- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος: Συνιστούμε ηρεμία και αυτοσυγκράτηση

Αγαπητά μου παιδιά εν Κυρίω, μετά την παρουσία και την ταχύτατη εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, «κρίμασι νοΐς Κύριος οίδεν» μέσῳ ποίων τρόπων και καταστάσεων, και μπροστά στο γεγονός της αύξησης των θυμάτων και του συνεχώς πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων ανάμεσά μας, ακολουθώντας με προσοχή τις υποδείξεις και προτροπές των αρμοδίων και υπευθύνων προσώπων της Πολιτείας μας αλλά και μετά την χθεσινή Απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, επιθυμώ να εκφράσω πρώτα και κύρια ευγνωμοσύνη και ικεσίες προς τον Πανοικτίρμονα Κύριο μας, και κατόπιν να επικοινωνήσω με όλους σας με την γλώσσα της ευθύνης, της αλήθειας, της αγάπης και του ποιμαντικού ενδιαφέροντος.

Βέβαια ήδη έχει εκδοθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ἡ «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών …» εκ μέρους της Ελληνικής Κυβερνήσεως και έχοντας υπ’ όψιν όλα τα ανωτέρω σας γνωρίζω:

  1. Τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως θα παραμείνουν κλειστά όλον αυτόν τον καιρό και θα δεχόμεθα τα αιτήματα των συμπολιτών μας μέσῳ του email: info@imthf.gr [1].
  2. Ομοίως δεν θα λειτουργούν το Βιβλιοπωλείο μας, το Κηροπλαστείο και όλα τα Πνευματικά Κέντρα της Ιεράς Μητροπόλεως και των Ενοριών.
  3. Για το Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως έχει δοθεί αυστηρή εντολή και απαγορεύεται η είσοδος στους συγγενείς και φίλους των τροφίμων.
  4. Τα Σπίτια Αγάπης, τα συσσίτια της Εκκλησίας μας, θα παραμείνουν κλειστά και θα δοθούν δέματα στους αδελφούς μας που έχουν ανάγκη.
  5. Τα Κατηχητικά Σχολεία, τα Ιερατικά Σεμινάρια και οι Ιερατικές Συνάξεις ομοίως αναβάλλονται για ευθετώτερο χρόνο.
  6. Η προσέλευση ιερών Εικόνων και ιερών Λειψάνων στους Ιερούς Ναούς ομοίως αναβάλλονται.
  7. Περί των Ιερών Ναών και Ιερών Μονών:
  1. Παρακαλώ τούς πάντες και ιδιαιτέρως τους ηλικιωμένους ανθρώπους και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να παραμένουν στις οικίες τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός τους με άλλους συνανθρώπους τους. Ο καθένας πρέπει να αισθάνεται σαν να είναι φορέας του συγκεκριμένου ιού, τον οποίο οφείλει να μην μεταδώσει στονδιπλανό του, και ως εκ τούτου πρέπει να προφυλάξει τούς συνανθρώπους του και τον εαυτό του.
  2. Υιοθετούμε όλα τα μέτρα, που λαμβάνει άμεσα η Ελληνική Πολιτεία για την αντιμετώπιση διασποράς του ιού και το ίδιο θα πράξουμε σε οτιδήποτε άλλο υποδειχθεί σε σχέση προς την πορεία εξέλιξης του ιού κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
  3. Συνιστούμε ηρεμία, αυτοσυγκράτηση, εμπιστοσύνη στις Υγειονομικές Αρχές και στην Κυβέρνηση και σας προτρέπουμε στην αποφυγή δημιουργίας αισθήματος πανικού και ανασφάλειας. Τονίζω δε και πάλι ότι υποχρέωση όλων είναι η συμμόρφωση στους κανόνες υγιεινής και στις εντολές των αρμοδίων υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας σύμφωνα και με τις προηγούμενες Εγκυκλίους της Ιεράς Συνόδου.
  4. Παρακαλώ θερμώς τους Ιερείς μας, οι οποίοι έχουν μεγάλη ηλικία και κάποια θέματα υγείας να είναι πολύ προσεκτικοί.
  5. Σας παρακαλώ όλους σας να προσεύχεσθε κάθε βράδυ 10:00΄ μέχρι 10:15΄ στα σπίτια σας για την κατάπαυση της νόσου και των πειρασμών. Επίσης στις προσευχές σας να έχετε τούς ιατρούς, τούς νοσηλευτές, τούς φαρμακοποιούς και τους εργαζομένους σε είδη τροφίμων. Μην λησμονείτε τούς ασθενείς και βεβαίως τους κεκοιμημένους αδελφούς μας.
  6. Βάλτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα την τέλεση των ιερών ακολουθιών των Παρακλήσεων προς την Παναγία μας και τούς τοπικούς μας αγίους για να μας προστατεύουν κα κυρίως προς τον πολιούχο και προστάτη μας άγιο Σεραφείμ, ὁ οποίος πολλές φορές μας έχει σώσει από λοιμικές νόσους.
  7. Ο Επίσκοπός σας θα ευρίσκεται στον Ιερό Μητροπολιτικό μας Ναό συχνά αυτόν τον καιρό, γι’ αυτό και δεν θα πραγματοποιήσει το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί.