητας των αεροπλάνων και πλοίων.

Ο κεντρικός  ομιλητής στην εκδήλωση, ο  Θανάσης Λεκάτης μέλος  της Επιτροπής Αρχείου του ΚΚΕ, έκανε παρουσίαση του συγκεκριμένου βιβλίου του Μενέλαου Μούστου(Δάφνη). Επεσήμανε πως ο τρόπος που περιγράφει ο συγγραφέας-μαχητής ο ίδιος- τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή αναδεικνύει το ψυχικό μεγαλείο των μαχητών και των στελεχών του ΚΚΕ, τις ευφυείς κινήσεις τακτικής των τμημάτων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα γεγονότα της Νιάλας το 1947 τονίζοντας πως δεν ήταν γεγονός συμφιλίωσης του ΔΣΕ με τον εθνικό στρατό η ανταλλαγή σοκολάτας στις κοινές σκηνές του αναγκάστηκαν λόγω της σφοδρής χιονοθύελλας να διανυκτερεύσουν. Το γεγονός αποτελεί κορυφαίο σημείο της  ασυμβίβαστης πάλης που είχε  σαν αποτέλεσμα τη σύλληψη και την εκτέλεση τις επόμενες μέρες των πρωτοπόρων στελεχών του κόμματος Κουσιάντζα  Τσιρώνη κλπ.

Αυτή η κορύφωση της αυτοθυσίας και της αποφασιστικότητας των μαχητών και στελεχών δεν είναι συμβατή με την εγκατάσταση στην περιοχή συμπλέγματος ανεμογεννητριών και πυλώνων μεταφοράς  ηλεκτρικού ρεύματος. Απαιτείται ανυποχώρητος αγώνας με σταθερό προσανατολισμό χωρίς ταλαντεύσεις του τύπου συμμετοχή μεν σε κινητοποιήσεις και παράλληλα συμφωνία με την παράδοση γης και υποδομών στις εταιρίες.

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η παράδοση ευρημάτων –ιστορικών τεκμηρίων κλπ, (κάλυκες, παγούρι, θραύσματα όλμων) που βρέθηκαν σε οχυρωματικές θέσεις του ΔΣΕ στην περιοχή από τον φίλο ορειβάτη  Βλάση Παπαθωμά,   για τον εμπλουτισμό του αρχειακού υλικού του Κόμματο.

Το βιβλίο «ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ» παραδόθηκε δια του προέδρου Γιώργο Καραντώνη στο Σύλλογο Νέων Νεοχωρίου ως τιμητική προσφορά   για την πολύτιμη συνεργασία

Στο χώρο υπήρξε διάθεση του συγκεκριμένου βιβλίου που ως γνωστό αποτελεί φωτογραφική ανατύπωση της έκδοσης που είχε κυκλοφορήσει το 1945 από τις Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις. Είναι προσφορά  από το Αρχείο του ΚΚΕ και στο περιεχόμενό του ο αναγνώστης μπορεί να γνωρίσει πλευρές της δράσης του ΔΣΕ στην περιοχή. Το βιβλίο διατίθεται από τις οργανώσεις του ΚΚΕ και την ΤΕ