- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Με σημαντικά μηνύματα η Γ.Σ. του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Καρδίτσας

Το περασμένο Σάββατο 23 Φεβρουαρίου διεξήχθη η ετήσια Γενική Συνέλευση του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Καρδίτσας με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων από τα 19 Αγροκτήματα που τελούν υπό τη δικαιοδοσία του Οργανισμού.

Το αξιοσημείωτο της εκδήλωσης ήταν η τιμητική παρουσία του περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστού ο οποίος στην ομιλία του τόνισε την προτεραιότητα και τις δράσεις της περιφέρειας Θεσσαλίας για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα αλλά και την σταθερή του προσήλωση σε πρωτοβουλίες που βοηθούν την ορθολογική διαχείριση του αρδευτικού νερού στη Θεσσαλία. Επισήμανε για ακόμη μία φορά την κατάφωρη αδικία της επιβολής του περιβαλλοντικού τέλους στο νερό, που πλήττει ιδιαίτερα τους Θεσσαλούς αγρότες. Δήλωσε επίσης ότι η παρουσία του στη γενική συνέλευση του ΤΟΕΒ Ταυρωπού είναι μηνυματική θέλοντας να υποστηρίξει και να υπογραμμίσει την μεγάλη σημασία που θα πρέπει πλέον να δώσουμε όλοι μας στην χρηστή διαχείριση χρημάτων που οι ίδιοι οι αγρότες μας εισφέρουν.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Μαρκινός Αθανάσιος και τα μέλη του Δ.Σ., παρουσίασαν στη Γενική Συνέλευση τα πεπραγμένα της Διοίκησης του έτους 2018 και έθεσαν τις προτεραιότητες και τους στόχους για το μέλλον του Οργανισμού και τον προγραμματισμό των ενεργειών για το νέοέτος, κίνηση συμβατή με τη γενικότερη φιλοσοφία που εγκαινιάστηκε από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της τρέχουσας Διοίκησης, με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας και την ενημέρωση των μελών του Οργανισμού.

Τα αποτελέσματα της προσπάθειας εξ ορθολογισμού των εξόδων, καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής και εκσυγχρονισμού του οργανισμού που αυτή η διοίκηση καταβάλει τα τελευταία 2,5 χρόνια, έφεραν τον οργανισμό για άλλη μια χρονιά να παρουσιάζει ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση της οικονομικής θέσης, παρόλες τις πολύ αυξημένες πραγματοποιηθείσες δαπάνες για αγορά νέου εξοπλισμού (200.000 ευρώ το 2018).Όλα τα ανωτέρω, είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της οικονομικής θέσης, φτάνοντας την 31η/12/2018 στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία του (660.231 Ευρώ), όπως φαίνεται και στο διάγραμμα 1.

Αυτή η οικονομική θέση, όπως ειπώθηκε, δίνει πλέον τη δυνατότητα στον Οργανισμό, τη νέα χρονιά να αυξήσει τις δαπάνες για την επέκταση της αντικατάστασης και του εκσυγχρονισμού του μηχανολογικού του εξοπλισμού σε πρωτόγνωρο επίπεδο (400.000 Ευρώ έναντι 230.000 πέρυσι) και συνάμα να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες βελτίωσης του δικτύου αγροτικών δρόμων, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική βιωσιμότητα και η πορεία του Οργανισμού τα επόμενα χρόνια. Εξάλλου, στην κατεύθυνση αυτή, έχουν ελαχιστοποιηθεί τα έξοδα που αφορούν το Δ.Σ., τα οποία είναι σχεδόν μηδενικά για το έτος 2018. Με τις επισημάνσεις αυτές έγινε και η έγκριση του προϋπολογισμού του 2019.

Ακόμη, αποφασίστηκε ομόφωνα η διατήρηση των τελών στα ίδια επίπεδα για τη νέα αρδευτική περίοδο (4 ευρώ/στρέμμα στραγγιστικά και 4 ευρώ/στρέμμα αρδευτικά), ενώ ενημερώθηκαν τα μέλη για το νέο περιβαλλοντικό τέλος που έχει επιβληθεί από 1η/1/2019και για το οποίο ηπρόθεση της διοίκησης του οργανισμού είναι να μην επιβαρύνει τους παραγωγούς μέληγια το 2019 αναλαμβάνοντας την καταβολή του ο ίδιος ο οργανισμός.

