- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Μια έκθεση γεμάτη ψηφίδες και συναισθήματα στο Μουσείο Πόλης

Το κοινό κατέκλυσε ασφυκτικά το ισόγειο του κτηρίου Σακελλαρίου το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Φιλότεχνοι, προσωπικοί φίλοι και συνάδελφοι της Λυδίας Νακοπούλου, φίλοι του Μουσείου Πόλης, η Αρχή του Δήμου, του Ιατρικού και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας… Η καλλιτέχνης, εμφανώς συγκινημένη, ανέλυσε τη σχέση της με το ψηφιδωτό, πως από την έδρα της Παθολογικής Ανατομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών έφτασε να ψάχνει παντού για ψηφίδες και γνώση γύρω από την αρμονική και αισθαντική σύνθεσή τους.  Μίλησε επίσης για τη διαχρονική πορεία της πανάρχαιας αυτής τέχνης και το πώς η μελέτη της την επηρέασε στο να εκφράσει δημιουργικά τον δικό της συναισθηματικό κόσμο. Ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στη σχέση τέχνης και ιατρικής, αναδιφώντας τους δομικούς δεσμούς μιας επιστήμης με κέντρο τον άνθρωπο, πολυδιάστατης, εμπνευστικής και εξόχως λειτουργικής για όποιον ενδιαφέρεται να εμπλακεί δημιουργικά με την τέχνη. Η Μαρία Γιαννέλου, επιστ. υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας, αναφέρθηκε στις αισθητικές αξίες του έργου της Λυδίας Νακοπούλου, ξεναγώντας το κοινό στη θεματολογία και στα υλικά, με τα οποία επιλέγει να εκφραστεί η δημιουργός.

Η έκθεση διοργανώθηκε από τους Φίλους του Μουσείου Πόλης Καρδίτσας και εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων  με τίτλο «εκ Καρδίτσης», ο οποίος έχει στόχο να φέρει το κοινό της πόλης σε επαφή με το έργο Καρδιτσιωτών που διαπρέπουν στις επιστήμες, τα γράμματα και τις τέχνες στην Ελλάδα ή και διεθνώς. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Πόλης και τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού & Αθλητισμού Καρδίτσας και φιλοξενείται στο ισόγειο του Κτηρίου Σακελλαρίου (Λ. Σακελλαρίου 35, απέναντι από το Παυσίλυπο).  Το πρωϊ της ημέρας των εγκαινίων μαθητές της σχολής «Γρανά-Ζει» και όχι μόνο μυήθηκαν από την κ. Νακοπούλου στην τεχνική και τα υλικά του ψηφιδωτού, τοποθετώντας ψηφίδες σε ημιτελή έργα της. Είχαν επίσης την ευκαιρία να μιλήσουν με τη δημιουργό και να επικοινωνήσουν συναισθήματα και σκέψεις γύρω από τα έργα, φτιάχνοντας δικούς τους τίτλους για καθένα από αυτά. Τίτλοι που στο τέλος της δράσης αναρτήθηκαν στο χώρο της έκθεσης για να δώσουν έμπνευση και στο ενήλικο κοινό, ώστε να γράψει δίπλα στα έργα τα δικά του ονόματα, όπως και συνέβη το απόγευμα στα εγκαίνια. Στην πλήρη μεταμόρφωση του χώρου συνέβαλε και το εποπτικό βίντεο που παραχώρησε η ΑΝΚΑ και ο Β. Στάθης με θέμα την τεχνική του ψηφιδωτού (παραγωγή 1999), το οποίο επιμελήθηκαν, σε συνεργασία με το μουσείο, όπως και το μουσειογραφικό στήσιμο της έκθεσης, μέλη του Συλλόγου των Φίλων, εθελοντές του μουσείου και εκπαιδευόμενοι φύλακες του Δημοσίου ΙΕΚ.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 31 Μαρτίου με προσφερόμενες ξεναγήσεις από εθελοντές, μέλη του Συλλόγου, κάθε Τετάρτη απόγευμα, στις 7.00 μ. Για επισκέψεις σχολείων, χρειάζεται προσυνεννόηση με το μουσείο.