- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Με μία ενδιαφέρουσα ημερίδα για τη «Βιοποικιλότητα στη γεωργία» ξεκίνησε η 4η Εαρινή Γιορτή της Φύσης

Η αξία των ντόπιων ποικιλιών και η ανάγκη για τη διάσωση, διάδοση και χρήση τους αναδείχτηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας με «Βιοποικιλότητα στη γεωργία» που πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Κυριακής 3 Μαϊου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας, στα πλαίσια της 4ης Εαρινής Γιορτής της Φύσης που διοργάνωσε η  ΟικόΣφαιρα (κίνηση για το περιβάλλον, τον άνθρωπο και την ποιότητα ζωής), μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων – Γενική Γραμματεία Πολιτισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας και με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, το  Δήμο   Αργιθέας,  την ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε. – Europe Direct Καρδίτσας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου και το Σύλλογο Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας.

Το κοινό καλωσόρισε εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας ο αρχαιολόγος κ. Κώστας Βουζαξάκης και ακολούθησε η παρουσίαση των εξής θεμάτων :

α) «Συλλέγοντας τους σπόρους του παρελθόντος μας: μια συνοπτική ματιά στο ερευνητικό πεδίο της αρχαιοβοτανικής». Ομιλήτρια: Γεωργία Κοτζαμάνη – Αρχαιολόγος – Αρχαιοβοτανολόγος – Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων.

β) «Τοπικές ποικιλίες αμπέλου. Η σημασία τους στον χαρακτήρα του ελληνικού αμπελώνα. Η περίπτωση του Ν. Καρδίτσας». Ομιλητής: Θανάσης Καραθάνος – Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων – Βιοκαλλιεργητής.

γ) «Παραδοσιακές ποικιλίες και βιοποικιλότητα». Ομιλητής: Ευάγγελος Αβδελάς – Γεωπόνος – Μέλος Πελίτι – Ιδρυτικό μέλος των γεωπόνων του κόσμου

Ας δούμε τα βασικότερα σημεία των παραπάνω εισηγήσεων :

 

«Συλλέγοντας τους σπόρους του παρελθόντος μας: μια συνοπτική ματιά στο ερευνητικό πεδίο της αρχαιοβοτανικής» (Γεωργία Κοτζαμάνη)

Νεολιθική οικονομία

Δημητριακά: μονόκοκκο και δίκοκκο σιτάρι και κριθάρι. Έμφαση στη χρήση του μονόκοκκου σιταριού στη Βόρεια Ελλάδα έναντι του δίκοκκου στη Νότια Ελλάδα. Καταγραφή ενός νέου είδους (πιθανόν Tr. timopheevi) σε θέσεις της Β. Ελλάδας.

Όσπρια: φακή, ρόβι, κουκί, μπιζέλι, βίκος. Σταθερή παρουσία στις αρχαιοβοτανικές συγκεντρώσεις. Σημαντική πηγή πρωτεϊνών στην προϊστορική διατροφή.

Φρούτα και καρποί:  σύκο, σταφύλι, ελιά, βατόμουρο, μήλο, αχλάδι, προύνος, σαμπούκος, κράνο, βελανίδι, αμύγδαλο, φουντούκι, αγριομελικουκιά, σχοίνος, άρκευθος κλπ. Ενδείξεις για έναρξη καλλιέργειας του λιναριού και για παραγωγή κρασιού από τα τέλη της Νεολιθικής εποχής (ευρήματα καταλοίπων οινοποίησης από το Ντικίλι Τας τέλη 5ης χιλιετίας π.Χ.).

Άγρια χλωρίδα: μεγάλη ποικιλία φυτών που παραπέμπουν σε διαφορετικά οικοσυστήματα και δίνουν πληροφορίες για το περιβάλλον των διαφόρων αρχαιολογικών θέσεων και τους τρόπους εκμετάλλευσής του. Κάποια από αυτά πιθανώς συλλέγονταν και χρησιμοποιούνταν στις καθημερινές δραστηριότητες  ανάλογα με τις ιδιότητές τους. Άλλα εντοπίζονται ως συστατικά της κοπριάς των ζώων που φυλάσσονταν στους οικισμούς και μας πληροφορούν για το περιβάλλον βόσκησης.