Επιπρόσθετα, ενόψει της υποχρεωτικής προσκόμισης βεβαίωσης μη οφειλής του ΤΟΕΒ στις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ για την πολλαπλή συμμόρφωση, αποφασίστηκε ομόφωνα η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών των παρελθουσών χρήσεων μέχρι την 31η/12/2017, με σκοπό να μπορούν οι παραγωγοί μέλη να ανταποκριθούν στις οφειλές τους και να αποφευχθεί η δυσάρεστη συνέπεια της δέσμευσης των επιδοτήσεων τους, η οποία ρύθμιση θα διαμορφώνεται σε πέντε ισόποσες δόσεις (20%) με τις ακόλουθες καταβολές: (α) μέχρι την 31η Αυγούστου 2019, (β) μέχρι 20/11/2019, (γ) μέχρι την 1/4/2020, (δ) μέχρι  την 20/11/2020 και (ε) μέχρι την 1/4/2021.

Επίσης, μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι δράσεις της χρονιάς που πέρασε και οι δείκτες απόδοσης του εξοπλισμού ώστε να προκύψουν τα ανάλογα συμπεράσματα, δεδομένου ότι ο εξοπλισμός του οργανισμού το 2018 για πρώτη χρονιά λειτούργησε σε δύο βάρδιες (πρωί-απόγευμα). Έγινε ειδική αναφορά στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης αρδευτικού νερούπου αναπτύχθηκε με ιδία δαπάνη του Οργανισμού (λογισμικό με το όνομα «Καλλιρόη» για την ηλεκτρονική καταγραφή και διαχείριση του αρδευτικού νερού σε πραγματικό χρόνο με χρήση έξυπνων τηλεφώνων).Για το 2019 η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη προς χρήση και από τους ίδιους τους παραγωγούς μέλη.

Ενημερώθηκε το σώμα για την επισκευή του κεντρικού θυροφράγματος στην κεφαλή του δικτύου στην αναρρυθμιστική λίμνη, που λόγω φθοράς, παρουσίαζε απώλειες σημαντικών ποσοτήτων νερού, όταν το δίκτυο δεν λειτουργούσε (απώλειες που εκτιμήθηκαν σε πάνω από 20.000 κυβικά μέτρα νερού το 24ωρο). Επιπλέον, για τη νέα χρονιά έχει δρομολογηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο της πλήρους αυτοματοποίησης της λειτουργίας του, ώστε μεταξύ άλλων να προσφέρει και τον εξ’ αποστάσεως έλεγχο του θυροφράγματος μέσω τηλεμετρίας. Επισημάνθηκε επίσης η σταθερή υποστήριξη της διοίκησης στην επέκταση του αγροτικού εξηλεκτρισμού μέσα στο δίκτυο, αφού το χρόνο που πέρασε ενέκρινε δεκάδες αιτήσεις παραγωγών μελών.

Παρουσιάστηκε επίσης η αγορά του καινούργιου εκσκαπτικού μηχανήματος αξίας 176.849 Ευρώ (142.620 + 34.228 ΦΠΑ) με ιδία κεφάλαια του Οργανισμού, μετά από ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία, αλλά και η αγορά με την ίδια διαδικασία καινούργιου καταστροφέα βαρέως τύπου ως παρελκόμενου σε γεωργικό ελκυστήρα, για την μηχανική καταπολέμηση της αυτοφυούς βλάστησης στο αρδευτικό, οδικό και αποστραγγιστικό δίκτυοτου Οργανισμού. Το κόστος του έφτασε τις 37.014 Ευρώ (29.850 + 7.164 ΦΠΑ) και θα μπει σε λειτουργία πριν τη φετινή άνοιξη. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της αντίληψης της νέας Διοίκησης για την αντιμετώπιση προβλημάτων σχετικών με την αυτοφυή βλάστηση, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια ανθρώπων και ζώων και στο γενικότερο αυτό πλαίσιο, γίνεται προσπάθεια μείωσης της χημικής καταπολέμησης στο ελάχιστο δυνατό και αντικατάσταση αυτής με μηχανική καταπολέμηση όπου καθίσταται εφικτό, για την προστασία των δικτύων.

Στον επίλογο της Γενικής Συνέλευσης, η Διοίκηση ευχαρίστησε όλους τους παραγωγούς, για την εμπιστοσύνη με την οποία την περιβάλλουν και δόθηκαν εγγυήσεις ότι και τη νέα χρονιά οι προσπάθειές του Δ.Σ. θα συνεχιστούν ώστε να εξελιχθείο ΤΟΕΒ Ταυρωπού σ’ έναν σύγχρονο οργανισμό πρότυπο, στην υπηρεσία των παραγωγών του.