- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Μόδα, Ειδώλια και Κυκλαδικός Πολιτισμός

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 28 Ιουνίου, η πρώτη εβδομάδα των Καλοκαιρινών δράσεων και … αποδράσεων ανάγνωσης και δημιουργικότητας , στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας.

Γέμισε η Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίας Παρασκευής» με Κυκλαδικά ειδώλια. Διαβάσαμε το βιβλίο «Άνθρωπος η Βιολί» της Μαρίνας Πλατή και Ελένης Μάρκου και γνωρίσαμε τα ειδώλια που υπάρχουν στην υπέροχη μουσειοσκευή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Δημιουργήσαμε σελιδοδείκτες – ειδώλια, σχεδιάζοντας τα με χρωματιστές κιμωλίες!!!

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου» μιλήσαμε στα παιδιά για την έννοια της μόδας και πως οι τάσεις της επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπων σε όλη τη γη. Τι γινόταν όμως στην Αρχαία Ελλάδα; Υπήρχαν τάσεις στα ρούχα, τα παπούτσια, τα μαλλιά; Έκαναν μακιγιάζ οι γυναίκες; Ποια ήταν τα αγαπημένα χρώματα Αθηναίων και Σπαρτιατών στον πόλεμο και γιατί;

Τα παιδιά μέσα από μια σειρά ιστορικών στοιχείων για την εποχή, έμαθαν τη μόδα της και στη συνέχεια με απλά καλοκαιρινά και καθημερινά υλικά, όπως κοχύλια, κοφτά μακαρονάκια, αλουμινόχαρτο και κομμάτια σπάγκο έφτιαξαν όμορφα κολιέ και βραχιόλια, ενώ με παλιά σεντόνια που έφεραν τα παιδιά και χαρτί του μέτρου δωρεά του καταστήματος ΙΚΕΑ Θεσσαλίας φτιάξαμε αρχαίους μανδύες, πέπλα και ιμάτια και φέραμε τη μόδα της εποχής στη βιβλιοθήκη!!!

Τα σχεδόν επίπεδα μαρμάρινα, διάφανα αγάλματα με την απλότητά τους, έδωσαν αφορμή στα παιδιά της Παιδικής Βιβλιοθήκης Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» να προσωποποιήσουν τα συναισθήματα που βιώνουν καθημερινά, να μιλήσουν για τα πράγματα και τις καταστάσεις που τα κάνουν χαρούμενα, θυμωμένα, τρομαγμένα…

Έτσι με τα μάτια της  παιδικής ψυχής τους έδωσαν ζωή στα αγάλματα. Χόρεψαν μαζί τους κυκλαδίτικο μπάλο, ήπιαν και τραγούδησαν με τον Αυλητή….

Τη Δευτέρα 1 Ιουλίου μια νέα εβδομάδα αρχίζει και το ταξίδι στην Αρχαία Ελλάδα συνεχίζεται  στις παιδικές βιβλιοθήκες:

Παιδική Βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά» – Ο Νικηφόρος μαθαίνει τα συναισθήματα μέσα από τα Κυκλαδικά ειδώλια. Μέσα από ένα πρωτότυπο πρόγραμμα του Μουσείου Κυκλαδικής τέχνης και το πολύ όμορφο βιβλίο της Ελένης Γερουλάνου, τα παιδιά βγάζουν τα συναισθήματά τους σε ομοιώματα Κυκλαδικών ειδωλίων.  

Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου» –  Κυκλαδικά ειδώλια – Κυκλαδικός Πολιτισμός: Μουσειοσκευή με θέμα τον Κυκλαδικό Πολιτισμό από το Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης. Περιλαμβάνει οπτικοαουστικό και έντυπο υλικό, καθώς και αντίγραφα των πιο αντιπροσωπευτικών έργων της Κυκλαδικής Συλλογής του Μουσείου, μαρμάρινα αγγεία και ειδώλια.

Με αυτή τη μουσειοσκευή τα παιδιά μαθαίνουν πώς ήταν η ζωή στα νησιά των Κυκλάδων 5000 χρόνια πριν, δηλαδή στην προϊστορία.  Τι ήταν ο Κυκλαδικός Πολιτισμός, η καθημερινή ζωή των κατοίκων, οι ασχολίες τους, πώς έφτιαχναν τα σκεύη τους,  τι είναι τα κυκλαδικά ειδώλια.

 

Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου» –  Η Καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα». Μιλάμε για την καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα, τις καθημερινές συνήθειες των παιδιών στο σχολείο, τα ωδεία, τα γυμναστήρια. Πως παντρεύονταν, πως γεννιόταν τα παιδιά, πως μεγάλωναν. κλπ.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να τις βλέπετε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Όσοι θέλουν ν’ αφήσουν το «στίγμα» του και να συμμετέχουν ως εθελοντές στην καλοκαιρινή μας περιπέτεια, δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους, στο παρακάτω link : https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdLxCJ8TXkoV_UY-R_davknEF74rfQe5ePg7-JmO_R4QyNE_g/viewform [1]

 

Κι αυτό το καλοκαίρι οι καλύτερες «αποδράσεις»… θα γίνουν στις Βιβλιοθήκες!!!