- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Με υψηλούς στόχους αρχίζει η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Με υψηλούς στόχους και για τη φετινή χρονιά ο Δήμος Καρδίτσας συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Η φετινή διοργάνωση έρχεται ως συνέχεια μιας πολύ πετυχημένης περυσινής εκδήλωσης η οποία οδήγησε σε πρωτιά της Καρδίτσας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ 3.134 πόλεων που είχαν δηλώσει συμμετοχή. Η πρωτιά αυτή έφερε και τη βράβευση της πόλης σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Ζάππειο μέγαρο υπό την αιγίδα της προεδρίας της Δημοκρατίας.

Η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, παρά το γεγονός ότι πραγματοποιείται σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης εκτός από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται και στις οποίες συμμετέχουν δεκάδες σύλλογοι και φορείς, εμπλέκοντας εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους δημότες, έχει και νέα επιτεύγματα να παρουσιάσει.

Ως σημεία κεντρικής αναφοράς θα πρέπει να αναφερθούν η καθιέρωση του «Ουράνιου Ποδηλάτη», έργο του αείμνηστου Καρδιτσιώτη ζωγράφου Παντελή Σαμπαλιώτη, ως επίσημο έμβλημα πλέον του Δήμου.

Ακόμη σημαντική είναι η προσπάθεια που ξεκίνησε και σύντομα ολοκληρώνεται, για την μείωση του ορίου ταχύτητας σε κεντρικούς τομείς της πόλης στα 30 χιλ. ώρα. Το μέτρο έχει προφανή οφέλη τόσο στην διευκόλυνση και την ασφάλεια κίνησης πεζών και ποδηλάτων, όσο και  στη μείωση ρύπανσης της ατμόσφαιρας.

Επίσης με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής εγκαθίσταται σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθώς και μέτρησης μετεωρολογικών δεδομένων.

Ένα άλλο σημείο είναι η κατασκευή νέων ποδηλατοδρόμων. Ήδη ο ποδηλατόδρομος επί της Ηρώων Πολυτεχνείου προχωρά ενώ προγραμματίζονται και άλλοι όπως στη Δ. Λάππα.

Τέλος ο Δήμος Καρδίτσας πιστοποιήθηκε και επίσημα ως Δήμος υποστήριξης των υπαλλήλων του που χρησιμοποιούν ποδήλατο.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την αυριανή έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας ( 16 – 22 Σεπτεμβρίου) ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πέρυσι καταφέραμε και κατακτήσαμε την πρώτη θέση στην Ευρώπη. Ήταν μια πρωτιά που σηματοδότησε την εξωστρέφεια της πόλης και φυσικά χρειάστηκε πολύ και συστηματική δουλειά για να επιτευχθεί. Φέτος συνεχίζουμε εξίσου δυναμικά κάτω βέβαια από άλλες συνθήκες. Εχουμε πλέον ως επίσημο έμβλημα του Δήμου τον «Ουράνιο Ποδηλάτη». Επίσης σύντομα δημοπρατούμε την κατασκευή νέου ποδηλατοδρόμου επί της Ηρώων Πολυτεχνείου έργο για το οποίο θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό, για την ουσιαστική συμβολή στην κατασκευή του και φυσικά για την χρηματοδότηση του. Το δίκτυο ποδηλατοδρόμων θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο με επέκταση και στη Δ. Λάππα. Προχωρούμε λοιπόν με συγκεκριμένα βήματα στην κεφαλαιοποίηση της Ευρωπαϊκής πρωτιάς που κατακτήσαμε. Να τονίσω ακόμη ότι αποφασίσαμε ως Δημ. Συμβούλιο και προωθούμε τη μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ  στο κέντρο της πόλης ενώ εγκαθιστούμε και σταθμό μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Εδώ είμαστε λοιπόν και με συγκεκριμένες ενέργειες αλλάζουμε την Καρδίτσα, σε μια σύγχρονη αλλά ταυτόχρονα φιλική προς τους δημότες της και προς το περιβάλλον πόλη».

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων/νος Αγοραστός ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι το περιβάλλον είναι προτεραιότητα για την Περιφέρεια και προς αυτή την κατεύθυνση χρηματοδοτούνται μια σειρά έργων όπως είναι οι ποδηλατόδρομοι κ.α.».

Στη συνέντευξη τύπου εκτός των κκ. Τσιάκου και Αγοραστού παραβρέθηκαν ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κ. Νούσιος, ο αντιδήμαρχος κ. Αριστ. Σπάνιας, ο Δημ. Σύμβουλος κ. Θ. Θεοδωρόπουλος, η πρόεδρος της Τ.Κ. Καρδίτσας κ. Β. Γιαβάζη και η τοπική συντονίστρια σε θέματα κινητικότητας κ. Ν. Τζέλλου.  Στο τέλος της εκδήλωσης ο Δήμαρχος προσέφερε στον Περιφερειάρχη συμβολικά ένα μπλουζάκι με το σήμα του «Ουράνιου ποδηλάτη» και μικρά αναμνηστικά.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της πρώτης μέρας:

Τετάρτη 16/09/2020            

 Πρωί

Τελετή έναρξης

09.00-13.00  Θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία από το Τμήμα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας.

11.00 18η Πανελλήνια  Λαμπαδηδρομία Εθελοντικής Αιμοδοσίας με την επιμέλεια του Δήμου Καρδίτσας και του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Καρδίτσας (ΔΟΠΑΚ), σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α), τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Καρδίτσας, το 3ο & 8ο Δημοτικό Σχολείο, το Θεοδωρίδειο Κέντρο «Ορίζοντες»  και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Αφετηρία το σπίτι του Συλλόγου των Εθελοντών Αιμοδοτών Καρδίτσας στην οδό Λ.Σακελλαρίου  και τέρμα η κεντρική πλατεία Ελευθερίας.

– Ομιλία και δημόσια υπογραφή της Χάρτας της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας από το Δήμαρχο.

– Γνωριμία με τον EDGAR τη μασκότ της Ευρωπαϊκής  Εβδομάδας Κινητικότητας.

– Συμμετοχή του “SOS BEE” με περίπτερο στην κεντρική πλατεία με αναφορά στην ηλεκτροκίνηση και παρουσίαση της μασκότ “BEElectra”.

09.00-13.00 Ενημέρωση για την ασφαλή οδήγηση ποδηλάτου σε δημοτικά σχολεία της  Καρδίτσας, από τον υπεύθυνο υπάλληλο του Δήμου και τον Ποδηλατικό Όμιλο Καρδίτσας

13.00 «Ποδηλατώ με τον Δήμαρχο», ποδηλατοβόλτα των υπαλλήλων του Δήμου, με τον Δήμαρχο, καφές και συζήτηση στο Άλσος Παυσιλύπου.

Απονομή από τον Δήμαρχο, των βραβείων  του πανελλήνιου διαγωνισμού «Με ποδήλατο στη δουλειά» στην ομάδα του Τμήματος Προμηθειών Υλικών, Εξοπλισμού, Υπηρεσιών,  για την διάκρισή τους στο διαγωνισμό.

Απόγευμα

18.30  Ομαδική προπόνηση – αερόβια άσκηση και ενημέρωση για τα μυστικά του Μαραθωνίου δρόμου, στο Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας, από τον Αθλητικό – Πολιτιστικό Σύλλογο Δρομέων Καρδίτσας.