- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Μια οφειλόμενη απάντηση για το Εσπερινό – Του Δ/ντη Β΄θμιας Μιχάλη Παπανούσκα

Σχετικά με την “καταγγελία” της ΕΛΜΕ Καρδίτσας προς τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και για την αποκατάσταση της αλήθειας και των λανθασμένων εντυπώσεων, η Διεύθυνση οφείλει να αναφέρει τα εξής:

Η ευθύνη για τη στέγαση, μεταστέγαση και συστέγαση των σχολικών μονάδων, σύμφωνα με το νόμο 1566/1985 (άρθρα 41 και 50) και το νόμο για τη Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης (Καλλικράτης, Ν. 3852/2010, άρθρο 94 παρ. 4, εδάφιο 16) ανήκει αποκλειστικά στους Δήμους οι οποίοι διαχειρίζονται και την οικονομική υποστήριξη των σχολείων μέσω των Σχολικών Επιτροπών. Το γεγονός της μη αποφασιστικής αρμοδιότητας της Διεύθυνσης επισημαίνεται και στις τοποθετήσεις του προηγούμενου Διευθυντή Δευτεροβάθμιας κ. Καρανίκα (“…τελική αρμοδιότητα ενεργειών… την οποία επιφυλάσσει η νομοθεσία στο Δημοτικό Συμβούλιο και τη Σχολική Επιτροπή του Δήμου…”), της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης κ. Αναστασοπούλου (“… από τα άρθρα 41 και 50 του Ν. 1566/1985 και το Ν. 3852/2010 προκύπτει η αρμοδιότητα κατά νόμο.”), και του Διευθυντή της Διεύθυνσης Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας κ. Μποφυλάτου (“…αρμόδιος για τη στέγαση των δημοσίων σχολικών μονάδων είναι ο Δήμος.”), ενώ τα αντίστοιχαέγγραφα έχουν περιέλθει σε γνώση και της ΕΛΜΕ Καρδίτσας.

Οι θέσεις της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το εν λόγω ζήτημα διατυπώθηκαν εγγράφως και δημόσια, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 28-6-2016  (ΑΔΑ 7ΓΧΥΩΕΗ-ΞΘΟ), μεταξύ των οποίων τονίζεται ότι “…η απόφαση του Δήμου πρέπει να είναι σύμφωνη ιδιαίτερα με το πνεύμα των νόμων, να περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης μαθητικής διαρροής, θέματος μείζονος μέριμνας από πλευράς Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης, και να λαμβάνει υπόψη το βαθμό ετοιμότητας του Δήμου Καρδίτσας…”. Οι θέσεις αυτές παραμένουν έκτοτε ξεκάθαρες, σταθερές και αμετάβλητες, παρά τις θεσμικές και εξωθεσμικές ενίοτε πιέσεις μελών του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ.

Στην “καταγγελία” των μελών του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ αποσιωπάται έντεχνα το γεγονός των απορριπτικών αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας δύο προσφυγών (ΑΔΑ 7Φ90ΟΡ10-5Σ4  και  ΑΠ 591/28-12-2016) κατά της 270/2016 απόφασης του Δήμου Καρδίτσας.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας ασκεί το διοικητικό της έργο με συνέπεια, νηφαλιότητα, και σταθερό προσανατολισμό προς τις παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές αξίες, όπως γίνεται εμφανές μέχρι σήμερα, από την οργανωτική πρακτική, τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, την ίδρυση του Ειδικού Λυκείου Σοφάδων, την υποστήριξη του διδακτικού έργου και των εξωδιδακτικών παιδαγωγικών δραστηριοτήτων, ακολουθώντας την αρχή της νομιμότητας, και δεν αναγνωρίζει σε κανένα το μονοπώλιο της “παιδαγωγικής ευαισθησίας”.

Τέλος, η Διεύθυνση, όπως και όλος ο εκπαιδευτικός κόσμος, πιστεύει και προσβλέπει σε μια ΕΛΜΕ σταθερά προσανατολισμένη στη διεκδίκηση των πραγματικών δικαίων του κλάδου, αποξενωμένη απόπροσωπικές επιθέσεις, ευκαιριακές τακτικές και θνησιγενή οφέλη.

Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης

Μιχάλης Παπανούσκας