- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Με επιτυχία το πρόγραμμα οδικής ασφάλειας Καν’ το σωστά

Μεγάλη απήχηση στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους γονείς, καθώς και τους πολίτες που παρακολούθησαν την ανοιχτή εκδήλωση, είχε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Καν’ το σωστά” με θέμα την οδική ασφάλεια που υλοποίησε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας ο Δήμος Καρδίτσας σε συνεργασία με το  Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς”και τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας.

Στην υλοποίηση του προγράμματος συνέβαλε οικονομικά η “Κεντρική Οδός ΑΕ” που έχει αναλάβει την κατασκευή του Ε65 καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του κόστους του προγράμματος, το οποίο παρακολούθησαν 750 περίπου μαθητές Β’ Λυκείου σχολείων του Δήμου Καρδίτσας, αλλά και άλλων δήμων της περιοχή μας που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον και περιελάμβανε θεωρητική και βιωματική εκπαίδευση από στελέχη του Ι.Ο.Α.Σ.

Το θεωρητικό μέρος του προγράμματος υλοποιήθηκε στην αίθουσα του 1ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας  και περιελάμβανε ομιλία και συζήτηση, προβολή παρουσίασης και videos.

Η βιωματική εκπαίδευση υλοποιήθηκε σε στεγασμένο χώρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας, όπου οι μαθητές αξιοποιώντας ειδικό εξοπλισμό του Ινστιτούτου και συγκεκριμένα προσομοιωτή ανατροπής αυτοκινήτου, προσομοιωτή πρόσκρουσης, γυαλιά προσομοίωσης μέθης, και ζυγαριά συσχέτισης βάρους – ταχύτητας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από  βιωματικές διαδικασίες τους κινδύνους των δρόμων, τις συνέπειες λανθασμένων αποφάσεων και κακής συμπεριφοράς, τα λάθη που κάνουν οι οδηγοί στο δρόμο και τους κινδύνους που μπορούν αυτά να προκαλέσουν.

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε και μια εκδήλωση θεωρητικής και βιωματικής εκπαίδευσης ανοιχτή για το κοινό, την οποία παρακολούθησαν πολλοί συμπολίτες.

Κοινή ήταν η εκτίμηση όλων οτι το πρόγραμμα είχε πολύ θετικό αντίκτυπο στους μαθητές που παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο το θεωρητικό, όσο και το βιωματικό στάδιο της εκπαίδευσης και θα είναι τεράστιο κέρδος για τους ίδιους και τις οικογένειές τους αν, ως μελλοντικοί οδηγοί, εφαρμόσουν έστω και ένα μέρος όσων είδαν, άκουσαν και βίωσαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Ο Δήμος Καρδίτσας ευχαριστεί το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς” και τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας για τη συνεργασία, την “Κεντρική Οδός ΑΕ¨” για την οικονομική της συμβολή, καθώς και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρδίτσας και το 1ο ΕΠΑΛ για την παραχώρηση του χώρου τους για τις ανάγκες υλοποίησης του προγράμματος.