- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Νέα ΚΑΠ: Σε μεγαλύτερο κίνδυνο οι φτωχοί αγροτοκτηνοτρόφοι – Γράφει ο Άρης Πολυγένης

Η νέα ΚΑΠ που θα εφαρμοστεί στο διάστημα 2015-2020 θα επιταχύνει το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφρων, δεδομένου ότι:

–          Οι επιδοτήσεις που θα χορηγηθούν (19,5 δις) είναι μειωμένες κατά 300 εκ. ευρώ

–          Είναι υποχρεωτικό το «πρασίνισμα» σε ένα μέρος της καλλιεργούμενης έκτασης

–          Ένα μέρος από τα 19,5 δις και συγκεκριμένα τα 4,5 δις ευρώ δεν θα δοθούν στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή αλλά θα οδηγηθούν για επενδύσεις δημόσιες και ιδιωτικές

Αν στα παραπάνω υπολογίσουμε και το αυξημένο κόστος παραγωγής (σπόροι, φυτοφάρμακα, λιπάσματα κλπ) τότε είναι βέβαιο ότι το πραγματικό εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων (δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία της αγροτιάς) θα μειωθεί δραστικά.

 

Οι συνέπειες

 

Οι συνέπειες θα είναι δραματικές για τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους αλλά και για το σύνολο των εργαζομένων διότι είναι βέβαιο ότι:

–          Θα επιταχυνθεί το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων

–          Θα επιταχυνθεί η διείσδυση των κεφαλαιοκρατών στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα

–          Θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο η εξάρτηση της χώρας από τα εισαγόμενα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα των μονοπωλίων της ΕΕ και άλλων χωρών, με τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους

Η πολιτική της Ε.Ε. μόνο συμφορές θα φέρει στους μικρομεσαίους αγρότες. Η καταστροφή της βιομηχανίας ζάχαρης, ο πόλεμος ενάντια στο έργο του Αχελώου είναι από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι αυτή η πολιτική δεν διορθώνεται παρά μόνο ανατρέπεται.

 

Η προοπτική

 

Για τους χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες η προοπτική δεν βρίσκεται στο διευθυντήριο των Βρυξελλών και στις μυλόπετρες των μονοπωλίων. Μόνο μία λαϊκή εξουσία με κεντρικό σχεδιασμό θα μπορέσει να δώσει λύση όχι μόνο για τους μικρομεσαίους αγρότες αλλά και για όλο το λαό. Σήμερα πρέπει να αγωνισθούμε, να αντιπαλέψουμε τα αντιλαϊκά, αντιαγροτικά μέτρα. Να προστατεύσουμε την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή. Να αγωνισθούμε για φθηνά, ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα που να καλύπτουν τις ανάγκες του λαού.