- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Με κατάνυξη εορτάστηκε η δεσποτική εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου

Με κατάνυξη εορτάστηκε η δεσποτική εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής Καρύτσας Δολόπων, της οποίας το Καθολικό είναι αφιερωμένο στην Ανάληψη του Κυρίου το εσπέρας της Τετάρτης 5 και Πέμπτης 5 Ιουνίου 2019.

Με την ευχή και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Τιμοθέου τελέσθηκε την παραμονή η ακολουθία του Εσπερινού χοροστατούντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Θεοκλήτου Δήμου, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Πετριλίων συμπαραστατουμένου του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Αμφιλοχίου Παπανδρέου, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς μας Μητροπόλεως και Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Παναγίας Πελεκητής και Πρεσβυτέρων της περιοχής.

Την κυριώνυμο ημέρα, προέστη της ακολουθίας του Όρθρου, της Θείας Λειτουργίας και ομίλησε ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της ως άνω Ιεράς Μονής.

Παράλληλα, στο χώρο της Ιεράς Μονής πραγματοποιήθηκε συνάντηση όπου και διαμορφώθηκε η πρόταση της δημιουργίας του «μονοπατιού των προσκυνητών» (pilgrims’ way).

Πρόκειται για μια πολυήμερη ορεινή πεζοπορική διαδρομή που ενώνει τις δύο παραπάνω Ιερές Μονές, δηλαδή την Ι.Μ. Πελεκητής και την Ι.Μ. Σπηλιάς και ακολουθεί τα βήματα των προσκυνητών που την διέσχιζαν. Πρόκειται για μια παράδοση που χάνεται στα βάθη των αιώνων, μάρτυρες της οποίας είναι και οι πρόσφατες γενιές των Αγραφιωτών. Στην συνάντηση μετείχαν ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Κεραμιτζής, υπεύθυνος του γραφείου προσκυνηματικού τουρισμού και περιηγήσεων της Ι. Μητροπόλεως, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Πελεκητής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αμφιλόχιος Παπανδρέου, ο νεοκλεγής Δήμαρχος Αργιθέας κ. Ανδρέας Στεργίου, ο νεοκλεγής Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Ορειβατικού Σύλλογου Καρδίτσας, κ. Απόστολος Κηρύκος και πλήθος εθελοντών από την Καρδίτσα, τον Βόλο, την Λάρισα και την Ευρυτανία. Επιπλέον στον σχεδιασμό της διαδρομής περιλαμβάνονται το καταφύγιο Αγράφων, το Νεοχώρικαι τα υπόλοιπα χωριά της δυτικής όχθης της λίμνης Πλαστήρα ως την Ι.Μ. Παναγίας Πελεκητής. Οι τεχνικές προδιαγραφές θα είναι σύμφωνες με την ελληνική νομοθεσία περί μονοπατιών και η προοπτική της πιστοποίησης από την Ορειβατική Ομοσπονδία Πεζοπορίας – Ορειβασίας μπορεί να δώσει διεθνή ακτινοβολία. Η φυσική ομορφιά και τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά των περιοχών που διασχίζει το μονοπάτι είναι μοναδικά και εγγυώνται την επιτυχία του εγχειρήματος η υλοποίηση του οποίου είναι χαμηλού κόστους και μηδαμινού περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Ήδη η διαδρομή είναι ήδη χαρτογραφημένη και τμήμα της έχει σηματοδοτηθεί από τον ΕΟΣΚ. Η συνέχεια απαιτεί προσαρμογή με τις προδιαγραφές της ελληνικής νομοθεσίας την συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων (συλλόγων, υπηρεσιών, τοπικής αυτοδιοίκησης) και την υλοποίηση της πρότασης.