- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Νέα εστία Αφρικανικής Πανώλους των χοίρων στην Βουλγαρία

       Η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους ότι την 6η Ιουνίου 2019 επιβεβαιώθηκε νέο κρούσμα του ιού της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων σε νεκρούς αγριόχοιρους στη Βουλγαρία.

Το νόσημα της Αφρικανικής Πανώλους είναι ένα πολύ μεταδοτικό ιογενές νόσημα των χοίρων και των αγριόχοιρων. Οι αγριόχοιροι αποτελούν τη φυσική αποθήκη του ιού. Δεν προσβάλλονται από τη νόσο άλλα εκτρεφόμενα ζωικά είδη όπως τα βοοειδή, τα αιγοπρόβατα και τα κατοικίδια θηλαστικά και πτηνά.

Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Η επιζωοτία στη γειτονική Βουλγαρία εμφανίζεται σταθερά εξελισσόμενη και ο κίνδυνος για την ελληνική χοιροτροφία παραμένει αυξημένος, γι’ αυτό η ανάγκη τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας από μέρους των χοιροτρόφων είναι επιτακτική.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ:

 

ΜΕΤΡΑ ΒΙΟΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Η εφαρμογή των κάτωθι μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές χοίρων μπορεί να αποτρέψει την είσοδο του νοσήματος στην εκτροφή:

1) Έλεγχος μετακινήσεων ζώων στις εκμεταλλεύσεις.

2) Κατάλληλη ένδυση του προσωπικού και των επισκεπτών.

3) Τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής από το προσωπικό και καθορισμός καθαρής και  ακάθαρτης ζώνης, ανάλογα.

4) Περιορισμός των επισκεπτών στο ελάχιστο δυνατό (συμπεριλαμβανομένων κυνηγών και οχημάτων).

5) Αποφυγή χρήσης δανεισμένου ή μεταχειρισμένου εξοπλισμού.

6) Καθαρισμός και απολύμανση της εκτροφής και των οχημάτων.

7) Απαγόρευση ταΐσματος των χοίρων με απορρίμματα που περιέχουν ανεπεξέργαστο μολυσμένο κρέας χοίρου ή προϊόντων χοίρειου κρέατος.

8) Αντιμετώπιση τρωκτικών, εντόμων και παρασίτων.

9) Σύνταξη προγράμματος ενημέρωσης ευαισθητοποίησης για όλους τους εργαζόμενους στην εκμετάλλευση, με έμφαση στην αναγνώριση των συμπτωμάτων της νόσου και στα μέτρα βιοασφάλειας που εφαρμόζει.

Η Αφρικανική Πανώλη των χοίρων είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης.

Σε περίπτωση υποψίας του νοσήματος, ενημερώστε άμεσα την Υπηρεσία μας.

 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΗΜΑΤΟΣ

Με δεδομένο ότι ο αγριόχοιρος αποτελεί τον κύριο φορέα του ιού, ο Έλληνας κυνηγός αγριόχοιρου καθίσταται βασικός συνεργάτης των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, ώστε να αποτραπεί η είσοδος της νόσου στη χώρα μας.

Ο κυνηγός πρέπει να ειδοποιεί την Κτηνιατρική Υπηρεσία σε περίπτωση:

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Υγείας Ζώων, της Υποδιεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, στα τηλέφωνα 24413-55237 –55240- 55242 και στα Κτηνιατρικά Γραφεία:

Καρδίτσας τηλ. 24410-23980

Παλαμά τηλ. 24440-22302

Σοφάδων τηλ. 24430-22298 και

Μουζακίου τηλ. 24450-41267