 

 

«Παραδοσιακές ποικιλίες και βιοποικιλότητα» (Ευάγγελος Αβδελάς)

Αιτία εξαφάνισης ντόπιων ποικιλιών

Επήλθε ανταγωνισμός σε μεγαλύτερες αγορές (εκτός των τοπικών αγορών),  λόγω κυρίως του κόστους

 

Αξία των ντόπιων ποικιλιών

 

Τα συμπεράσματα των επιστημόνων

των δυνατοτήτων τους στους  απογόνους, δηλαδή στις εμπορικές

ποικιλίες που θα προκύψουν.

 

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε εμείς

 

 

«Τοπικές ποικιλίες αμπέλου. Η σημασία τους στον χαρακτήρα του ελληνικού αμπελώνα. Η περίπτωση του Ν. Καρδίτσας»(Θανάσης Καραθάνος)

Ο αμπελώνας της Καρδίτσας

 

Οι αμπελουργικές ζώνες του Νομού Καρδίτσας

 

Τοπικές ποικιλίες αμπέλου

Μπατίκι : Χαμηλή σε οξύτητα λευκή ποικιλία της κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδας, το μπατίκι παλαιότερα έδινε σταφύλια για επιτραπέζια χρήση αλλά και παραγωγή τοπικών κρασιών. Ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο στην περιοχή της Καρδίτσας και αποτελούσε τη βασικότερη λευκή ποικιλία

Μαύρο Μεσενικόλα : Λίγες ποικιλίες έχουν το προνόμιο της αποκλειστικής καλλιέργειάς τους σε μία μόνο περιοχή. Σύμφωνα με την παράδοση, η ερυθρή ποικιλία μαύρο μεσενικόλα, πήρε το όνομά της από τον Ενετό αξιωματούχο Μεσιέ Νικόλας (μεσενικόλα) που τη φύτεψε στην περιοχή του ομώνυμου χωριού.

Λημνιώνα : Η λημνιώνα προέρχεται από τη Θεσσαλία και ειδικότερα από την  περιοχή της Καρδίτσας. Σήμερα, λόγω του υποσχόμενου προφίλ της, καλλιεργείται σε όλη τη Θεσσαλία και διαδόθηκε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, συχνά όμως πειραματικά.

Μαύρο Μοσχάτο : Είναι μία από τις λίγες ποικιλίες που οινοποιούνται και παράλληλα καταναλώνονται ως επιτραπέζιες, γιατί έχει νόστιμο σταφύλι, με έντονο άρωμα, αλλά και συμμετέχει σε ερυθρά, ροζέ και γλυκά κρασιά. Το Μαύρο Μοσχάτο συναντάται σχεδόν αποκλειστικά στην περιοχή της Καρδίτσας.

Ακολούθησε διάλογος με το κοινό, ενώ μετά το τέλος της ημερίδας ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων προσέφερε παραδοσιακά εδέσματα.

 

Δράσεις για τα παιδιά

Στον υπαίθριο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε διαδραστικό παιχνίδι με θέμα : «Το τραγούδι της άνοιξης». Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να ζωγραφίσουν, να τραγουδήσουν και να δραματοποιήσουν το τραγούδι της άνοιξης στα ελληνικά και στα αγγλικά. Εμψύχωσαν οι παιδαγωγοί : Ειρήνη Καραδήμου και Μυρσίνη Χαρκοπλιά. Η συγκεκριμένη εκδήλωση οργανώθηκε από τον Μορφωτικό Σύλλογο Σοφάδων.

Η 4η Εαρινή Γιορτή της Φύσης,  η οποία αφιερώνεται στην ανάγκη για δημιουργία τράπεζας παραδοσιακών σπόρων με σκοπό τη διάσωση, διάδοση και χρήση τους, συνεχίστηκε και το απόγευμα, με ακόμα περισσότερες εκδηλώσεις και δράσεις για μικρούς και μεγάλους.