- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Νέοι Χαράκτες στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας

Στην Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας θα μεταφερθεί η έκθεση «Νέοι Χαράκτες» που οργανώνεται  σε συνεργασία με την Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος. Η έκθεση αυτή διοργανώνεται από την Εταιρεία κάθε τρία χρόνια και περιοδεύει σε πόλεις της Ελλάδας. Η συνεργασία αυτή αποτελεί τη δεύτερη μεταξύ της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας και της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος, καθώς το 1998 είχε παρουσιάσει στην πόλη μας η τρίτη στη σειρά αντίστοιχη έκθεση.

Το 1991 οργανώθηκε από την Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος η πρώτη έκθεση με έργα νέων καλλιτεχνών και με τίτλο «Νέοι Έλληνες Χαράκτες».  Η αρωγή των νέων καλλιτεχνών είναι ένας από τους σκοπούς της Εταιρείας, όπως αυτό δηλώνεται στην Ιδρυτική Πράξη του 1986. Ο τρόπος όμως  για να γίνει πράξη ο σκοπός αυτός, ήταν ιδέα της Λουκίας Μαγγιώρου, ζωγράφου και χαράκτριας, συζύγου του Α. Τάσσου και ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας.  Μια περιοδεύουσα έκθεση σε πόλεις της Ελλάδας  και στην Κύπρο, αποτελούσε για τις αρχές της δεκαετίας του 1990 τον μοναδικό τρόπο γνωριμίας  του κοινού με το έργο καλλιτεχνών που τότε ξεκινούσαν στην χαρακτική, μέσα από τα εργαστήρια της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας (Κ. Γραμματόπουλου, Θ. Εξαρχόπουλου, Γ. Παπαδάκη), αλλά και σχολών του εξωτερικού.

Την έκθεση  «Νέοι Χαράκτες»  επιμελείται πάντα μια Καλλιτεχνική Επιτροπή που την αποτελούν μέλη της Εταιρείας, χαράκτες, ζωγράφοι, ιστορικοί της τέχνης  από την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ οι καθηγητές του Τομέα Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Λεώνη Βιδάλη, Μιχάλης Αρφαράς, Βίκυ Τσαλαματά, , Μαίρη Σχοινά, Γιάννης Γουρζής, Ντίνα Κώτσιου  και πάντα ο Χαμπής Τσαγκάρης από την Κύπρο, όλοι μέλη της Εταιρείας, έχουν προτείνει και προτείνουν ακόμα, ονόματα χαρακτών που βρίσκονται σε μεταπτυχιακές σπουδές ή έχουν πρόσφατα αποφοιτήσει.  Οι σπουδές πάνω στη χαρακτική,  η συστηματική ενασχόληση και η ηλικιακή ομάδα –από 25 έως 40 ετών – είναι οι μοναδικές δεσμεύσεις προς τους καλλιτέχνες. Οι νέες τεχνολογίες και η χρήση των υπολογιστών οπωσδήποτε διεύρυναν τις τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι καλλιτέχνες, όμως έως σήμερα, τα περισσότερα έργα που εκτίθενται είναι ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, μονοτυπίες, λιθογραφίες, μεταξοτυπίες και μικτές τεχνικές.

Η έκθεση Νέοι Χαράκτες 2018-2019 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα τον Μάιο του 2018 και στη συνέχεια στην Δημοτική Πινακοθήκη της Καλαμάτας, τον Ιανουάριο του 2019, ενώ προγραμματίζεται και η έκθεση στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα την άνοιξη.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι χαράκτες: Χρήστος Αγγελόπουλος, Μαρία Αντρέου, Φώτης Βάρθης, Αλέξανδρος Βέργης, Χριστιάνα Γεωργίου, Σάββας Θεοφάνους, Γεωργία Κόντου, Σοφία Λιβανού, Παρασκευή Παπαδημητρίου, Ευριπίδης Παπαδοπετράκης, Γιώργος Παφίτης, Μιλτιάδης Πεταλάς, Νικόλαος Ροτσίδης, Γιάννης Σωτηρίου, Δώρα Τριανταφύλλου, Πανταζής Τσέλιος, Αγγελίνα Τσουμάνη, Βίβιαν Χαλκίδη, Αριστέα Χαρωνίτη.

Καλλιτεχνική Επιτροπή Έκθεσης: Φιλάνθη Κουλάκου, Τάσα Χαροκόπου, Γεωργία Μάζη, Άρης Ραπίδης

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2019, στις 20:00.

Για ξεναγήσεις σε σχολικές ομάδες είναι απαραίτητη η προηγούμενη συνεννόηση με την πινακοθήκη

 

εγκαίνια: Παρασκευή 1η Μαρτίου 2019, 20:00

διάρκεια: 1 – 30. 3. 2019