- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Μοριοδότηση υπαλλήλων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Αξιότιμοι κκ Υπουργοί, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όπως και σε ολόκληρο το Ελληνικό Δημόσιο βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης με τη γνωστή μέθοδο της αναπλήρωσης – η οποία ως προσωρινό μέτρο δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τον έναν (1) μήνα – οι ίδιοι άνθρωποι για πολλά χρόνια. Οι πολιτικοί προϊστάμενοι εκμεταλλεύθηκαν το προσωρινό χαρακτήρα της αναπλήρωσης μετατρέποντας την σε μόνιμη, αφού επί χρόνια η διοίκηση δεν προκήρυττε τις θέσεις Προϊσταμένων. Αντίθετα υπήρξαν αναιτιολόγητες αποφάσεις ορισμού, αυθαίρετες και σκόπιμες μετακινήσεις – μεταθέσεις υπαλλήλων, προκειμένου να ανατεθεί η αναπλήρωση των κενών θέσεων ευθύνης, σε υπαλλήλους της αρεσκείας των Περιφερειακών Αρχών και σκόπιμη μη τήρηση των προϋποθέσεων του αρ.87, Ν.3528.

Αποτελεί Πανευρωπαϊκή, ίσως και παγκόσμια πρωτοτυπία, ότι επί 10 και πλέον έτη στο Ελληνικό δημόσιο δεν έχουν πραγματοποιηθεί κρίσεις προϊσταμένων. Οι προϊστάμενοι διορίζονταν με προσωπικές αποφάσεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας διαιωνίζοντας την αναξιοκρατία που κατατρέχει την δημόσια διοίκηση. Άνθρωποι που διορίσθηκαν μετά το 2006 δεν είχαν την ευκαιρία να κριθούν ποτέ για να διεκδικήσουν μία θέση ευθύνης.

Ο νόμος 4369/2016 αποτελεί τομή στην δημόσια διοίκηση. Επιχειρεί να φέρει την αξιοκρατία και τη διαφάνεια. Έχει όμως και τις αδυναμίες του. Οι αναπληρωτές προϊστάμενοι θα μοριοδοτηθούν με 16,5 μόρια Χ 10 έτη = 165 μόρια αποκτώντας ένα σημαντικό προβάδισμα έναντι των υπολοίπων, καταστρατηγώντας κάθε έννοια ισότητας, ισονομίας και ίσης ευκαιρίας όπως ορίζεται από το Σύνταγμα αρ.4§1, διότι ο νομοθέτης υπέθεσε ότι θα είχαν προηγηθεί οι κρίσεις σε θέσεις ευθύνης.

Η μοριοδότηση του χρόνου υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου με ανάθεση, έχει καταδικαστεί σύσσωμα από το συνδικαλιστικό κίνημα, Δελτίο Τύπου ΑΔΕΔΥ αρ.πρωτ.65 / 09-02-2017, ΟΣΥΑΠΕ αρ.πρωτ.15 / 04-02-2017, ΣΥΠΑ 04/02/2017, Σ.Ε.ΠΕ.ΚΕ.Μ. αρ.πρωτ.6 / 26-01-2017, ΣΕΠΕΘ αρ.πρωτ.77 / 25-05-2018.

Ως ένδειξη σεβασμού στο δίκαιο και στην αξιοπρέπεια όλων εκείνων που δεν εξέπεσαν από τις ηθικές τους αξίες, περιμένοντας ματαίως να κριθούν αξιοκρατικά επί σειρά ετών, το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας με ομόφωνη απόφασή του, αιτείται να μην ληφθεί υπ’ όψιν για τις κρίσεις το άδικο προβάδισμα των μορίων, που προέρχεται από τις παράνομες-μόνιμες αναπληρώσεις και καταργεί κάθε έννοια ισότιμης μεταχείρισης των υπαλλήλων.

Επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Θεσσαλίας προς τον Υπουργό Εσωτερικών