- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Μια υπέροχη τοιχογραφία για τη διάσωση της μέλισσας

Μία υπέροχη τοιχογραφία με θέμα τη μέλισσα κοσμεί εδώ και λίγο καιρό τον εξωτερικό τοίχο του 8ου Νηπιαγωγείου Καρδίτσας. Η τοιχογραφία αυτή δημιουργήθηκε εθελοντικά από μέλη της δημιουργικής ομάδας του Συλλόγου για τη διάσωση της μέλισσας «SOS BΕΕ», στο πλαίσιο των δράσεων της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας που οργάνωσε ο Δήμος Καρδίτσας. Πιο συγκεκριμένα έγινε πράξη μετά από συνεργασία του (τότε) δημοτικού συμβούλου κ. Σωκράτη Παππά, με την τοπική συντονίστρια της ΕΕΚ του δήμου κ. Ναταλία Τζέλλου και τη διευθύντρια του 8ου Νηπιαγωγείου κ. Αλεξάνδρα Σαμουργιανίδου.

Ο «SOS BΕΕ», είναι μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα την Καρδίτσα, που ιδρύθηκε με σκοπό να συμβάλει στην προβολή του ρόλου της μέλισσας στο οικοσύστημα και να βοηθήσει στην προστασία και την ένταξή της ακόμη και στον αστικό ιστό, με ένα σύστημα φιλικό και έτοιμο να την υποδεχθεί έτσι όπως της αρμόζει, σαν βασίλισσα. Ο πληθυσμός της μέλισσας τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί δραματικά. Το 1/3 σχεδόν των καλλιεργειών της οικουμένης εξαρτάται από την επικονίαση της μέλισσας.

Φυτοφάρμακα, ασθένειες, παράσιτα, κλιματική αλλαγή και ανθρώπινη υπερεκμετάλλευση της μέλισσας είναι μερικές μόνο από τις αιτίες που ευθύνονται για την τραγική μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού της.

Η δημιουργική ομάδα των εθελοντών του «SOS BEE» φιλοτέχνησε τη φιγούρα  της μασκότ « BEElectra» – της μέλισσας με το ηλεκτρικό πατίνι – με σκοπό να δώσει δύο σημαντικά μηνύματα:

  1. Τη σημασία της ηλεκτροκίνησης και των μηδενικών ρύπων στις καθημερινές μας μετακινήσεις στην πόλη.
  2. Τη σπουδαιότητα της μέλισσας, το ρόλο της στο οικοσύστημα και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε πολίτης για την προστασία και τη διάσωσή της.